Ριζότο με σπαράγγια

19.05.2008
Εάν δεν βρούμε φρέσκα σπαράγγια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένα, φροντίζοντας όμως να τα αποψύξουμε καλά.

Τι έχουμε:

  • 3 φλιτζ. ρύζι αρμπόριο ή καρναρόλι
  • 1/2 κιλό σπαράγγια
  • 6-7 φλιτζ. ζωμό λαχανικών
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
  • 3 κουταλιές μαργαρίνη
  • 1 ποτηράκι λευκό κρασί
  • 1 κουταλιά ζάχαρη
  • αλάτι
  • πιπέρι

Τι κάνουμε:
Με το εργαλείο που ξεφλουδίζουμε τις πατάτες ή με ένα μαχαιράκι αφαιρούμε από τα σπαράγγια τη σκληρή επιφάνεια, κόβουμε τις άκρες των βλαστών, τα ξεπλένουμε και τα δένουμε σε 2 δεματάκια.

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το ζωμό, τη ζάχαρη, βάζουμε μέσα τα δεματάκια με τα σπαράγγια σε όρθια θέση και τα βράζουμε για περίπου 15-20 λεπτά.

Στη συνέχεια, τα στραγγίζουμε, κρατάμε το ζωμό σε μια κατσαρόλα τον διατηρούμε ζεστό σε χαμηλή φωτιά και κόβουμε τα σπαράγγια σε κομμάτια.

Σε μια άλλη κατσαρόλα λιώνουμε τη μαργαρίνη και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, μέχρι να χρυσίσουν.

Κατόπιν, προσθέτουμε το ρύζι και το σοτάρουμε ανακατεύοντας για περίπου 3 λεπτά ακόμα.

Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε σιγά σιγά το ζωμό με μια κουτάλα, ανακατεύοντας διαρκώς, φροντίζοντας πριν ρίξουμε την επόμενη κουταλιά να έχει απορροφηθεί η προηγούμενη.

Μόλις τελειώσουμε με το ζωμό και έχει μαλακώσει το ρύζι, προσθέτουμε τα σπαράγγια, ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.