Φιλέτο γλώσσας με ρύζι και μανιτάρια

13.05.2008
Ενα πιάτο που συνδυάζει αρμονικά πολλά υλικά!

Τι έχουμε:

  • 8 φιλέτα γλώσσας
  • 2 κουταλιές λάδι ελιάς
  • μαργαρίνη για το άλειμμα του ταψιού
  • αλάτι
  • 1 λαδόκολλα

Για το ρύζι:

  • 3 φλιτζ. ρύζι
  • 7 φλιτζ. νερό
  • 1 κουταλιά μαργαρίνη

Για τη σάλτσα μανιταριών:

  • 1 κεσεδάκι λευκά μανιτάρια
  • 1 φλιτζ. κρέμα γάλακτος
  • 1 ποτηράκι κρασί, λευκό
  • 2 κουταλιές λάδι ελιάς
  • αλάτι

Για το γαρνίρισμα:

  • κλωναράκια άνηθου και μαϊντανού, ψιλοκομμένα

Τι κάνουμε:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.

Αλείφουμε ένα ταψί με μαργαρίνη και στρώνουμε τη λαδόκολλα. Πλένουμε τα φιλέτα της γλώσσας, τα σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα βάζουμε στο ταψί.

Τα ραντίζουμε με το λάδι και τα πασπαλίζουμε με αλάτι.

Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 10-15 λεπτά γυρίζοντάς τα και από την άλλη πλευρά, ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα.

Εν τω μεταξύ, σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό, βράζουμε το ρύζι για 10 λεπτά, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τη μαργαρίνη και ανακατεύουμε.

Συγχρόνως, ετοιμάζουμε τη σάλτσα των μανιταριών ως εξής:

Σκουπίζουμε τα μανιτάρια με μια βρεγμένη πετσέτα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα μανιτάρια για 3-4 λεπτά, έως ότου μαλακώσουν.

Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και αλάτι. Ανακατεύουμε, αφήνουμε να πάρουν μια βράση και κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά.

Βγάζουμε τα φιλέτα γλώσσας από τον φούρνο και τα σερβίρουμε με το ρύζι, περιχύνοντας με τη σάλτσα μανιταριών και γαρνίροντας με τον άνηθο και τον μαϊντανό.

Συμβουλή
Μπορούμε αντί για φιλέτα γλώσσας, να χρησιμοποιήσουμε φιλέτα σολομού.

Το κατάλληλο κρασί Ντεμπίνα Ηπείρου.