Πράξη το όραμα του Κούρκουλου

02.07.2007
Το σκέφτηκε, το αποφάσισε και η σκέψη της θα πάρει σάρκα και οστά. Ο λόγος για την κ. Μαριάννα Λάτση, που μετά το «ταξίδι» του Νίκου Κούρκουλου θέλει να συνεχίσει το όραμά του και να τιμήσει το σύντροφό της κάνοντας πραγματικότητα τη μεγαλύτερη επιθυμία του.

AΠΟ ΤΟΝ ΒΑΓΓΕΛΗ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

Οσο ζούσε και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια ο Νίκος Κούρκουλος είχε ένα σκοπό: να διασώσει ένα ζωντανό κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και να οργανώσει ένα αρχείο θεατρικό και κινηματογραφικό για να μαθαίνουν οι νεότεροι. Αυτήν τη σκέψη του θέλει να υλοποιήσει η κ. Μαριάννα Λάτση, γι’ αυτό προχωρά με γοργούς ρυθμούς στην ίδρυση ενός χώρου, όπου θα μπορεί κάποιος να βρει με σύγχρονα πολυμέσα την ιστορία του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου και να τη μελετήσει. Πρόκειται για μια βιβλιοθήκη που θα απευθύνεται περισσότερο στους φοιτητές δραματικών σχολών, αλλά και στους επαγγελματίες ηθοποιούς, για τους οποίους θα αποτελεί πολύτιμο βοήθημα στη μελέτη των ρόλων τους. Αυτή η θεατρική και κινηματογραφική βιβλιοθήκη, όπου θα είναι καταγεγραμμένη σε ψηφιακή μορφή όλη η ιστορία του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου των τελευταίων δεκαετιών, θα αποτελεί πόλο έλξης και για τον υπόλοιπο κόσμο, αρκεί να αγαπάει το θέατρο, τον κινηματογράφο και γενικά τον πολιτισμό. Όλα τα «ιερά τέρατα» της χώρας μας, όπως η Έλλη Λαμπέτη, ο Δημήτρης Χορν και η Κατερίνα Βασιλάκου, αλλά και σημερινοί πρωταγωνιστές θα αναφέρονται για την προσφορά τους.

Στις σκέψεις της κ. Λάτση είναι να υπάρχουν και διάφορες αίθουσες, όπου θα μπορεί να παρατηρήσει κάθε ενδιαφερόμενος από κοντά διάφορα προσωπικά αντικείμενα των προσωπικοτήτων της έβδομης τέχνης, αλλά και τα αυθεντικά προγράμματα των παραστάσεων από τη δεκαετία του ’50 μέχρι και σήμερα. Η Θεατρική και κινηματογραφική βιβλιοθήκη της Ελλάδας θα είναι καμάρι για τον τόπο μας και σίγουρα η πολιτεία θα δώσει την απαιτούμενη βοήθεια και τα μέσα για να προχωρήσει το πιο μεγαλόπνοο ίσως σχέδιο στο χώρο της τέχνης στην Ελλάδα.