Πρασσόπιτα

22.05.2008
Συνοδεύει κάθε γεύμα μας!

Τι έχουμε:

  • 6 φύλλα για πίτες
  • 2 κιλά πράσα, καθαρισμένα και πλυμένα
  • 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1/2 κιλό ανθότυρο, τριμμένο
  • 1 φλιτζ. άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 1/2 κουταλάκι θυμάρι, τριμμένο
  • 4 αβγά
  • 3-4 κουταλιές σιμιγδάλι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • λιωμένη μαργαρίνη, για το άλειμμα του ταψιού και των φύλλων

Τι κάνουμε:

Βράζουμε τα πράσα σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, έως ότου μαλακώσουν. Τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα, τα αφήνουμε να στραγγίσουν σε ένα σουρωτήρι και μόλις κρυώσουν λίγο, τα ψιλοκόβουμε.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα βρασμένα πράσα, τα κρεμμυδάκια, το ανθότυρο, τα αβγά χτυπημένα, το σιμιγδάλι, τον άνηθο, το θυμάρι, αλάτι, πιπέρι και τα ανακατεύουμε καλά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.

Αλείφουμε ένα ταψί με μαργαρίνη και στρώνουμε τα μισά από τα φύλλα, αφού τα αλείψουμε με μαργαρίνη, φροντίζοντας να αφήσουμε τις άκρες τους να εξέχουν από το ταψί. Κατόπιν ,βάζουμε το μείγμα με τα πράσα και το απλώνουμε ομοιόμορφα.

Γυρίζουμε τις άκρες των κάτω φύλλων προς το εσωτερικό του ταψιού και τις αλείφουμε με μαργαρίνη. Στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα, αφού τα αλείψουμε με μαργαρίνη και τα κόψουμε στις διαστάσεις του ταψιού.

Πιέζουμε τις άκρες των επάνω φύλλων, ώστε να κολλήσουν καλά με τις γυρισμένες άκρες των κάτω φύλλων.

Χαράσσουμε την πίτα και την ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 45 λεπτά.

Μόλις ψηθεί, την κόβουμε σε κομμάτια και τη σερβίρουμε.

Συμβουλή
Μπορούμε να προσθέσουμε στη γέμιση και αρωματικά βότανα.

το κατάλληλο συνοδευτικό Ούζο Σερρών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ