Συμβουλές για να μπει το 2013 δίχως απρόοπτα υγείας

30.12.2012
Συμβουλές για να έχεις ξέγνοιαστο ρεβεγιόν! Φρόντισε ώστε τίποτα να μη χαλάσει τη διάθεση!

Προβλήματα υγείας και ατυχήματα είναι αρκετά συχνά την περίοδο των γιορτών. Απόφυγέ τα με μικρά τρικ. Δεν είναι άλλωστε, τυχαίο πως στις γιορτές τα νοσοκομεία έχουν την τιμητική τους, δεχόμενα περισσότερα γαστρεντερικά περιστατικά, εφράγματα και τραυματίες. Τα περισσότερα από αυτά έχουν να κάνουν με την υπερβολή, την υπερφαγία αλλά και την μεγάλη κατανάλωση ποτού.

Στο εορταστικό τραπέζι εκτός από την άπαχη γαλοπούλα, έχουν εξέχουσα θέση πολλά λιπαρά και πλούσια σε θερμίδες εδέσματα στα οποία δεν θα μπορούσες να αντισταθείς, ειδικά ημέρες γιορτής. Σίγουρα το ρεβεγιόν δεν είναι η καταλληλότερη περίοδος για να σκεφτείς τη δίαιτα και τη διατροφή αλλά καλό είναι να προσέξεις λιγάκι για να μην γυρίσει η γαστριμαγική απόλαυση μπούμερανγκ. Αν πέσεις με τα μούτρα στο φαγητό και τα λιπαρά καλούδια, στην καλύτερη των περιπτώσεων θα υποφέρεις από στομαχόπονο και φούσκωμα!

Προσπάθησε να τρως αργά κι όχι με βουλιμία, μέτρια ποσότητα φαγητού για να μην επιβαρύνεις τον οργανισμό σου. Πες ναι στο άπαχο κρέας και στις σαλάτες, από τα οποία θα ξεκινήσεις, ώστε να μείνει λιγότερος χώρος στο πιάτο και στο στομάχι για τις "ύπουλες" τροφές. Είναι ένα τρικ που πάντα πιάνει και δε σου δημιιουργεί και συναισθήματα... στέρησης αφού θα δοκιμάσεις όλα τα καλούδια του γιορτινού μπουφέ, σε μικρές όμως ποσότητες.

Απόλαυση λοιπόν αλλά με μέτρο για να μην έχεις προβλήματα με την υγεία σου.

Και με το αλκοόλ τι γίνεται;

Πόσες φορές υποδέχτηκες τον νέο χρόνο με χανγκόβερ και πονοκέφαλο; Και σε αυτήν την περίπτωση να θυμάσαι πως "παν μέτρον άριστον". Καλή η κρασοκατάνυξη ή η σαμπάνια αλλά η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ εκτός από το ότι μπορεί να σου χαλάσει τη διάθεση, εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία σου. Αφενός δε θέλεις να δεις το ξημέρωμα σε κάποιο νοσοκομείο ούτε να υποδεχτείς το νέο χρόνο με αλκοοτεστ ή οδικό ατύχημα.

Μην πίνεις λοιπόν περισσότερο από το επιτρεπτό κι απ΄όσο αντέχει ο οργανισμός σου ή βάλε στο παιχνίδι το τρικ του αραιωμένου ποτού - με έξτρα αναψυκτικό ή χυμό ώστε να πιεις λιγότερο έχοντας πάντα το ποτήρι σου γεμάτο!

Από τη Δήμητρα Γκούντρα