Ριζότο με μπρόκολο

09.04.2009
Για να καθαρίσουμε το μπρόκολο ο πιο σωστός τρόπος είναι να βάλουμε τα άνθη του σε ένα μπολ με νερό και ξίδι, για περίπου μισή ώρα.

Τι έχουμε:

  • 3 φλιτζ. ρύζι, καρναρόλι
  • 2 άνθη μπρόκολου (περίπου 2 φλιτζάνια)
  • 2 κύβους βιολογικών λαχανικών
  • 6-7 φλιτζ. νερό
  • 3/4 φλιτζ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 1 ποτηράκι λευκό κρασί
  • 4 κουταλιές λάδι ελιάς
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο

Τι κάνουμε:
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό και διαλύουμε τους κύβους.

Πλένουμε τα άνθη του μπρόκολου, τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το ζωμό και τα βράζουμε για 5-10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Στη συνέχεια, τα στραγγίζουμε και διατηρούμε το ζωμό ζεστό πάνω σε χαμηλή φωτιά.

Καθαρίζουμε το κρεμμύδι, τα σκόρδα και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ.

Κατόπιν, σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα σκόρδα, μέχρι να χρυσίσουν.

Ρίχνουμε το ρύζι και το σοτάρουμε, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για 3-4 λεπτά ακόμα.

Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε σιγά σιγά το ζωμό με μία κουτάλα, ανακατεύοντας διαρκώς, φροντίζοντας πριν ρίξουμε την επόμενη κουταλιά να έχει απορροφηθεί η προηγούμενη.

Συνεχίζουμε να προσθέτουμε σταδιακά το ζωμό μέχρι το ρύζι να γίνει μαλακό και κρεμώδες, προσέχοντας να μην στεγνώσει.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε την παρμεζάνα, τα άνθη του μπρόκολου, ανακατεύουμε έως ότου ενωθούν και σερβίρουμε.