Η Έλλη με έβγαλε στο θέατρο

12.01.2007
Τι σχέση έχει η τηλεοπτική «Θεοπούλα» με τη μεγάλη ηθοποιό Έλλη Λαμπέτη; Η τρελογιαγιά του «παρά πέντε», η Έφη Παπαθεοδώρου, έχει πίσω της μια θεατρική ιστορία άγνωστη στο ευρύ κοινό. Μια από τις πτυχές της είναι η συνεργασία και η σχέση της με τη Λαμπέτη, που υπήρξε δασκάλα της και τη βοήθησε στον πρώτο της ρόλο στο σανίδι.

Από τη Ράνια Καρατζαφέρη

Μόλις είχα τελειώσει τη σχολή όταν μου δόθηκε η ευκαιρία να συνεργαστώ με την Έλλη Λαμπέτη, παίζοντας το ρόλο της τυφλής Έλεν Κέλερ, στην παράσταση Το θαύμα της Αν Σάλιβαν, όπου φυσικά πρωταγωνιστούσε, μας λέει η Έφη Παπαθεοδώρου. «Ήταν μια συγκλονιστική, πραγματική ιστορία, που απέδωσε με μοναδικό τρόπο στο σανίδι ο τότε σύζυγός της, ο Αμερικανός συγγραφέας Γουέικμαν, με τον οποίο έζησε μετά το χωρισμό της από τον Δημήτρη Χορν και μέχρι το 1976».

Η Έλεν Κέλερ γεννήθηκε κωφάλαλη και τυφλή το 1880, όταν οι φυσικές αναπηρίες καταδίκαζαν εκατομμύρια ανθρώπους στο περιθώριο της ζωής. Έμαθε να «συλλαβίζει» με την αφή, να διαβάζει με τη μέθοδο Μπράιγ και να γράφει βιβλία που άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο έβλεπε ο κόσμος τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες. Μαχητική σοσιαλίστρια, σουφραζέτα και ακτιβίστρια, η «ηρωίδα των τυφλών» πέρασε στην ιστορία ως το σύμβολο της νίκης της ανθρώπινης θέλησης πάνω στη φυσική αναπηρία.

«Μετά απ αυτή την παράσταση έφυγα με δάσκαλο τραγωδίας στο εξωτερικό για σπουδές. Όμως, η επαφή μου με την Έλλη παρέμεινε φιλική και τρυφερή». Τις δυο αυτές γυναίκες, δηλαδή την εκκολαπτόμενη τότε Έφη Παπαθεοδώρου και την κορυφαία ηθοποιό του θεάτρου και του κινηματογράφου, έδεσε μια ζεστή, στοργική σχέση.

Όπως λέει στο ΛΟΙΠΟΝ η σημερινή «Θεοπούλα», «η Λαμπέτη ήταν ένας εκπληκτικός άνθρωπος, πολύ δουλευταρού, σοβαρή και ευαίσθητη. Μας έδειχνε πώς να παίζουμε τους ρόλους, μας πρόσφερε την πείρα της, ήταν γενναιόδωρη». Πάντως η κ. Παπαθεοδώρου συμπληρώνει: «Για μένα ο σπουδαιότερος όλων ήταν ο δάσκαλός μου, ο σκηνοθέτης Δημήτρης Ροντήρης. οφείλω σ' αυτόν τα πάντα. Εκείνος και η οικογένειά μου, οι γονείς μου. Σε αυτούς οφείλω τη ζωή και την καριέρα μου στο θέατρο και τελευταία στην τηλεόραση».