Κράπφεν (Krapfen) με μήλα

28.05.2008
Ένα διαφορετικό γλυκό για τον καφέ σας!

Τι έχουμε:

  • 3 μήλα
  • 1 ποτηράκι κονιάκ
  • 2 κουταλιές ζάχαρη
  • 2 κουταλιές κανέλα
  • 1 φλιτζ. λάδι ελιάς για το τηγάνισμα
  • ζάχαρη για το πασπάλισμα

Για τη ζύμη:

  • 1/2 κιλό αλεύρι
  • 60 γραμ. μαργαρίνη, λιωμένη
  • 60 γραμ. ζάχαρη
  • 100 γραμ. γάλα, χλιαρό
  • 16 γραμ. μαγιά
  • 3 αβγά
  • στη μύτη από το κουταλάκι αλάτι
  • αλεύρι για την επιφάνεια εργασίας

Τι κάνουμε:
Ξεφλουδίζουμε τα μήλα, αφαιρούμε τα κουκούτσια τους, τα κόβουμε σε φέτες και τα βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με το κονιάκ. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, ανοίγουμε μια λακκουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε μέσα τη μαργαρίνη, τη ζάχαρη και τα αβγά.

Σε ένα μικρό μπολ διαλύουμε τη μαγιά μέσα στο γάλα, προσθέτουμε το αλάτι και στη συνέχεια τα προσθέτουμε στο μπολ με το αλεύρι, ανακατεύοντας έως ότου γίνουν σφιχτή ζύμη. Δίνουμε στη ζύμη το σχήμα μπάλας, τη βάζουμε σε ένα μπολ, σκεπάζουμε με μια βαμβακερή πετσέτα κουζίνας και την αφήνουμε για περίπου μία ώρα να φουσκώσει. Όταν φουσκώσει, τη χωρίζουμε σε 2 ίσα κομμάτια, τα βάζουμε πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και με τον πλάστη τα ανοίγουμε σε στρογγυλά φύλλα, πάχους περίπου 3 εκατοστών.

Στραγγίζουμε τις φέτες των μήλων από το κονιάκ, τις πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, την κανέλα και τις μοιράζουμε στη μια πλευρά από κάθε φύλλο ζύμης. Διπλώνουμε τη ζύμη σε μισοφέγγαρο και πατάμε τις άκρες με τα δάχτυλά μας ώστε να κλειστεί μέσα η γέμιση των μήλων.

Εν τω μεταξύ, σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και όταν κάψει, βάζουμε προσεχτικά τα κράπφεν και τα τηγανίζουμε και από τις δυο πλευρές, έως ότου ροδίσουν. Στη συνέχεια, τα βγάζουμε σε μια πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, ώστε να απορροφηθεί το περιττό λάδι.

Σερβίρουμε πασπαλίζοντάς τα με ζάχαρη.

Συμβουλή
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντί για μήλα, αχλάδια ώριμα.

Το κατάλληλο συνοδευτικό Λικέρ Τεντούρα.