Μοσχάρι με κολοκυθάκια αβγολέμονο

02.05.2008
Μια άλλη πρόταση για το μοσχαράκι!

Τι έχουμε:

  • 1 κιλό κρέας μοσχαρίσιο, κιλότο
  • 10-12 κολοκυθάκια
  • 1 φλιτζ. λάδι ελιάς
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 κουταλιές μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 4 φλιτζ. ζωμό λαχανικών
  • αλάτι
  • 1/2 κουταλάκι πιπέρι

Για το αβγολέμονο:

  • 3 κρόκους αβγών
  • 1 φλιτζ. χυμό λεμονιού

Τι κάνουμε:

Πλένουμε το κρέας, το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και το κόβουμε σε φέτες.

Καθαρίζουμε τα κολοκυθάκια, ξύνοντας ελαφρά την εξωτερική τους επιφάνεια με ένα μαχαίρι. Τα πλένουμε, τα χαράσσουμε κατά μήκος και τα στραγγίζουμε.

Εν τω μεταξύ, σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τις φέτες του κρέατος, μέχρι να πάρουν χρώμα ομοιόμορφα. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε μία πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και στη συνέχεια, ρίχνουμε στην ίδια κατσαρόλα τα κολοκυθάκια και τα σοτάρουμε, έως ότου μαραθούν ελαφρά.

Στη συνέχεια, τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα στην πιατέλα με τις φέτες του κρέατος και κατόπιν, σοτάρουμε στην ίδια κατσαρόλα τα κρεμμύδια με τον μαϊντανό για 1-2 λεπτά.

Προσθέτουμε τον ζωμό και αφού πάρουν μία βράση, ρίχνουμε τις φέτες του κρέατος, το πιπέρι και σιγοβράζουμε για περίπου 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Αν χρειαστεί, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο νερό ακόμα.

Βάζουμε τα κολοκυθάκια πάνω από τις φέτες του κρέατος, αλατίζουμε και τα βράζουμε για περίπου 5-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο.

Εν τω μεταξύ, σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους με το αναδευτήρι και προσθέτουμε σιγά σιγά τον χυμό λεμονιού, ανακατεύοντας διαρκώς.

Με μία κουτάλα παίρνουμε λίγο από τον ζωμό που βράζει το κρέας και τον ρίχνουμε στο μπολ, ανακατεύοντας διαρκώς.

Περιχύνουμε με το αβγολέμονο τις φέτες του μοσχαριού, κουνάμε την κατσαρόλα ώστε να πάει παντού, κατεβάζουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.

Συμβουλή
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μυρωδικά βότανα της αρεσκείας μας.

το κατάλληλο κρασί Syrah.