Προσδεθείτε και σερφάρετε

11.02.2009
Ο μαγικός κόσμος του Διαδικτύου δεν μπορούσε παρά να μας παρασύρει στα δίχτυα του. Έτσι, εκτός από όλους εμάς, που λόγω της δουλειάς μας καθόμαστε μπροστά στους υπολογιστές μας πολλές ώρες την ημέρα, είναι πολλοί και εκείνοι που κάθονται μπροστά στην ηλεκτρονική οθόνη για διασκέδαση.

Ο μαγικός κόσμος του Διαδικτύου δεν μπορούσε παρά να μας παρασύρει στα δίχτυα του. Έτσι, εκτός από όλους εμάς, που λόγω της δουλειάς μας καθόμαστε μπροστά στους υπολογιστές μας πολλές ώρες την ημέρα, είναι πολλοί και εκείνοι που κάθονται μπροστά στην ηλεκτρονική οθόνη για διασκέδαση.

Όμως, ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, όπως μας προειδοποιούν οι ειδικοί, εκτός από τις καλές του πλευρές, έχει και πολλές κακές. Μία από αυτές είναι ότι προκαλεί πρόωρη γήρανση. Συγκεκριμένα, ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Ρώμης, μελετώντας τις επιπτώσεις του υπολογιστή στη ζωή 300 γυναικών 30-40 χρόνων, διαπίστωσε στα πρόσωπά τους πολλά σημάδια πρόωρης γήρανσης, όπως μαύρους κύκλους και ρυτίδες στα μάτια, ρυτίδες έκφρασης σε όλο το πρόσωπο και αφυδάτωση της επιδερμίδας τους. Αυτά σε συνδυασμό με παλαιότερες και σύγχρονες μελέτες, που μιλάνε για οφθαλμολογικά προβλήματα λόγω της συνεχούς εστίασης στην οθόνη και λόγω της ακτινοβολίας που εκπέμπει αυτή, μυοσκελετικά προβλήματα λόγω της κακής στάσης του σώματος καθώς εργαζόμαστε στον υπολογιστή, καθώς και για προβλήματα που προκαλούνται στον περικάρπιο σωλήνα λόγω της χρήσης του ποντικιού, οδηγούν σε ένα και μοναδικό συμπέρασμα: Ναι στη χρήση των υπολογιστών, αλλά με προϋποθέσεις, δηλαδή, παίρνοντας τα κατάλληλα μέτρα.

Αν δε γυμνάζεστε
Όποιος και αν είναι ο λόγος που δεν γυμνάζεστε ο μόνος βέβαια επιτρεπτός είναι να σας το απαγορεύει ο γιατρός σας, τουλάχιστον φροντίστε να περπατάτε με γρήγορο βήμα μισή ώρα την ημέρα και να κάνετε διατάσεις δύο φορές την ημέρα διαρκούν μόνο 5 λεπτά.

Οι διατάσεις δεν είναι απαραίτητες μόνο σε όσους γυμνάζονται, αλλά σε όλους. Αυτό συμβαίνει επειδή στους μυς δεν συγκεντρώνεται μόνο η ένταση από την άσκηση, αλλά κάθε είδους στρες και άγχος και αν δεν κάνουμε διατάσεις για να τους χαλαρώσουμε, εκτός από δυσκαμψία, αργά ή γρήγορα θα αρχίσουμε να έχουμε και άλλου είδους ενοχλήσεις. Γι αυτό το πρωί μόλις ξυπνήσετε διαθέστε 5 λεπτά για διατάσεις, τις οποίες θα επαναλάβετε και στη μέση της ημέρας ή το απόγευμα, αφού επιστρέψετε από τη δουλειά σας και πριν αράξετε στον καναπέ σας.

Σε όρθια στάση πατήστε καλά με το ένα πόδι και λυγίστε το άλλο στο γόνατο, πιάστε το με τα δυο σας χέρια και φέρτε το προς το στήθος σας. Νιώστε την πίσω πλευρά των μηρών να τεντώνεται καθώς και την πλάτη σας, την οποία πρέπει να κρατάτε όρθια και στητή. Μετρήστε μέχρι το 20 και αλλάξτε πόδι.

Σε όρθια στάση πατήστε καλά με το ένα πόδι και λυγίστε το άλλο στο γόνατο, πιάστε με το αντίστοιχο χέρι το πέλμα σας και τραβήξτε το πόδι σας προς τα πίσω, έτσι ώστε το πέλμα να ακουμπήσει στο γλουτό. Νιώστε το μπροστινό μέρος των μηρών να τεντώνεται. Φροντίστε τα γόνατα να είναι ενωμένα. Μετρήστε μέχρι το 20 και αλλάξτε πόδι.

Σε όρθια στάση και με τα χέρια στην ανάταση τεντώστε τα όσο γίνεται ψηλότερα σαν να προσπαθείτε να πιάσετε κάτι που βρίσκεται ψηλά, ενώ συγχρόνως πατάτε στις μύτες των ποδιών. Νιώστε την πλάτη σας να τεντώνεται.

Σε όρθια στάση ακουμπήστε τον αγκώνα σας στον τοίχο στο ύψος των ώμων σηκώνοντας το χέρι κάθετα προς τα πάνω. Στρέψτε τον κορμό σας μακριά από τον τοίχο χωρίς να ξεκολλήσει ο αγκώνας από τον τοίχο και νιώστε τον ώμο σας να τεντώνεται.

Σε όρθια στάση ακουμπήστε τις παλάμες στον τοίχο στο ύψος των ώμων, με τα χέρια τεντωμένα και τα δάχτυλα να κοιτάνε προς τα πάνω. Πιέστε με δύναμη μετρώντας μέχρι το 20 και νιώστε τα χέρια σας να τεντώνονται. Επαναλάβετε το ίδιο με τα δάχτυλα αυτή τη φορά να κοιτάνε προς τα κάτω.

Οδηγίες προς μανιώδεις... κομπιουτεράδες

  • Μην κάθεστε μπροστά στον υπολογιστή περισσότερο από 2 συνεχείς ώρες. Κάντε διάλειμμα τουλάχιστον μισής ώρας πριν αρχίσετε ξανά τη δουλειά σας. Ακόμα καλύτερα θα ήταν αν κάνατε διάλειμμα 5-10 λεπτών κάθε μία ώρα.
  • Μην υπερβαίνετε συνολικά τις εφτά ώρες την ημέρα εργασίας στον υπολογιστή.
  • Όταν εργάζεστε, φροντίστε η οθόνη να βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον μισού μέτρου από το πρόσωπό σας και το επάνω μέρος της οθόνης να βρίσκεται στο ύψος των ματιών σας.
  • Τα χέρια σας να βρίσκονται πάνω στο πληκτρολόγιο.
  • Οι μηροί να βρίσκονται σε οριζόντια θέση.
  • Τα πόδια σας να πατάνε καλά στο πάτωμα.
  • Η μέση και η πλάτη να στηρίζονται καλά στην πλάτη του καθίσματος και αυτή να είναι σε κατακόρυφη θέση.