Σολομός μαριναρισμένος με πατατοσαλάτα

13.05.2008
Εύγεστο, αλλά και πολύ υγιεινό!

Τι έχουμε:

  • 2 φιλέτα σολομού
  • 3-4 πατάτες
  • 1 αγγούρι
  • 1/2 μαρούλι
  • 1 κλωναράκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 κλωναράκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 1 λεμόνι κομμένο στη μέση
  • αλάτι, πιπέρι

Για τη σος:

  • 2 κουταλιές μαγιονέζα
  • 1 κουταλιά κρέμα τυριού
  • 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • στη μύτη από το κουταλάκι πιπερόριζα, τριμμένη
  • στη μύτη από το κουταλάκι πιπέρι
  • 3 κουταλιές νερό

Για τη μαρινάδα:

  • 3 κουταλιές χυμό λεμονιού
  • 1 κουταλιά αλάτι, ημίχοντρο
  • 1/2 κουταλάκι μαύρο πιπέρι, σε κόκκους
  • 1/2 κουταλάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 1/2 κουταλάκι πιπερόριζα,
  • σε σκόνη

Τι κάνουμε:
Ρίχνουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά της μαρινάδας και βάζουμε μέσα τα φιλέτα του σολομού. Σκεπάζουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά.

Στη συνέχεια, στραγγίζουμε τα φιλέτα και τα διατηρούμε σε ένα μπολ με λάδι και λίγο χυμό λεμονιού.

Πλένουμε τις πατάτες με τη φλούδα και τις βράζουμε σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, έως ότου μαλακώσουν αρκετά. Τις στραγγίζουμε, τις αφήνουμε να κρυώσουν, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε κομμάτια.

Σε ένα μπολάκι ρίχνουμε τη μαγιονέζα, την κρέμα τυριού, τον χυμό λεμονιού, το νερό, την πιπερόριζα, το αλάτι, το πιπέρι και τα ανακατεύουμε για να ενωθούν. Πλένουμε τα φύλλα από το μαρούλι, τα σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα χοντροκόβουμε.

Πλένουμε το αγγούρι, το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και το κόβουμε σε λεπτές φέτες.

Στραγγίζουμε τα φιλέτα του σολομού από το λάδι και τα βάζουμε στον ατμομάγειρα για περίπου 10 λεπτά.

Σε μια πιατέλα βάζουμε τις πατάτες, τις φέτες από το αγγούρι, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τον σολομό και πασπαλίζουμε με τον άνηθο και τον μαϊντανό.

Περιχύνουμε τη σαλάτα με τη σος, γαρνίρουμε με τα φύλλα του μαρουλιού και σερβίρουμε με το λεμόνι.

Συμβουλή
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φιλέτο ψαριού της αρεσκείας μας.

Το κατάλληλο κρασί Ντεμπίνα Ηπείρου.