Φαβοσαλάτα με πατάτες

30.10.2008
Ενας διαφορετικός τρόπος για να απολαύσουμε τη φάβα!

Τι έχουμε:

  • 1/2 κιλό φάβα
  • 3 πατάτες
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 πιπεριές κόκκινες
  • 3 κουταλιές Βιτάμ
  • 3 κουταλιές λάδι ελιάς
  • αλάτι, πιπέρι

Για το γαρνίρισμα:

  • φύλλα μαρουλιού
  • 1 πιπεριά πράσινη κέρατο
  • μαύρο πιπέρι σε κόκκους

Τι κάνουμε:

Πλένουμε καλά τη φάβα, την αφήνουμε να μουσκέψει σε βραστό νερό για περίπου 30 λεπτά και τη στραγγίζουμε. Στη συνέχεια βράζουμε νερό σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε τη φάβα, αλάτι, πιπέρι, λάδι και την αφήνουμε να βράσει, έως ότου μαλακώσει φροντίζοντας να την ξαφρίζουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, στραγγίζουμε τη φάβα, την περνάμε από ψιλό σουρωτήρι ώστε να γίνει πουρές και την αδειάζουμε σε ένα μπολ. Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε, τις κόβουμε και τις βράζουμε σε ένα μικρό κατσαρολάκι για περίπου 25 λεπτά. Αφού βράσουν, τις βάζουμε στο μπολ με τη φάβα.

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε ροδέλες. Πλένουμε τις πιπεριές, τις κόβουμε σε λεπτές φέτες και τις βάζουμε μαζί με τα κρεμμύδια σε ένα μπολ. Λιώνουμε το Βιτάμ σε ένα τηγάνι, ρίχνουμε τα λαχανικά και τα σοτάρουμε, έως ότου μαραθούν και ροδίσουν ελαφρά.

Στη συνέχεια περνάμε στο μπλέντερ τη φάβα με τις πατάτες φροντίζοντας να αναμειχθούν, χωρίς όμως να λιώσουν εντελώς οι πατάτες.

Βάζουμε το μείγμα της φάβας σε μπολ, προσθέτουμε τα ψημένα λαχανικά, γαρνίρουμε με μαρούλι ψιλοκομμένο, την πράσινη πιπεριά κομμένη σε ροδέλες, πιπέρι σε κόκκους και σερβίρουμε.

Συμβουλή
Μπορούμε να τη σερβίρουμε και κρύα.

Το κατάλληλο κρασί Νεμέα φρέσκια.