Τι έχουμε:
- 3 φλιτζ. ρύζι, καρναρόλι
- 1 κιλό μύδια
- 1 ποτηράκι λευκό κρασί
- 6-7 φλιτζ. ζωμό λαχανικών
- 3 ντομάτες ψιλοκομμένες
- 1 κρεμμύδι, τριμμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
- 6 κουταλιές λάδι ελιάς
- 2 κουταλιές μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 2 κουταλιές άνηθο, ψιλοκομμένο
- αλάτι
- πιπέρι
Για το γαρνίρισμα:
- κλωναράκια δυόσμου
Τι κάνουμε:
Καθαρίζουμε τα μύδια κάτω από τρεχούμενο νερό με ένα βουρτσάκι για να βγει το χνούδι τους. Στη συνέχεια τα αχνίζουμε σε μια κατσαρόλα με 1 φλιτζάνι νερό για περίπου 10 λεπτά, ώστε να ανοίξουν.
Πετάμε όσα μύδια δεν άνοιξαν, κρατάμε τα υπόλοιπα και βάζουμε το νερό στο οποίο τα αχνίσαμε σε μια κατσαρόλα αφού πρώτα το περάσουμε από τουλπάνι.
Προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών, τα σιγοβράζουμε και το διατηρούμε ζεστό σε χαμηλή φωτιά.
Κατόπιν σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο έως ότου χρυσίσουν. Προσθέτουμε το ρύζι και το σοτάρουμε ανακατεύοντας για περίπου 3-4 λεπτά ακόμα.
Σβήνουμε με το υπόλοιπο κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε σιγά σιγά το ζωμό με μια κουτάλα, ανακατεύοντας συνεχώς και φροντίζοντας πριν ρίξουμε την επόμενη κουταλιά να έχει απορροφηθεί η προηγούμενη.
Μόλις τελειώσουμε με το ζωμό και έχει μαλακώσει το ρύζι, προσθέτουμε τα μύδια, τις ντομάτες και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.
Κατόπιν, προσθέτουμε τον μαϊντανό, άνηθο, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Σερβίρουμε γαρνίροντας με κλωναράκια δυόσμου.