Η «Μαρία η άσχημη» σαρώνει και εδώ

19.01.2007
Αν για τους περισσότερους οι Χρυσές Σφαίρες θεωρούνται ο πλέον «αδιάψευστος μάντης» των νικητών των βραβείων Όσκαρ, τότε θα πρέπει σίγουρα να πιστέψουμε ότι δύο είναι οι ταινίες εκείνες που θα κονταροχτυπηθούν μέχρις εσχάτων για τα χρυσά αγαλματίδια: το κοινωνικό δράμα του Ιναρίτου «Βαβέλ» και το μιούζικαλ-υπερπαραγωγή «Dreamgirls».

Η βραδιά των Χρυσών Σφαιρών τα είχε όλα. Συνωμοτικά παρασκήνια, φορέματα αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ, πλαστικά χαμόγελα αλλά και κλάματα! Το σίγουρο πάντως είναι ότι, αν κάποιος παρακολουθούσε μέσω της δορυφορικής NOVA, για την Ελλάδα 3.00 τα ξημερώματα της Τρίτης, τι εκτυλίχθηκε στη μαγική τελετή, θα έμενε σίγουρα ξύπνιος μέχρι το τέλος της. Ο απολογισμός λοιπόν φέρνει μπροστά το μιούζικαλ με τη σέξι Μπιγιονσέ «Dreamgirls» που κατάφερε να κερδίσει τρία βραβεία. Η ταινία που παρακολουθεί τη ζωή τριών νεαρών κοριτσιών μελών ενός μουσικού γκρουπ που θέλουν να κυριαρχήσουν στη μουσική σκηνή γοήτευσε, απ ό,τι φάνηκε, την Ακαδημία και τους κριτικούς. Η Τζένιφερ Χάντσον, μια εκ των πρωταγωνιστριών όταν άκουσε το όνομά της ως νικήτρια της Χρυσής Σφαίρας β γυναικείου ρόλου ξέσπασε σε ασταμάτητα κλάματα: «Όχι, δεν μπορώ να το πιστέψω. Πάντα ονειρευόμουν, αλλά αυτό ξεπερνάει κάθε τρελή μου φαντασία!».

Από την άλλη, η «Βαβέλ», αν και κατέβαινε με τις περισσότερες (επτά) υποψηφιότητες, κέρδισε μόλις ένα βραβείο, αλλά το σημαντικότερο: αυτό της καλύτερης δραματικής ταινίας. Τώρα όλοι λένε ότι είναι το απόλυτο φαβορί για τα Όσκαρ. Η συνέχεια στις 25 Φεβρουαρίου στο «Κodak Theatre», όπου θα στρωθεί το κόκκινο χαλί για την ύψιστη κινηματογραφική βράβευση του «θείου Όσκαρ».

Πιο sexy n stylish παρουσίες
Η Ρις Γουίδερσπουν εμφανίστηκε με ένα εντυπωσιακό χρώματος καναρινί (!) φόρεμα τύπου cocktail, μια δημιουργία της Nina Ricci.

Η Αντζελίνα Τζολί, πιο όμορφη από ποτέ, με ένα σκούρο γκρι φόρεμα στράπλες της εταιρείας St. John, οίκο μόδας που προτιμά πάντα σε τέτοιες περιστάσεις. Το φόρεμα τόνιζε τα βαμμένα smoky μάτια της.

Η Κάμερον Ντίαζ με κατάμαυρα μαλλιά, κατακόκκινα βαμμένα χείλη εμφανίστηκε με μια αποκαλυπτική μίνι φούστα από τούλι συνδυασμένη από μια ζώνη επενδυμένη με κρύσταλλα Swarovski.

Οι νικητές σε μερικές από τις βασικότερες κατηγορίες είναι οι εξής:

Καλύτερη δραματική ταινία: «Bαβέλ».

Α αντρικός ρόλος δραματικής ταινίας: Φόρεστ Γουϊτάκερ για τον «Τελευταίο βασιλιά της Σκοτίας». Ναι, ήταν σίγουρα η έκπληξη της βραδιάς όταν καταφέρνεις να βγάζεις «νοκ άουτ» έναν έξοχο Πίτερ Ο Τουλ και μια διπλή υποψηφιότητα από τον Λεονάρντο ντι Κάπριο. Με τον Γουϊτάκερ η Ακαδημία θέλησε να πάρει τους κριτικούς με το μέρος της.

Α γυναικείος ρόλος δραματικής ταινίας: Το αδιαμφισβήτητο φαβορί, η «Βασίλισσα» Έλεν Μίρεν επιβεβαίωσε όλα τα προγνωστικά έναντι της κύριας αντιπάλου Πενέλοπε Κρουζ.

Καλύτερη κωμωδία/μιούζικαλ: «Dreamgirls».

A αντρικός για κωμωδία/μιούζικαλ: Ο αμφιλεγόμενος «Μπόρατ» Σάσα Μπάρον Κοέν έκανε την έκπληξη και «κατατρόπωσε» το γόη Τζόνι Ντεπ.

Α γυναικείος ρόλος για κωμωδία ή μιούζικαλ: Η Μέριλ Στριπ που «φόρεσε Prada» και κατέκτησε την έκτη Χρυσή Σφαίρα της καριέρας της. Τα πάντα τον τελευταίο καιρό συνηγορούσαν σ' αυτή τη νίκη.

Σκηνοθεσία: Μάρτιν Σκορσέζε και μια κατάμεστη αίθουσα να μένει με το στόμα ανοιχτό που όλοι περίμεναν να ακούσουν τη διπλή υποψηφιότητα του Κλιντ Ίστγουντ να «σαρώνει».

Β αντρικός ρόλος: Ο Έντι Μέρφι που διέθετε όλο το «πακέτο» για τη νίκη. Ο Μπραντ Πιτ βγήκε περιέργως «νοκ άουτ».

Β γυναικείος ρόλος: Τζένιφερ Χάντσον από τα «Dreamgirls» ήταν φαβορί και μιλούσαν όλοι γι αυτή τη νέα που προέρχεται από το «American Idol».

Τραγούδι: Οι πιγκουίνοι του «Ηappy Feet» με το «τραγούδι της καρδιάς» αποτέλεσαν την ευχάριστη νότα της βραδιάς και όχι μόνο.

Βραβείο τηλεοπτικής κωμωδίας και α γυναικείου ρόλου: η Αμερικάνα «Μαρία η άσχημη» σάρωσε και τις Χρυσές Σφαίρες!