Η Έλλη Στάη για τη σεξουαλική παρενόχληση που υπέστη: "Δεν είχα την αίσθηση ότι μπορώ να το καταγγείλω"

20.01.2021
Η Έλλη Στάη για τη σεξουαλική παρενόχληση που υπέστη: "Δεν είχα την αίσθηση ότι μπορώ να το καταγγείλω"
Με αφορμή τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου, η γνωστή δημοσιογράφος καταθέτει τις σκέψεις της για τη δική της εμπειρία, για την οποία, βέβαια, έχει ξαναμιλήσει στο παρελθόν.

Πριν από δύο χρόνια, και στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συζήτησης για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια γυναίκα στον εργαστιακό της χώρο, η Έλλη Στάη είχε μιλήσει στον Αντώνη Σρόιτερ για ένα περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης που είχε αντιμετωπίσει στα πρώτα βήματα της καριέρας της από έναν "εκδοτικό μεγαλοπαράγοντα" της εποχής, όπως χαρακτήρισε η ίδια τον άνθρωπο που πριν από 35 χρόνια της είχε επιτεθεί σωματικά μέσα στο γραφείο του.

Σήμερα, επανέρχεται στο θέμα, με αφορμή τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου και την αντιμετώπιση του όλου ζητήματος από τα ΜΜΕ και την κοινή γνώμη, με άρθρο της στα ΝΕΑ από όπου ξεχωρίζουμε τα εξής:

«Όταν πριν από περίπου δύο χρόνια σε μια εκπομπή του Αντώνη Σρόιτερ στον ALPHA, μιλώντας για τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η γυναίκα στον επαγγελματικό της χώρο, είχα πει αυθόρμητα για την παρενόχληση που είχα δεχτεί από τον εκδοτικό μεγαλοπαράγοντα της εποχής, είχαν περάσει ήδη 35 χρόνια. Παρόλο που ο δικός μου χαρακτήρας με έκανε να ανοίξω την πόρτα και να φύγω τρέχοντας, να παραιτηθώ κάτω από την απειλή πως δεν θα βρω αλλού δουλειά, δεν είχα ούτε τη δύναμη ούτε την αίσθηση πως μπορώ να το καταγγείλω, να το πω οπουδήποτε. Τότε το έθαψα στο πέρασμα του χρόνου, προσπαθώντας να πραγματοποιήσω αυτά που ήθελα στη ζωή μου.
Ούτε όμως, 35 χρόνια μετά, είχα την αίσθηση πως η ελληνική δημόσια σφαίρα (τα μέσα ενημέρωσης, τα πολιτικά κόμματα, τα επαγγελματικά σωματεία) ήταν έτοιμα να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα με την προσοχή και τη σοβαρότητα που του αξίζουν.
Γι’ αυτό και μόνο το ότι τώρα δεν υπάρχει απλώς η κουτσομπολίστικη διάσταση, όπως μόλις δύο χρόνια πριν υπήρχε, πρέπει να μας κάνει να ελπίζουμε πως έρχεται η ώρα της ωριμότητας και για την ελληνική κοινωνία να ανοίξει διάπλατα τη δημόσια συζήτηση για τέτοιου είδους θέματα, που αποτελούν κρίσιμο στοιχείο για την ποιότητα της ζωής μας προς το μέλλον».

Για την ιστορία, ιδού το απόσπασμα από την εκπομπή του Αντώνη Σρόιτερ όπου είχε πρωτοσυζητηθεί το θέμα το 2018.