Πούνι κου κασ'

22.05.2008
Με καταγωγή μικρασιάτικη!

Τι έχουμε:

  • 1/2 κιλό αλεύρι, Dinkel 1050
  • 1/2 κιλό αλεύρι, τύπου Μ ολικής αλέσεως
  • 450 γραμ. τυρί, κατσικίσιο
  • 1 1/2 - 2 φλιτζ. νερό, χλιαρό
  • 1/2 φλιτζ. λάδι ελιάς
  • 1 κυβάκι νωπή μαγιά
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1 κουταλάκι ρίγανη
  • αλεύρι για την επιφάνεια εργασίας
  • 2 κουταλιές λάδι ελιάς για το άλειμμα του ταψιού

Τι κάνουμε:

Διαλύουμε τη μαγιά σε ένα μπολ με το νερό.

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το άσπρο, το κίτρινο αλεύρι, το αλάτι, ανακατεύουμε και κάνουμε μια λακκουβίτσα στο κέντρο.

Ρίχνουμε το λάδι, τη διαλυμένη μαγιά και ζυμώνουμε, έως ότου γίνει η ζύμη μαλακή και εύπλαστη. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια βαμβακερή πετσέτα κουζίνας και την αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 30 λεπτά.

Σε ένα μπολ θρυμματίζουμε το τυρί με τα δάχτυλά μας.

Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας κόβουμε τη ζύμη σε 2 ίσα κομμάτια και τα πλάθουμε σε στρογγυλά ψωμάκια.

Τα αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά και στη συνέχεια ,τα πατάμε με τα χέρια μας για να ανοίξουν λίγο.Πασπαλίζουμε την επιφάνειά τους με το θρυμματισμένο τυρί και τα πατάμε λίγο με την παλάμη μας, ώστε να κολλήσει το τυρί. Κατόπιν, τραβάμε με τα δάχτυλά μας περιμετρικά τη ζύμη, ώστε να κλείσει μέσα της τη φέτα και πατάμε λίγο με την παλάμη μας, ώστε να σταθεροποιηθεί.

Εν' τω μεταξύ, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.

Γυρνάμε ανάποδα τα κομμάτια ζύμης και πλάθουμε απαλά για να αποκτήσουν ξανά στρογγυλό σχήμα. Αλείφουμε τα ψωμάκια με νερό, τα πασπαλίζουμε με ρίγανη, τα βάζουμε σε ένα ταψί αλειμμένο με το λάδι και σκεπάζουμε το ταψί για περίπου 20 λεπτά.

Ψήνουμε τα ψωμάκια στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30-35 λεπτά.

Συμβουλή
Μπορούμε αντί για κατσικίσιο τυρί, να χρησιμοποιήσουμε τυρί φέτα.

το κατάλληλο συνοδευτικό Ούζο Σερρών.