Δημήτρης Μοθωναίος: Συγκλονίζει η εξομολόγηση για την κακοποίηση που υπέστη στα 6 του χρόνια - "Το κατάλαβα όταν ήμουν 26"

10.02.2021
Δημήτρης Μοθωναίος: Συγκλονίζει η εξομολόγηση για την κακοποίηση που υπέστη στα 6 του χρόνια - "Το κατάλαβα όταν ήμουν 26"
Η συνέντευξη του γνωστού ηθοποιού είχε προαναγγελθεί από το "Πρωινό" του ΑΝΤ1.

Με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στον χώρο του θεάτρου που έχει συνταραχθεί από απανωτές καταγγελίες για σεξουαλική, ψυχολογική, λεκτική και σωματική κακοποίηση, η Φαίη Σκορδά μίλησε με τον Δημήτρη Μοθωναίο, ο οποίος θέλησε να μοιραστεί τη δική του εμπειρία, με μοναδικό στόχο, όπως τόνισε, να βοηθήσει κάποιον που έχει βιώσει κάτι αντίστοιχο να το αναγνωρίσει. Ο ίδιος, όπως καθηλωτικά αποκάλυψε, δεν είχε αναγνωρίσει τι του είχε συμβεί παρά πολλά χρόνια αργότερα. Αφενός νόμιζε ότι ήταν κάτι φυσιολογικό, αφετέρου του είχε θάψει τόσο βαθιά μέσα του που δεν είχε αναμνήσεις σχετικά.

"Θέλω οι άνθρωποι να παίρνουν δύναμη από τους άλλους και να βγαίνουν να μιλάνε. Αυτό είναι μόνο αισιόδοξο, δεν μπορώ να διανοηθώ ότι υπάρχουν άνθρωποι που θα ήθελαν να το μπλοκάρουν ή να το σταματήσουν", λέει κάποια στιγμή χαρακτηριστικά.

"Μεγάλωσα σε μια οικογένεια με πολλή αγάπη, με φροντίδα, με γνώση αλλά υπήρχε ένα πρόσωπο στο πολύ στενό οικογενειακό μου περιβάλλον που με κακοποίησε σε πολύ μικρή ηλικία. Εγώ δεν το αναγνώριζα. Ξεκίνησε στα 6 και γινόταν κατ’ εξακολούθηση. Εγώ αισθανόμουν ότι αυτός ο άνθρωπος με αγαπάει πάρα πολύ", εξομολογήθηκε, μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Μοθωναίος, τονίζοντας πόσο τον θυμώνει να ακούει πράγματα όπως το "Γιατί τώρα".

«Είναι μνήμες που είναι θαμμένες μέσα στο σώμα. Έχω κάνει 11 χρόνια ψυχανάλυση για να δουλέψω αυτό που μου έχει συμβεί. Αναμνήσεις έχουν μπλοκαριστεί. Αυτός είναι ο μηχανισμός όταν συμβαίνει σε μία μικρή ηλικία. Εμένα αυτό με τρόμαξε. Ότι αγνοούσα όλα αυτά τα περιστατικά ήταν πίσω θαμένα στο μυαλό μου και όταν συνέβη κάτι πολύ χειροπιαστό που δεν μπορούσα να το αντικρούσω σε μία ηλικία μεγάλη, όταν ήμουν 26 χρόνων πια, τότε θυμήθηκα. Ήρθε ξανά αυτός ο άνθρωπος με προσέγγισε με έναν τρόπο και έκανε μία συγκεκριμένη κίνηση», εξήγησε σε κάποιο σημείο ο Δημήτρης Μοθωναίος, συμπληρώνοντας ότι παρόλο που οι γονείς του ήταν πολύ "εντάξει" σε όλους τους τομείς, δεν του έδωσαν τη βοήθεια που χρειαζόταν όταν κατάφερε να τους μιλήσει γι' αυτό. «Προσπαθούσαν με διάφορους και πολλούς τρόπους να μου υποβαθμίσουν το γεγονός να το καταστήσουν ως μη γενόμενο», είπε χαρακτηριστικά.

Ως προς τις προσωπικές του σχέσεις, ο Δημήτρης Μοθωναίος παραδέχτηκε ότι χωρίς να το αντιλαμβάνεται "προσέλκυε περιπτώσεις που θα ευνοούσαν ξανά την κακοποίηση και την ανακίνηση του τραύματος". "Θεωρούσα ότι δεν είμαι άξιος να έχω μία καλή σχέση", είπε χαρακτηριστικά, ενώ, αναφέρθηκε και στη σχέση του με το αλκοόλ και στο πως αντιμετώπισε τη σεξουαλικότητά του.

"Υπήρχε και μία περίοδος που μόνο με το αλκοόλ μπορούσα να ξεπεράσω αυτό το σύννεφο που υπήρχε και που με ακολούθησε στην πορεία μου και διαμόρφωσε όλη τη σεξουαλική μου ταυτότητα. Και την ταυτότητά μου ως ανθρώπου. Δεν έχω καμία ενοχή απέναντι στην σεξουαλικότητα. Δεν λέω ότι η κακοποίηση καθόρισε τη σεξουαλικότητα μου αλλά δεν μπορώ να ξέρω και πως θα ήμουν αυτό δεν είχε συμβεί στην πορεία της ζωής μου", είπε χαρακτηριστικά, ενώ περιέγραψε με μεγάλη ένταση προσωπικές και επαγγελματικές του σχέσεις.

"Τώρα αισθάνομαι πραγματικά καλά είναι τουλάχιστον τέσσερα με πέντε χρόνια που έχω μία νηφαλιότητα στο μυαλό και στην ψυχή. Για αυτό και επειδή έχω μάθει ότι ο μόνος τρόπος να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον είναι πραγματικά να μοιραζόμαστε τις προσωπικές μας ιστορίες με όποιο κόστος θεωρώ και ελπίζω ότι θα μπορέσει να βοηθηθεί οποιοσδήποτε έχει βοηθηθεί και αναγνωρίζει κάτι από αυτό που λέω στην ιστορία μου", λέει ο Δημήτρης Μοθωναίος εξηγώντας τον λόγο που τον ώθησε να μοιραστεί την εμπειρία του, ενώ δεν έκρυψε και τα συναισθήματα που του προκάλεσαν οι πρόσφατες αποκαλύψεις.

"Εχω να κοιμηθώ μία εβδομάδα από τότε που ξεκίνησε όλο αυτό δεν μπορώ να κοιμηθώ γιατί ξανά βιώνω όλο τον πόνο και το ανθρώπων και τον δικό μου μαζί. Δεν μπορώ να ξανακοιμηθώ και μία καταγγελία που διάβασα πολύ πρόσφατα που βγήκε τώρα στο φως της δημοσιότητας τη διάβασα ξανά, δεν έφαγα όλη μέρα, έκανα εμετό δεν χωράει στο μυαλό μου το μέγεθος της κτηνωδίας. Αισθάνομαι πραγματικά κοντά σε όλους αυτούς τους ανθρώπους γιατί έχω ανταλλάξει μηνύματα και έχω έρθει σε επικοινωνία με όλους".

Ιδού όλη η συνέντευξη: