Ραβιόλια γεμιστά με κρόκο Κοζάνης

14.05.2008
Για να διατηρηθεί αναλλοίωτο το άρωμα και η γεύση του κρόκου τον αποθηκεύουμε σε αεροστεγή δοχείο και το φυλάσσουμε σε δροσερό μέρος.

Τι έχουμε:

Για τη ζύμη:

  • 400-450 γραμ. αλεύρι
  • 5-6 αβγά
  • 4-5 κουταλιές λάδι ελιάς
  • 1/3 κουταλάκι αλάτι
  • για τη γέμιση:
  • 5-6 στίγματα κρόκου Κοζάνης
  • 2 φλιτζ. ανθότυρο, τριμμένο
  • 1 φλιτζ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 1/2 φλιτζ. γάλα εβαπορέ
  • Για τη σάλτσα:
  • 1/2 φλιτζ. γάλα εβαπορέ
  • 1/2 φλιτζ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 5-6 στίγματα κρόκου Κοζάνης
  • Για το γαρνίρισμα:
  • στίγματα κρόκου Κοζάνης
  • 1 λαδόκολλα
  • αλεύρι για την επιφάνεια εργασίας

Τι κάνουμε:
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, κάνουμε μία λακκουβίτσα στο κέντρο και ρίχνουμε τα αβγά, το λάδι και το αλάτι. Με ένα πιρούνι αναμειγνύουμε τα αβγά με το λάδι και στη συνέχεια ενσωματώνουμε σιγά σιγά το αλεύρι. Μόλις ενωθούν βάζουμε το μείγμα σε μία αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε, για περίπου 6-8 λεπτά. Αν κολλάει, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο αλεύρι ακόμα. Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Κατόπιν χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια και τα ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλα πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. Τα βάζουμε πάνω σε μία βαμβακερή πετσέτα κουζίνας και τα αφήνουμε να στεγνώσουν για περίπου 30 λεπτά. Στη συνέχεια σε μία μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα, ρίχνουμε και διαλύουμε τα στίγματα του κρόκου και το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το ανθότυρο, την παρμεζάνα, ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν και τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο. Απλώνουμε το ένα φύλλο ζύμης, βάζουμε μια κουταλιά από τη γέμιση ανά 10 εκατοστά, σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο και με τα δάχτυλά μας πατάμε ανάμεσα στις κουταλιές της γέμισης. Με το ειδικό εργαλείο κόβουμε σε τετράγωνα κομματάκια και πιέζουμε τις άκρες τους με τα δάχτυλά μας για να κολλήσουν. Βάζουμε τα ραβιόλια σε μια πιατέλα στρωμένη με λαδόκολλα, τα σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και βάζουμε την πιατέλα στο ψυγείο για 1 ώρα. Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα, 1/2 φλιτζάνι νερό, ρίχνουμε και διαλύουμε τα στίγματα, προσθέτουμε την παρμεζάνα και ανακατεύουμε, μέχρι να ομογενοποιηθεί και να δέσει η σάλτσα. Κατόπιν βγάζουμε τα ραβιόλια από το ψυγείο και τα βράζουμε σε μία κατσαρόλα με βραστό αλατισμένο νερό για περίπου 4-5 λεπτά, έως ότου ανέβουν στην επιφάνεια. Σερβίρουμε τα ραβιόλια περιχύνοντας με τη σάλτσα και γαρνίροντας με στίγματα κρόκου Κοζάνης.