Λακέρδα παστή

22.05.2008
Ιδανικός μεζές για ούζο ή κρασί!

Τι έχουμε:

  • λακέρδα
  • αλάτι, ψιλό
  • λάδι ελιάς
  • λεμόνι
  • δοχεία γυάλινα με καπάκι, αεροστεγή

Τι κάνουμε:

Βάζουμε τη λακέρδα σε ένα μπολ χωρίς να την πλύνουμε, σκεπάζουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και το βάζουμε στην κατάψυξη για 15 λεπτά για να σφίξει λίγο και να κόβεται πιο εύκολα.

Βγάζουμε το μπολ από την κατάψυξη, κόβουμε τη λακέρδα με ένα μυτερό μαχαίρι σε φέτες, περίπου 1 - 1,5 εκατοστό και πετάμε τα εντόσθια.

Στη συνέχεια, την αλατίζουμε καλά από τη μια πλευρά και τη βάζουμε πάνω σε μια σχάρα, σε θερμοκρασία δωματίου για να στραγγίξει από το αίμα και τα υγρά της.

Την αφήνουμε για 6 ώρες, τη γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και την αλατίζουμε καλά.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, έως ότου η λακέρδα βγάλει όλα τα υγρά της και ασπρίσει.

Αν υπάρχει ακόμη αλάτι επάνω στα κομμάτια, τινάζουμε απλά τη λακέρδα για να φύγει το περιττό αλάτι.

Γεμίζουμε τα δοχεία, αφού πρώτα τα έχουμε πλύνει και σκουπίσει καλά, βάζουμε τα κομμάτια της λακέρδας σε στρώματα και κλείνουμε καλά με το καπάκι.

Σερβίρουμε με λάδι ελιάςκαι φέτες λεμονιού.

Συμβουλή
Η λακέρδα που θα παστωθεί πρέπει να ζητήσουμε από τον ιχθυοπώλη να είναι φρέσκια, «της ώρας», ενώ για να τη διατηρήσουμε τη βάζουμε στο ψυγείο.

το κατάλληλο κρασί Λευκό Λήμνου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ