Ριζότο με μύδια

15.02.2016
Οσοι επιλέξετε να περάσετε μια ρομαντική βραδιά στο σπίτι για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, μπείτε στην κουζίνα, ετοιμάστε ένα ιδιαίτερο δείπνο για το έτερόν σας ήμισυ και συνοδέψτε με ένα εκλεκτό κρασί.

ΥΛΙΚΑ

• 6 φλιτζάνια ζωμό ψαριού ή λαχανικών
• 1/4 κουτ. γλυκού κρόκο Κοζάνης
• 2 φλιτζάνια ρύζι Στρυμόνα
• 3 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
• 1 κιλό μύδια καθαρισμένα
• 1 κρεμμύδι μέτριο πολύ ψιλοκομμένο
• 1 φλιτζάνι κρασί λευκό ξηρό
• 1/4 φλιτζανιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• 3 κουτ. σούπας βούτυρο
• 120 γρ. αβγοτάραχο σε πολύ λεπτές φλούδες ή τριμμένο
• αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Διαλύουμε τον κρόκο μέσα στον ζωμό. Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και προσθέτουμε το σκόρδο. Προσθέτουμε τα μύδια και σκεπάζουμε. Ρίχνουμε το μισό κρασί και μισό φλιτζάνι ζωμό. Αφήνουμε τα μύδια να μαγειρευτούν για 4 λεπτά. Προσθέτουμε τον υπόλοιπο ζωμό και τον μαϊντανό. Αφήνουμε το μείγμα να πάρει μία βράση και βγάζουμε από τη φωτιά. Μόλις τα μύδια κρυώσουν τα αφαιρούμε, ξεχωρίζουμε την ψίχα και την κρατάμε σκεπασμένη σε μπολ. Περνάμε από λεπτό σουρωτήρι τα υγρά από τα μύδια. Βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε ρηχό σκεύος και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 4 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 3 ακόμηλεπτά, ανακατεύοντας. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε 1 φλιτζάνι ζωμό. Ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει ο ζωμός για 15-18 λεπτά. Βγάζουμε το ρύζι από τη φωτιά και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε τα μύδια και το βούτυρο και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε με το αβγοτάραχο από πάνω.

Συνταγές από το Cook Book

Επιμέλεια: Αλέξης Μίχας