Σοκολατίνα ανάγλυφη

28.05.2008
Κανείς δεν θα μπορέσει να της αντισταθεί

Τι έχουμε:

Για την κρέμα:

  • 2 1/2 φλιτζ. γάλα
  • 5 κουταλιές αλεύρι
  • 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
  • 3 κρόκους αβγών
  • 2 κουταλιές κορν-φλάουερ
  • 2 κουταλιές Βιτάμ
  • 100 γραμ. σοκολάτα, λιωμένη
  • 1 βανίλια

Για το παντεσπάνι:

  • 1 1/2 φλιτζ. αλεύρι
  • 1 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
  • 1 φλιτζ. γάλα, ζεστό
  • 3 αβγά
  • 40 γραμ. κακάο
  • 1 κουταλιά μπέικιν-πάουντερ
  • 1 βανίλια
  • 2 κουταλιές βιτάμ για το άλειμμα

Για το γαρνίρισμα:

  • ξύσματα λευκής και μαύρης σοκολάτας

Τι κάνουμε:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο, στους 170ο C. Για να ετοιμάσουμε το παντεσπάνι, χτυπάμε στο μπολ του μίξερ τα αβγά μαζί με τη ζάχαρη, έως ότου το μείγμα ασπρίσει.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το κακάο, τη βανίλια και το γάλα, ανακατεύοντας διαρκώς, ώστε να γίνει το μείγμα ομοιογενές. Αλείφουμε μια τετράγωνη φόρμα με Βιτάμ, αδειάζουμε το μείγμα και το απλώνουμε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα.

Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 40 λεπτά. Όταν ψηθεί, βγάζουμε τη φόρμα από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει το παντεσπάνι, το ξεφορμάρουμε και το κόβουμε οριζόντια σε τρεις ίσες σε πάχος φέτες.

Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε την κρέμα: Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κορν-φλάουερ, τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε καλά. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε με το αναδευτήρι, τους κρόκους των αβγών μαζί με 1/2 φλιτζάνι κρύο γάλα και κατόπιν, τα ρίχνουμε μέσα στο μείγμα του αλευριού. Σε μια μικρή κατσαρόλα, βάζουμε το υπόλοιπο γάλα και μόλις ζεσταθεί, το ρίχνουμε στο μπολ με το αλεύρι. Βάζουμε το μπολ σε μπαίν μαρί και ανακατεύουμε συνεχώς, έως ότου το μείγμα δέσει και γίνει κρέμα. Μόλις η κρέμα δέσει, την κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη σοκολάτα σε μπεν-μαρί, το Βιτάμ και τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά, ώστε να ενωθούν τα υλικά.

Φορμάρουμε το γλυκό βάζοντας σε μια πιατέλα τη μία φέτα από το παντεσπάνι και στρώνουμε από πάνω λίγη κρέμα. Στη συνέχεια, στρώνουμε τη δεύτερη φέτα από το παντεσπάνι και απλώνουμε ακόμα μια στρώση κρέμα. Κάνουμε το ίδιο για την τρίτη φέτα από το παντεσπάνι και πασπαλίζουμε όλη την επιφάνειά του με τα ξύσματα σοκολάτας. Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για να κρυώσει καλά και σερβίρουμε.

Συμβουλή
Μπορούμε εάν θέλουμε πριν απλώσουμε την κρέμα, να ραντίσουμε το παντεσπάνι με λίγο κονιάκ ή λικέρ.

Το κατάλληλο συνοδευτικό Λικέρ Τεντούρα.