Όταν ο Μίκης Θεοδωράκης είπε το δικό του "αντίο" στη σκηνή [video]

03.09.2021
Όταν ο Μίκης Θεοδωράκης είπε το δικό του "αντίο" στη σκηνή [video]
Η τελευταία φορά που διηύθυνε ορχήστρα ήταν το 2017. "Λύγισε" ακόμη κι εκείνος!

Η χώρα τελεί υπό τριήμερο εθνικό πένθος. Οι σημαίες πνέουν μεσήστιες. Η σορός του θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα. Χθες, 3 Σεπτεμβρίου 2021 ο Μίκης Θεοδωράκης πέρασε στην αθανασία -την οποία κατά τη Μαρία Φαραντούρη (και πολλούς άλλους) είχε την τύχη να βιώσει εν ζωή (!). "Έφυγε" πλήρης ημερών, έργων και λόγων βυθίζοντας ένα ολόκληρο έθνος σε βαθύτατη θλίψη καθώς πενθεί πολλά παραπάνω από την απώλεια ενός ανθρώπου.

Όταν ο Μίκης Θεοδωράκης αποκάλυψε πως είχε κλείσει τα μάτια του Μάνου Χατζιδάκι - στην κυριολεξία

Τα social media γέμισαν με τη μορφή του, τα λόγια του, τη μουσική του. Ανάμεσα στις ξεχωριστές στιγμές του πληθωρικού (στα πάντα του) αυτού Έλληνα που ξαναζήσαμε μέσα από τα χιλιάδες αφιερώματα και αναρτήσεις του τελευταίου 24ώρου, θυμηθήκαμε μία που είχε ιδιαίτερη βαρύτητα, από όλες τις απόψεις.

Γυρίζουμε τον χρόνο στη Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017. Πηγαίνουμε μέχρι το Καλλιμάρμαρο όπου είχε διοργανωθεί μια επετειακή συναυλία - φόρος τιμής στον σπουδαίο δημιουργό, ο οποίος, πραγματικά απόλαυσε εν ζωή τις μεγαλύτερες τιμές και τη μεγαλύτερη αναγνώριση από όποιον άλλο -τουλάχιστον στη χώρα μας. «Όλη η Ελλάδα για τον Μίκη – 1.000 Φωνές» ο τίτλος της συναυλίας που έμελλε να μείνει στην ιστορία καθώς στο τέλος της ο Μίκης Θεοδωράκης διηύθηκε την ορχήστρα του για τελευταία φορά.

Καθισμένος στο αναπηρικό καροτσάκι, στα 92 του χρόνια (τότε) ο Μίκης σήκωσε τα χέρια -φτερούγες όπως τα χαρακτήρισε πρόσφατα η Μαρία Φαραντούρη- και το πάθος του ξεχείλισε απαράμιλλο. Στο τέλος, όμως, δε άντεξε. Ακόμη κι εκείνος "λύγισε" από τη συγκίνηση.

Η εικόνα του Μίκη Θεοδωράκη με το κεφάλι μέσα στα χέρια του είναι κάτι που δεν περιγράφεται με λόγια.

Ιδού και το συγκεκριμένο απόσπασμα σε βίντεο:

Η Μαρία Φαραντούρη, την οποία αναφέραμε δις πιο πάνω, υπήρξε μία από τις πιο στενές συνεργάτιδες του Μίκη Θεοδωράκη και τον αποχαιρέτησε με την εξής δήλωση:

Η Ελλάδα σήμερα ορφάνεψε.
Ο Μίκης είναι η έκφραση της ελληνικής ψυχής και με το έργο του έδειξε σε όλο τον κόσμο ότι ελληνισμός σημαίνει πολιτισμός.
Γεννήθηκε με την ευλογία των Μουσών. Μίλησε με την οικουμενική γλώσσα της μουσικής και της ποίησης για τον άνθρωπο, τους αγώνες, τις χαρές και τους καημούς του.Ο Μίκης είναι παγκόσμιος, μα πάνω απ' όλα είναι Έλληνας κι αποτελεί την αντάξια συνέχεια των μεγάλων παραδόσεών μας.
Αγωνίστηκε κι υπέφερε υπερασπιζόμενος την ελευθερία, τη δημοκρατία και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου.
Είχα τη χαρά και την τιμή να υπηρετήσω το μεγάλο του έργο, μια ολόκληρη ζωή, να μοιραστώ μαζί του συγκινητικές στιγμές, την επαφή με τόσους λαούς, τους αγώνες και την ιστορία τους δίνοντας συναυλίες σε ελληνικά και παγκόσμια ακροατήρια.
Ο Μίκης είχε την τύχη πριν φύγει να ζήσει την αθανασία του.
Μας χάρισε το ωραίο ταξίδι, για αυτό θα είναι πάντα κοντά μας σαν να μην έφυγε ποτέ.
Με τη μουσική και τα τραγούδια του θα ενώνει τις καρδιές μας, θα μας ανοίγει καινούργιους κόσμους όπως κάνει κάθε μεγάλη τέχνη που συνομιλεί με την εποχή της και την Ιστορία.
Μίκη μου, με τα χέρια-φτερά σου, όσο ζω θα σε βλέπω πάντα να διευθύνεις τα τραγούδια μας και τα όνειρά μας.