Χρόνος παρασκευής: 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου
Ατομα: 6
ΥΛΙΚΑ:
250 γρ. φυτικό βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 1/2 ποτήρι νερού ζάχαρη
4 αβγά
Ξύσμα πορτοκαλιού ή μία βανίλια
Χυμό ενός πορτοκαλιού
Γάλα 3/4 του ποτηριού 1/2 αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
4 κουτ. σούπ. μαρμελάδα της αρεσκείας σας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Χτυπάτε στο μίξερ, στη μεσαία ταχύτητα, για 2-3 λεπτά.
Ρίχνετε σιγά σιγά τη ζάχαρη. γΠροσθέτετε ένα ένα τα αβγά. Σε ένα ποτήρι νερού ρίχνετε το ξύσμα πορτοκαλιού, τον χυμό του πορτοκαλιού και γεμίζετε με το γάλα.
Κοσκινίζετε τη φαρίνα ώστε να αφρατέψει. Εάν χρησιμοποιήσετε τη βανίλια αντί ξύσματος πορτοκαλιού, θα κοσκινίσετε μαζί με το αλεύρι.
Τα ρίχνετε, το γάλα εναλλάξ με το αλεύρι, στον κάδο του μίξερ.
Βουτυρώνετε ελαφρά τη φόρμα κέικ και την αλευρώνετε, τινάζοντας το περίσσιο αλεύρι.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο 160 βαθμούς Κελσίου αερόθερμο ή 180 βαθμούς πάνω κάτω για μία ώρα και δέκα λεπτά.
Βγάζετε επάνω σε σχάρα να κρυώσει και χτυπώντας ελαφρά στο κάτω μέρος της φόρμας το ξεφορμάρετε.
Ζεσταίνετε σε βραστό νερό τη λάμα ενός πριονωτού μαχαιριού και κόβετε οριζόντια και προσεκτικά το κέικ.
Ζεσταίνετε σε μπεν μαρί τη μαρμελάδα για να αραιώσει λίγο και αλείφετε επάνω στο κολλημένο κέικ.
Τοποθετείτε και πάλι επάνω το κομμένο κομμάτι, πιέζοντας ελαφρά να κολλήσει.
ΓΛΑΣΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ:
- 100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
- μία κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βάζετε σε μπεν μαρί να λιώσει η σοκολάτα με το βούτυρο και περιχύνετε το κέικ.
Γαρνίρετε με τρούφα.