Τα πιο ενδιαφέροντα facts για τα Όσκαρ

25.03.2022
Τα πιο ενδιαφέροντα facts για τα Όσκαρ
Τα Βραβεία Όσκαρ θεωρούνται σε μεγάλο βαθμό οι πιο διάσημες και σημαντικές διακρίσεις στη βιομηχανία του θεάματος. Εν αναμομή της φετινής 94ης τελετής απονομής που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Μαρτίου, ιδού μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες, από τη νεότερη νικήτρια μέχρι το πιο ακριβό φόρεμα στην ιστορία των βραβείων, που η ιστορία τους ξεκινάει το 1929

Οι πιο αμφιλεγόμενες στιγμές στην ιστορία των Όσκαρ

Δες παρακάτω τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία για τα βραβεία Όσκαρ:

1. Το όνομα του τροπαίου είναι στην πραγματικότητα "Academy Award of Merit", αλλά είναι γνωστό ως "Όσκαρ". Κανείς δεν ξέρει πραγματικά γιατί, αλλά υπάρχει μια θεωρία ότι μια βιβλιοθηκάριος και αργότερα διευθύντρια της Ακαδημίας είπε ότι το αγαλματίδιο έμοιαζε με τον θείο της που ονομάζεται Όσκαρ. Το παρατσούκλι δεν συνδέθηκε επίσημα με το τρόπαιο μέχρι το 1939.

2. Ο νεότερος βραβευμένος με Όσκαρ είναι η Tatum O' Neal, η οποία κέρδισε το βραβείο Β' Γυναικείου Ρόλου για το "Paper Moon" (1973) σε ηλικία μόλις 10 ετών.

3. Ο μεγαλύτερος σε ηλικία βραβευμένος με Όσκαρ μέχρι σήμερα ήταν ο Cristopher Plummer, ο οποίος κέρδισε το βραβείο Β' Ανδρικού Ρόλου για το "Begginers" (2010) σε ηλικία 82 ετών.

4. Τα πρώτα Όσκαρ απονεμήθηκαν το 1929 σε ένα ιδιωτικό δείπνο με περίπου 270 καλεσμένους. Μεταδόθηκε για πρώτη φορά τηλεοπτικά το 1953.

5. Ο Peter Finch ("Network") και ο Heath Ledger ("The Dark Knight") [φωτό κάτω]είναι οι μόνοι ηθοποιοί που βραβεύτηκαν μετά θάνατον. Το Όσκαρ του Ledger δόθηκε στη μικρή του κόρη, Matilda.

6. Η Meryl Streep έχει υπάρξει υποψήφια 21 φορές, κερδίζοντας τρία Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου. Η πιο πρόσφατη νίκη της ήταν για το "The Iron Lady" το 2011.

7. Ο Jack Nicholson είναι ο άνδρας ηθοποιός με τις περισσότερες υποψηφιότητες, έχοντας λάβει 12 βραβεία, ξεκινώντας από το "Easy Rider" του 1969.

8. Τα "Ben-Hur" (1959), "Titanic" (1997) και "The Lord of the Rings: The Return of the King" (2003) είναι οι πιο επιτυχημένες ταινίες στην ιστορία των Όσκαρ. Έχουν κερδίσει από 11 Όσκαρ το καθένα, με το δεύτερο να κερδίζει κάθε βραβείο για το οποίο ήταν υποψήφιο.

9. Το 1940, οι LA Times έσπασαν το εμπάργκο της Ακαδημίας και δημοσίευσαν τα ονόματα όλων των νικητών των Όσκαρ πριν από την τελετή. Μετά από αυτό, η Ακαδημία εισήγαγε την παράδοση του σφραγισμένου φακέλου που εξακολουθεί να εφαρμόζεται μέχρι σήμερα.

10. Ο Bob Hope έχει παρουσιάσει την τελετή 19 φορές, καθιστώντας τον τον πιο συχνό παρουσιαστή των Όσκαρ όλων των εποχών.

11. Οι νικητές των Όσκαρ δεν κατέχουν πραγματικά τα αγάλματά τους. Μόλις τους δοθεί το τρόπαιο, οι νικητές πρέπει να υπογράψουν μια συμφωνία που να δηλώνει ότι εάν επιθυμούν να πουλήσουν τα αγαλματίδια τους, πρέπει πρώτα να τα προσφέρουν στην Ακαδημία για 1 δολάριο. Αν αρνηθούν, δεν μπορούν να κρατήσουν το τρόπαιό τους.

Δες όλες τις υποψηφιότητες για τα φετινά βραβεία

12. Μετά την τελετή του 2002, όπου η εκπομπή διήρκησε τέσσερις ώρες και είκοσι τρία λεπτά, η Ακαδημία θέσπισε τον κανόνα των 45 δευτερολέπτων. Επομένως, ομιλίες μεγαλύτερες από αυτό το χρονικό πλαίσιο κόβονται από την ορχήστρα.

13. Το ρεκόρ για τη συντομότερη ομιλία αποδοχής μοιράζονται ο διάσημος σκηνοθέτης Alfred Hitchcock και ο William Holden. Και οι δύο είπαν απλώς, «Ευχαριστώ».

14. Η Jennifer Lawrence φόρεσε το πιο ακριβό φόρεμα στην ιστορία των Όσκαρ στην τελετή του 2013, από τον οίκο Dior Couture αξίας 4 εκατομμυρίων δολαρίων [φωτό κάτω]

.

15. Ο Walt Disney έχει τα περισσότερα Όσκαρ όλων των εποχών. Συνολικά, έχει κερδίσει 22 διαγωνιστικά Όσκαρ και 3 τιμητικά, σε σύνολο 59 υποψηφιοτήτων. Ήταν υποψήφιος για ένα Όσκαρ κάθε χρόνο μεταξύ 1942 και 1963.

16. Το μόνο σίκουελ που κέρδισε την καλύτερη ταινία είναι το "The Godfather: Part II" (1974).