Σπαγγέτι μπολονέζ

14.05.2008
Προσέχουμε να είμαστε ακριβείς στην ποσότητα του μοσχοκάρυδου καθώς αν ρίξουμε παραπάνω το μείγμα του κιμά μπορεί να αποκτήσει πικρή γεύση.

Τι έχουμε:

  • 1 συσκευασία ζυμαρικά, σπαγγέτι
  • 1/2 κιλό κιμά, μοσχαρίσιο
  • 2 φλιτζ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
  • 2 φλιτζ. ζωμό κρέατος, χλιαρό
  • 1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
  • 1 κρεμμύδι, τριμμένο
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 5 κουταλιές λάδι ελιάς
  • 1 κουταλιά ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι ντοματοπελτέ
  • στη μύτη από το κουταλάκι μοσχοκάρυδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

για το γαρνίρισμα:

  • μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • κλωναράκια βασιλικού

Τι κάνουμε:
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το καρότο, για 3-4 λεπτά. Ρίχνουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι να ασπρίσει.

Κατόπιν, σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ διαλυμένο στο ζωμό, το χυμό ντομάτας, το μοσχοκάρυδο, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι. Ανακατεύουμε και τα σιγοβράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου 1 1/2 ώρα, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αν χρειαστεί μπορούμε να προσθέσουμε λίγο νερό ακόμα.

Εν τω μεταξύ σε μια κατσαρόλα με βραστό αλατισμένο νερό βράζουμε τα σπαγγέτι για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία τους. Τα στραγγίζουμε και τα σερβίρουμε περιχύνοντας με τη σάλτσα και γαρνίροντας με μαϊντανό ψιλοκομμένο και κλωναράκια βασιλικού.