Έχετε κάνει κράτηση;

14.07.2008
Καθώς το φαγητό ορίζει και καθορίζει διαθέσεις, ζωές, ακόμα και τον έρωτα, η νέα ταινία του σκηνοθέτη Σκοτ Χικς με πρωταγωνίστρια την πανέμορφη Κάθριν Ζέτα-Τζόουνς έρχεται να μας εθίσει στη μαγεία του!

Ριμέικ της επιτυχημένης γερμανικής ταινίας του 2001, Bella Martha, η ταινία «Εχετε Κάνει Κράτηση;» φέρνει μαζί στη μεγάλη οθόνη τους Κάθριν Ζέτα-Τζόουνς (Oceans Twelve, Chicago, The Mask Of Zorro) και Ααρον Εκχαρτ (Thank You For Smoking, Erin Brockovich). Συμπρωταγωνιστούν οι: Αμπιγκεϊλ Μπρέσλιν και Πατρίτσια Κλάρκσον. Σκηνοθέτης της ταινίας είναι ο Σκοτ Χικς (Hearts in Atlantis, Shine), ενώ η προσαρμογή του σεναρίου της πρωτότυπης ταινίας είναι της Κάρολ Φους.

Η ταινία είναι μία παραγωγή της «castle rock entertainment» σε συνεργασία με τη «village roadshow pictures» Η πρώτη προβολή της θα γίνει στις 27 Σεπτεμβρίου και σίγουρα πρόκειται για μια ταινία που θα μας κάνει να γλείφουμε τα δάχτυλά μας!

Η Κέιτ είναι επιτυχημένη σεφ σ' ένα ακριβό εστιατόριο. Τη χαρακτηρίζουν η συνέπεια, ο επαγγελματισμός, η ταχύτητα και η ανάγκη της να είναι όλα γύρω της υπό έλεγχο, ακόμα και οι συνεργάτες της. Ο θάνατος της αδερφής της σε τροχαίο ταράζει τα ήσυχα νερά της καθημερινότητάς της και η ανάθεση της κηδεμονίας της μικρής ανιψιάς της στην ίδια την Κέιτ, την ωθεί να αντικρίσει διαφορετικά τη ζωή. Σαν να μην έφτανε αυτό, ένας νέος μάγειρας, ο γοητευτικός αλλά και εκκεντρικός Νικ έρχεται να δουλέψει στο εστιατόριο που εργάζεται. Η μεταξύ τους χημεία είναι εμφανής από την αρχή, φέρνοντας την Κέιτ αντιμέτωπη με συναισθήματα που για πολύ καιρό θεωρούσε ότι δεν ήταν απαραίτητα.

Η τέχνη μιμείται τη ζωή μας!
Για το σκηνοθέτη της ταινίας Σκοτ Χικς, ο καθένας μπορεί να ταυτιστεί και να συγκινηθεί με τη συγκεκριμένη ιστορία. «Είναι μία συναισθηματική, σύγχρονη, κοινωνική ταινία η οποία αναφέρεται στην απώλεια, αλλά και στην πορεία αλλαγής προκειμένου να ανακαλύψει κάποιος την πραγματική αγάπη». Μάλιστα, ένα από τα σημαντικότερα ηθικά διδάγματα της ταινίας είναι το ότι ακόμα και η πιο καλοκουρδισμένη ζωή μπορεί να ανατραπεί μέσα σε ένα λεπτό.

Πρωταγωνιστής το φαγητό!
Το φαγητό και όλα όσα σχετίζονται με αυτό, όπως η προετοιμασία και η παρουσίασή του, η μυρωδιά, η υφή και η γεύση του έχει αναμφισβήτητα επίδραση και στη συναισθηματική μας ζωή και αυτό είναι ένα από τα στοιχεία που ο σκηνοθέτης Χικς κάνει ιδιαίτερα εμφανές καθ όλη τη διάρκεια της ιστορίας. Το στοιχείο του φαγητού χρησιμοποιείται και συμβολικά και ουσιαστικά και δεν σχετίζεται μόνο με αυτά που τρώει κάποιος, αλλά και με το πώς «τρέφει» τον εαυτό του συναισθηματικά.

Και η κουζίνα θέλει το ταλέντο της!
«Ο σύζυγός μου λέει ότι αυτός ο ρόλος ήταν ένας από τους πιο αγχωτικούς που έχω δεχτεί ποτέ ως ηθοποιός, επειδή με αναγκάζει να είμαι μέσα σε μία κουζίνα», λέει χαριτολογώντας η Κάθριν Ζέτα-Τζόουνς. Παραδέχεται ότι πριν πάρει μαθήματα μαγειρικής για τις ανάγκες της ταινίας, ήταν εντελώς ανίκανη ακόμα και να μαγειρέψει ένα αβγό. Ευτυχώς όμως, όπως αποκαλύπτει ο σκηνοθέτης της ταινίας, η Κάθριν Ζέτα-Τζοουνς όχι μόνο έμαθε γρήγορα να κινείται μέσα σε μία κουζίνα, αλλά απέκτησε και το δικό της στυλ μέσα σε λίγες μόνο βδομάδες πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα, στο οποίο στυλ βασίστηκε κατά πολύ ολόκληρη η ταινία.

Η εκπαίδευση των ηθοποιών
Με τόσο πολλές σκηνές να λαμβάνουν χώρα στο εστιατόριο 22 Bleecker, ο σκηνοθέτης της ταινίας ήθελε οι ηθοποιοί να αισθάνονται άνετα στο χώρο μίας κουζίνας και οι σκηνές να φαίνονται αληθινές.

Με αυτό το σκεπτικό λοιπόν, επιλέχτηκαν επαγγελματίες σεφ για να παίξουν το προσωπικό του εστιατορίου 22 Bleecker, προσελήφθησαν πολυάριθμοι μάγειρες και σύμβουλοι εστιατορίων, ενώ έγιναν μαθήματα μαγειρικής με ειδήμονες του είδους για τους βασικούς ηθοποιούς.

Η Κάθριν Ζέτα-Τζόουνς και ο Ααρον Εκχαρτ πέρασαν δύο εβδομάδες με το διάσημο σεφ Μάικλ Γουάιτ, ο οποίος τους εκπαίδευσε ειδικά για τους ρόλους τους.

Η Κάθριν Ζέτα-Τζόουνς, ως πρώτη σεφ, ειδικεύτηκε κυρίως στο να φτιάχνει σάλτσες και να διακοσμεί τα πιάτα με τις κατάλληλες γαρνιτούρες, ενώ ο Εκχαρτ, ως βοηθός σεφ, ειδικεύτηκε σε περισσότερο πρακτικά θέματα, όπως το να ψιλοκόβει λαχανικά κα να σοτάρει, να καθαρίζει και να κόβει κρέας και ψάρια.

Ακολουθώντας το ρητό, «ότι αναγνωρίζεις έναν καλό σεφ όχι μόνο από την ικανότητά του στη μαγειρική, αλλά και από την οργάνωση μίας κουζίνας», οι δύο ηθοποιοί έμαθαν ορισμένους πολύ βασικούς κανόνες ασφάλειας, αλλά και το πώς να χειρίζονται με δεξιοτεχνία μαχαίρια, να πιάνουν καυτά καζάνια με πετσέτες και να κινούνται επιδέξια στον περιορισμένο χώρο μιας κουζίνας, ενώ ταυτόχρονα δουλεύουν, μι-λούν και μαγειρεύουν.

Τα παρασκήνια
Ο Ααρον Εκχαρτ που στο παρελθόν είχε δουλέψει ως σερβιτόρος και μπάρμαν, αλλά ποτέ ως σεφ, βρήκε την ενασχόληση αυτή εκπληκτική, παρ όλο που εκτός από κρεμμύδια, καρότα και μανιτάρια έκοψε και αρκετές φορές τα χέρια του, ενώ προσπαθούσε να εξασκηθεί με τα μαχαίρια.

Ακόμα και η μικρούλα Αμπιγκεϊλ Μπρέσλιν έμαθε να αναποδογυρίζει πάνκεϊκ και να διαλέγει λαχανικά με την καθοδήγηση της Γαλλίδας σεφ Λι Αν Γουόνγκ.

Η Αμπιγκεϊλ Μπρέσλιν, που σε μία σκηνή έπρεπε να φάει ένα πιάτο σπαγγέτι, λέει χαρακτηριστικά, «ήταν πεντανόστιμο, και προσπαθούσα να φάω όσο μεγαλύτερες μπουκιές μπορούσα πριν ο σκηνοθέτης πει cut.»