Μύδια γεμιστά στον φούρνο

05.03.2009
Μια ιδιαίτερη συνταγή για μύδια!!

Τι έχουμε:

  • 1 1/2 κιλό μύδια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 ματσάκια μαϊντανό
  • 1/2 φλιτζάνι Βιτάμ
  • 1 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το γαρνίρισμα:

  • 1/2 λεμόνι
  • κλωναράκια μαϊντανού

Τι κάνουμε:

Με ένα βουρτσάκι καθαρίζουμε το κέλυφος από τα μύδια. Στη συνέχεια τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι και τα πλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό. Κατόπιν, τα στραγγίζουμε και τα αχνίζουμε με 1 ποτήρι νερό σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Ανακατεύουμε με μια κουτάλα και τα αφήνουμε έως ότου ανοίξουν. Οσα δεν ανοίξουν, τα πετάμε.

Στη συνέχεια, τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Αφού κρυώσουν, βγάζουμε τη σάρκα από τα όστρακα και τα βάζουμε σε δυο ξεχωριστά μπολ.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Λιώνουμε το Βιτάμ σε ένα κατσαρολάκι και το βάζουμε σε ένα μπολ. Ρίχνουμε το σκόρδο και τον μαϊντανό ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε έως ότου αναμειχθούν τα υλικά μεταξύ τους. Στη συνέχεια προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τα μύδια που αφαιρέσαμε από τα όστρακα και ανακατεύουμε ξανά.

Κατόπιν παίρνουμε ένα ένα τα όστρακα, τα γεμίζουμε με ένα κουταλάκι από το μείγμα και τα βάζουμε σε ένα ταψί το ένα δίπλα στο άλλο και τα πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά. Βάζουμε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 5 λεπτά έως ότου γκρατιναριστεί η φρυγανιά.

Αφού ψηθούν, βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, βάζουμε τα μύδια σε πιατέλα, γαρνίρουμε με κλωναράκια μαϊντανού, το λεμόνι και σερβίρουμε.

Συμβουλή
Κατά τη διάρκεια που βάζουμε τα μύδια στην κατσαρόλα για να ανοίξουν, μπορούμε να προσθέσουμε λευκό κρασί. Ετσι όταν ανοίξουν, θα αποκτήσουν μια πιο έντονη γεύση.

Το κατάλληλο κρασί Λευκό Ηπείρου.