Χυμοί φρούτων

25.06.2009
Οι χυμοί φρούτων αποτελούν τα πιο διαδεδομένα και αγαπημένα μας ποτά και μας συντροφεύουν στο καθημερινό μας τραπέζι, προσφέροντάς μας δροσιά και ευχαρίστηση!

Σε μεγάλη ποικιλία γεύσεων μας χαρίζουν απλόχερα τα ευεργετικά στοιχεία των φρούτων και αποτελούν αναμφισβήτητα το πιο υγιεινό ποτό μας!

Χυμοί φρούτων
Χωρίς αμφιβολία, οι χυμοί φρούτων αποτελούν την καλύτερη θρεπτική πρόταση, για να ξεκινήσουμε την ημέρα μας και να εφοδιάσουμε τον οργανισμό μας τόσο με τις απαραίτητες βιταμίνες όσο και με μία μεγάλη δόση ενέργειας.

Η κατανάλωση μάλιστα φρουτοχυμών αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γνωρίσματα της μεσογειακής δίαιτας, η οποία αναγνωρίζεται πλέον και διεθνώς σαν μία από τις καλύτερες στον κόσμο.

Τι είναι όμως οι χυμοί φρούτων;
Οι χυμοί φρούτων προέρχονται από διάφορα φρέσκα φρούτα, με μηχανικές και όχι χημικές διαδικασίες. Συγκεκριμένα, ο φυσικός χυμός, λαμβάνεται από ένα φρούτο με στύψιμο ή φυγοκέντρηση και πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα 10% σε φρούτα.

Οι κατηγορίες Στην αγορά βρίσκουμε «καθαρούς χυμούς», οι οποίοι έχουν διατηρηθεί στην αρχική τους μορφή ή συμπυκνωμένους, μετά την αφαίρεση ποσότητας νερού.

Τους διάφορους χυμούς μπορούμε να τους απολαύσουμε σκέτους ή αραιωμένους με φυσικό ή αεριούχο νερό.

Η χρήση τους Οι φρουτοχυμοί εκτός από δροσιστικά και υγιεινά ποτά χρησιμοποιούνται στη μαγειρική, καθώς και στη ζαχαροπλαστική για την παρασκευή παγωτών και σορμπέ. Βέβαια, στις διάφορες συνταγές χρησιμοποιούνται κυρίως φρουτοχυμοί εσπεριδοειδών και ανανά.

Η θρεπτική τους αξία
Οι χυμοί φρούτων περιέχουν πλήθος αντιοξειδωτικών ουσιών οι οποίες καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες, θωρακίζοντας με τον καλύτερο τρόπο τον ανθρώπινο οργανισμό.

Οσο για τους συσκευασμένους χυμούς φρούτων χωρίς πρόσθετα, αποδεικνύονται ιδιαίτερα ευεργετικοί, αφού περιλαμβάνουν σχεδόν τα ίδια θρεπτικά στοιχεία που περιέχει το αντίστοιχο ολόκληρο φρούτο, με το μόνο ίσως μειονέκτημα, ότι έχουν χάσει μία μεγάλη ποσότητα πυκτίνης.

Αναλυτικότερα: Το σημαντικότερο θρεπτικό στοιχείο που μας προσφέρουν οι χυμοί είναι η βιταμίνη C, η οποία αποτελεί την καλύτερη ασπίδα για το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Συγκεκριμένα, ο χυμός από εσπεριδοειδή, δηλαδή πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπ-φρούτ, περιέχουν 30-35 mg βιταμίνης C, ο χυμός από ανανά 15-25 mg κα.

Οι χυμοί φρούτων όμως, διαθέτουν και μεγάλες ποσότητες από κάλιο, το οποίο ρυθμίζει τη λειτουργία του νευρικού μας συστήματος και των μυϊκών συσπάσεων, προστατεύει την καρδιά από τις αρρυθμίες και είναι απαραίτητο σε άτομα με υπέρταση, καθώς και σε όσους παίρνουν διουρητικά.

Χυμός σταφυλιού ο θαυματουργός!
Το σταφύλι αποτελεί μια πλήρη τροφή τόσο ισχυρή, όσο το μητρικό γάλα και οι πολύτιμες και αμέτρητες ιδιότητές του, με κυριότερες τις αντισηπτικές και τις μακροβιοτικές, ήταν γνωστές από την αρχαιότητα.

Ο χυμός του λοιπόν, διατηρεί αυτά τα ευεργετικά συστατικά του, αποτελώντας ένα από τα πιο θρεπτικά και δροσιστικά ποτά.

Χυμός Concord αντί για κρασί!
Σύμφωνα με αναλυτικές γαλλικές έρευνες, ο χυμός από σταφύλι κάνει καλό στην καρδιά, αντικαθιστώντας επάξια το κόκκινο κρασί.

Συγκεκριμένα, ο χυμός σταφυλιού που φτιάχνεται από τα σταφύλια Concord έχει αποδειχθεί ότι διεγείρει την παραγωγή νιτρικού οξειδίου, το οποίο ανακουφίζει τις αρτηρίες και έχει άμεση σχέση με την καλή κυκλοφορία του αίματος.

Η απόδειξη!
CΟΝCΟRD, MASS, 30 Ιανουαρίου, 2007: Η Dr. Valιrie Schini-Kerth και μια ομάδα ερευνητών απ το Πανεπιστήμιο Louis Pasteur de Strasbourg, επιβεβαίωσε ότι ο χυμός σταφυλιού Concord διεγείρει την παραγωγή νιτρικού οξειδίου στα ενδοθηλιακά κελιά και παράγει ένα αποτέλεσμα ανακούφισης στις αρτηρίες. Οι ερευνητές μάλιστα, ανακάλυψαν πως ο χυμός σταφυλιού Concord ενεργοποιούσε τις ίδιες χημικές αντιδράσεις στις αρτηρίες με αυτές που ενεργοποιούνται όταν καταναλώνουμε αλκοόλ, αποδεικνύοντας ότι τα φυσικά συστατικά του σταφυλιού είναι εκείνα που παράγουν όλα τα πολύτιμα οφέλη.

Η συγκεκριμένη έρευνα συμπληρώνει κάθε προηγούμενη, κατά την οποία ο χυμός σταφυλιού Concord κατέβαζε την πίεση, αφού παρείχε τους ανάλογους μηχανισμούς για αυτό.

Ετσι, ο χυμός σταφυλιού Concord αποτελεί αναμφισβήτητα την πιο υγιή και γευστική πρόταση για όλους μας!

Προσοχή!

Τα άτομα που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια, δεν πρέπει «ποτέ» να καταναλώνουν χυμούς φρούτων!

Τα οφέλη στην υγεία μας: Ο Χυμός σταφυλιού Concord περιέχει πλήθος φλαβονοειδών που προστατεύουν την κυκλοφορία του αίματος και βοηθούν στην επούλωση των ελκών, καθώς πολυφαινόλες, προανθοκυανίνες κ.ά., οι οποίες προσφέρουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση στα κύτταρα και προστατεύουν από τη γήρανση, αλλά και από τις μεταλλάξεις των καρκινικών κυττάρων.

Μάλιστα, η δράση αυτών των φυσικών ουσιών του σταφυλιού είναι ακόμα πιο ισχυρή και από αυτή της βιταμίνης C και Ε.

Για τη δίαιτα

Η θερμιδική αξία των φρουτοχυμών εξαρτάται από το αντίστοιχο φρούτο της παρασκευής του, καθώς και από το ποσοστό της ζάχαρης που έχει προστεθεί. Οι φυσικοί χυμοί πάντως, οι οποίοι συμπληρώνονται από χυμούς λαχανικών, είναι ιδανικοί για όσους κάνουν δίαιτα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ