Kiini: Η απίστευτη δικαστική διαμάχη πίσω από το πιο δημοφιλές μαγιό των τελευταίων χρόνων

08.01.2019
Kiini: Η απίστευτη δικαστική διαμάχη πίσω από το πιο δημοφιλές μαγιό των τελευταίων χρόνων
Η Ipek Irgit, η γυναίκα που κατέκτησε τον κόσμο της μόδας με ένα κροσέ μπικίνι που πήρε το όνομα Kiini, πολέμησε για αρκετό καιρό με αγωγές τις εταιρείες που σχεδιάζουν και πωλούν παραλλαγές του δημοφιλούς μαγιό. Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο μαγιό έκανε πωλήσεις 9 εκατομμυρίων δολαρίων έως το 2015 ενώ το λατρεύουν οι απανταχού διάσημοι, όπως θα δεις στις φωτογραφίες παρακάτω.

Ωστόσο η Maria Solange Ferrarini, μια street artist από τη Βραζιλία που ισχυρίζεται ότι ήταν η πρώτη που δημιούργησε το κροσέ μπικίνι, έφερε νομικούς πονοκεφάλους στην κατασκευάστρια του Kiini.

Οι New York Times έκαναν πριν από λίγες μέρες ένα εκτενές ρεπορτάζ για την ιστορία της κατασκευάστριας του Kiini, Ipek Irgit και της street artist Maria Solange Ferrarini, η οποία είναι γνωστή στην παραλιακή πόλη της Βραζιλίας ως «bikini lady».

Η Irgit άρχισε να πουλάει το μαγιό που ονόμασε Kiini το 2013, ένα χρόνο μετά την επίσκεψή της στις παραλίες της Βραζιλίας. Η Irgit κατασκεύαζε το μπικίνι στην Κίνα με 29 δολάρια το καθένα και η τιμή του στην αγορά ήταν 285 δολάρια.

Μετά την απογείωση των πωλήσεων του Κiini, η Irgit ζήτησε την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, σύμφωνα με το άρθρο των Times. Tην πρώτη της αγωγή την υπέβαλε κατά της Victoria's Secret τον Οκτώβριο του 2015, κατηγορώντας την εταιρεία για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων για ένα παρόμοιο μπικίνι. Η αγωγή διευθετήθηκε τον Μάρτιο του 2017.

Τον Απρίλιο του επόμενου έτους, η Irgit κατέθεσε νέα αγωγή εναντίον του Neiman Marcus και δύο εταιρειών μαγιό για αθέμιτο ανταγωνισμό και παραβιάσεις εμπορικών ενδυμάτων. Το μαγιό τροποποιήθηκε για να πωληθεί από νέες εταιρείες μαγιό, συμπεριλαμβανομένης της PilyQ, μιας εταιρείας που ανήκει σε μια γυναίκα της οποίας ο σύζυγος είναι ο δικηγόρος Jason Forge.

Διάβασε επίσης: Ποια ηθοποιός φόρεσε τζιν στις Χρυσές Σφαίρες; [photos]

Τότε βγήκαν οι φήμες ότι υπήρχε μια κατασκευάστρια μπικίνι από τη Βραζιλία, η οποία είχε κατασκευάσει πρώτη το επίμαχο σχέδιο του μπικίνι. Το όνομα της ήταν Maria Solange Ferrarini και ήταν μια από τις πολλές γυναίκες που έβγαζαν το ψωμί τους σχεδιάζοντας και πουλώντας μαγιό στις παραλίες της Βραζιλίας. Ο Forge βρήκε τη Ferrarini online και διαπραγματεύτηκε με την street artist την εμπορική εκμετάλλευση του σχεδίου της από την εταιρεία της συζύγου του.

Η Ferrarini τελικά συμφώνησε με αμοιβή περίπου 5.100 δολάρια το 2018 και θα κερδίσει 7.700 δολάρια το 2019, σύμφωνα με τους New York Times.

Τον Απρίλιο του 2018, μία πρώην συνεργάτης της Irgit, η Sally Wu, ήρθε σε ρήξη με την Irgit. Κατά τη διάρκεια δείπνου με έναν φίλο, η Wu είπε ότι το μπικίνι της Irgit ήταν αντιγραφή ενός άλλου μαγιό που έφερε σπίτι της από τη Βραζιλία. Ο φίλος της Wu γνώριζε τους ανθρώπους στο Neiman Marcus και μετέφερε τις πληροφορίες.

Διάβασε και αυτό: Κόκκινο φόρεμα: 12 διάσημες εμφανίσεις για να εμπνευστείς [photos]

Στο μεταξύ, ο δικηγόρος Jason Forge επικοινώνησε με την Wu αφού έμαθε γι 'αυτήν από μια επαφή στο Neiman Marcus. Μετά από μια συνάντηση, η Wu του έδωσε τους σκληρούς δίσκους της. Βρήκε μια φωτογραφία του πρωτότυπου μαγιό, το οποίο είχε την υπογραφή της street artist, όπως αναφέρει το άρθρο.

Tα πράγματα άλλαξαν γρήγορα. Ο Forge κατέθεσε στις 13 Ιουνίου αγωγή για αθέμιτη εμπορική τακτική εναντίον της Irgit και του Kiini. Ένα μήνα αργότερα, οι δικηγόροι της Irgit αποσύρθηκαν από την υπόθεση της εναντίον του Neiman Marcus. Η Irgit εγκατέλειψε όλες τις υποθέσεις για αποκλειστικότητα του σχεδίου του μαγιό.

Ωστόσο η μεγάλη αδικημένη της ιστορίας παραμένει η Ferrarini η οποία κέρδισε ελάχιστά χρήματα σε σχέση με τα εκατομμύρια που απέφερε στις εταιρείες το σχέδιο της.