Halloween – η κουλτούρα του τρόμου!

29.10.2018
Halloween – η κουλτούρα του τρόμου!
Ένας από τους πλέον ασφαλείς τρόπους για να μετρήσουμε την επίδραση που έχει κάποιο γεγονός στη σκέψη του κόσμου, είναι να εντοπίσουμε τις αναφορές που γίνονται για αυτό στην πολιτιστική παραγωγή: μουσικοί, στιχουργοί, συγγραφείς, κινηματογραφιστές και σκηνοθέτες εμπνέονται και δημιουργούν έργα με έναν κοινό παρονομαστή και το ενδιαφέρον του κοινού μεταφράζεται σε πωλήσεις, εισιτήρια, τηλεθέαση.

Υπό αυτό το πρίσμα, το Halloween, η γιορτή των Αγίων Πάντων των Δυτικών, αποδεικνύεται μια πρώτης τάξης πηγή έμπνευσης και επιρροής, τροφοδοτώντας τη φαντασία των δημιουργών και προσφέροντάς μας μια σειρά πολιτιστικών «προϊόντων» που αποδεικνύουν το ενδιαφέρον του κόσμου για τη γιορτή. Η μεταφυσική χροιά του Halloween μετουσιώθηκε με εξαιρετική επιτυχία σε ταινίες τρόμου, βιβλία γεμάτες φαντάσματα, στολές τρόμου και απόκοσμα πλάσματα, παιδικά αξεσουάρ Halloween, μουσικές που μοιάζουν να έρχονται κατευθείαν από το επέκεινα (ναι, υπάρχει αυτή η λέξη). Ακολουθούν μερικά από τα πλέον ενδιαφέροντα.

«Η νύχτα με τις μάσκες» (“Halloween”)
To cult έπος του Τζον Κάρπεντερ εξιστορεί στο σελιλόιντ τα «κατορθώματα» του ιδιαιτέρως διαταραγμένου Μάικλ Μάγερς που αποδρά από το ψυχιατρείο τη νύχτα του Halloween και με αγαπημένα αξεσουάρ Halloween μια μάσκα Halloween και ένα κουζινομάχαιρο δολοφονεί ό,τι πετάει και ό,τι κολυμπάει. Η εμπορική επιτυχία της ταινίας (με μπάτζετ μόλις $300.000, απέφερε 47 εκατομμύρια δολάρια) οδήγησε σε αλλεπάλληλα σίκουελ, όχι ανάλογης έντασης.
Bonus: «Ο μύθος του ακέφαλου καβαλάρη» (“Sleepy Hollow”), μια παραδοσιακή τρομακτική ιστορία του Halloween δια χειρός Τιμ Μπάρτον και με τον Τζόνι Ντεπ πρωταγωνιστή.

«Το δένδρο των Αγίων Πάντων» (“The Halloween Tree”)
Ένας από τους κορυφαίους συγγραφείς βιβλίων επιστημονικής φαντασίας και τρόμου, ο Ρέι Μπράντμπερι, υπογράφει την ιστορία μιας παρέας αγοριών στο κατώφλι της εφηβείας που επισκέπτονται ένα στοιχειωμένο σπίτι την ημέρα του Halloween και ζουν την περιπέτεια της ζωής τους. Περισσότερο συγκινητικό από τρομακτικό, αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να γνωρίσει ο αναγνώστης τα έθιμα της γιορτής ανά τον κόσμο.
Bonus: “Batman και στολή Batman – The Long Halloween”. Μια σειρά 13 τευχών με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο Σκοτεινό Ιππότη που κάθε φαν πρέπει να διαβάσει (αν δεν είστε φαν, διαβάστε το και θα γίνετε).

Halloween”, Helloween
Οι Γερμανοί μάστορες του μελωδικού speed metal όχι μόνο αφιέρωσαν το όνομα του συγκροτήματός τους στη γιορτή και υιοθέτησαν την κλασσική κολοκύθα Halloween ως σήμα τους, αλλά έγραψαν και το επικό “Halloween”, μια τρανή απόδειξη ότι ένα τραγούδι 13+ λεπτών μπορεί να είναι καταπληκτικό και όχι σούπα. Τα τρία πρώτα τους LP (Walls of Jericho, Keeper of the Seven Keys Part I & II) είναι ανεπανάληπτα.


Bonus: “(Don’t fear) The Reaper”, Blue Oyster Cult. OK, το αριστούργημα των πρωτοπόρων του hard rock δεν έχει άμεση σχέση με τη γιορτή, αλλά δεν υπάρχει καλύτερη ημέρα για να το ακούσετε και να ανατριχιάσετε.

Author Dimitris Athanasiadis