Ο γιος μου είναι άντρας, γι αυτό και τον χτυπάνε!

20.02.2007
Είναι ο μεγαλύτερος Έλληνας χορογράφος-σκηνοθέτης κι εκείνος που έχει «μάθει» όλα τα αστέρια του παλιού ελληνικού κινηματογράφου να απογειώνονται χορευτικά. Σήμερα η ιστορία του αναβιώνει στο πρόσωπο του γιου του, που αποτελεί τον «κακό» της τριμελούς επιτροπής του show που χτυπάει «κόκκινο».

Είναι ο μεγαλύτερος Έλληνας χορογράφος-σκηνοθέτης κι εκείνος που έχει «μάθει» όλα τα αστέρια του παλιού ελληνικού κινηματογράφου να απογειώνονται χορευτικά. Σήμερα η ιστορία του αναβιώνει στο πρόσωπο του γιου του, που αποτελεί τον «κακό» της τριμελούς επιτροπής του show που χτυπάει «κόκκινο». Ο λόγος για τον Φώτη Μεταξόπουλο, που μίλησε για πρώτη φορά στο ΛΟΙΠΟΝ για το πώς βλέπει το γιο του ως κριτή των νέων χορευτικών ταλέντων της Ελλάδας!

Πώς σας φαίνεται το χορευτικό ριάλιτι «Sο you think you can dance»;

«Αν και δεν το βλέπω συχνά, πιστεύω ότι είναι μια καλή προσπάθεια να αναδειχθούν μερικά ταλέντα, που αλλιώς δεν θα είχαν ελπίδα στην Ελλαδίτσα μας. Δεν θα είχαν στον ήλιο μοίρα. Γενικά, για το συγκεκριμένο ριάλιτι πιστεύω ότι δεν θα καταφέρει να έχει στο μέλλον την ίδια υψηλή επιτυχία και θεαματικότητα».

Για ποιο λόγο το λέτε αυτό;

«Για το λόγο ότι ο χορός στην Ελλάδα είναι πολύ πίσω. Τον σνομπάρουν και τον υποτιμούν. Το λέω γιατί το ενδιαφέρον του κόσμου είναι αποκλειστικά και μόνο γύρω από το τραγούδι. Αυτό λανσάρεται στην τηλεόραση. Μόνο τραγούδι της πλάκας. Το σάπιο τραγούδι. Αυτό πουλάνε και αυτό αναζητά και ο κόσμος».

Για το γιο σας λένε ότι είναι πιο αυστηρός από όσο πρέπει. Εσείς πώς τον βλέπετε;

«Για να βρίσκεται στο προσκήνιο τόσο καιρό πάει να πει ότι αξίζει και η αυστηρότητά του είναι στη σωστή δόση. Μου κάνει εντύπωση, γιατί είναι αληθινός σ' αυτό που κάνει και δεν φοβάται κανέναν. Θα πει τη γνώμη του με όποιο κόστος. Είναι πάνω απ όλα αληθινός, σωστός και άντρας! Αυτά τα τρία τον κάνουν πάντα επίκαιρο αλλά και να ξεχωρίζει από τους άλλους δύο στην επιτροπή. Εξάλλου, αν δεν είσαι αυστηρός στη δουλειά μας, δεν επιζείς. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να τον δείρουμε και τον άλλο!».

Έχετε κάποια ένσταση στον τρόπο με τον οποίο δείχνουν τα πράγματα στο συγκεκριμένο ριάλιτι;

«Είναι κρίμα να αφήνουν ανθρώπους που δεν έχουν ταλέντο να ρεζιλεύονται. Δεν μπορώ να βλέπω ανθρώπους σαν εκείνον τον κηπουρό που βγήκε και χωρίς να έχει ιδέα από χορό τον έδειχναν να χτυπιέται στο πάτωμα για χάρη της τηλεθέασης. Αυτά τα πράγματα τα βλέπεις και λυπάσαι. Στη σχολή μου έρχονται άνθρωποι που λένε θέλω να γίνω χορευτής, αλλά, όταν βλέπω ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, τότε τους λέω: φύγε και μην ξαναπατήσεις σε σχολές, γιατί τζάμπα λεφτά θα δώσεις και είναι αμαρτία».

Έγινε ντόρος με ένα διαγωνιζόμενο που του ζήτησαν το λόγο γιατί χόρεψε χορό της κοιλιάς. Τελικά, οι άντρες δεν μπορούν να χορέψουν oriental;

«Εφόσον άφησαν ελεύθερους τους υποψήφιους να επιλέξουν ό,τι θελήσουν, δεν βρίσκω λόγο γιατί να υπάρχει αντίδραση για το χορό της κοιλιάς. Δεν υπάρχει αντρικός χορός και γυναικείος. Ο άντρας μπορεί να χορέψει τα πάντα, αρκεί όμως να είσαι άντρας, να το υπηρετείς σωστά και να μην το κάνεις για άλλους σκοπούς, όπως για τηλεθέαση κ.λπ. Κι εγώ, αν θέλω, θα χορέψω oriental. Θα το κάνω επειδή θέλω και όχι για να δείξω τη θηλυκή ομορφιά του χορού!».

Αν σας πρότειναν να συμμετέχετε σε μια τέτοια επιτροπή ενός χορευτικού ριάλιτι, θα δεχόσασταν;

«Είμαι απόλυτος στις απόψεις μου και πιστεύω ότι, αν ο γιος μου τώρα σηκώνει θύελλα αντιδράσεων, εγώ θα σήκωνα τριπλάσια αντίδραση. Θα ήμουν σκληρός, γιατί βλέπω ότι η ελληνική τηλεόραση πάει να gay-οποιηθεί! Και ίσως ένας λόγος που δεν με βγάζουν και δεν με φωνάζουν σε παράθυρα είναι ότι εγώ λέω τα σύκα σύκα και τα... καρύδια καρύδια».

Όταν ο Πάνος Μεταξόπουλος σας είπε ότι θέλει να ασχοληθεί με το χορό, ήσασταν αυστηρός μαζί του;

«Πήγε κρυφά και γράφτηκε σε σχολή χορού. Όταν το έμαθα, του είπα: Mόνο αν δω ότι έχεις ταλέντο να γίνεις πρώτος στην Ελλάδα, θα σε αφήσω να το κάνεις. Διαφορετικά όχι!. Κι έτσι τον πήγα σε ένα δάσκαλο και τον ανέλαβε για τρεις μήνες. Εκεί μας απέδειξε ότι έχει μεγάλο ταλέντο και σε ηλικία 18 εγώ ξεκίνησα στα 19 τον άφησα να ανοίξει τα φτερά του».