Η Όλγα, ο Θέμος και οι άλλοι

18.01.2008
Με μία ανακοίνωση 13 σειρών, χωρίς να αναφέρει ούτε μία φορά το όνομά του, το Γραφείο Τύπου του Alpha «παραιτούσε» τον Νίκο Χατζηνικολάου. Έλεγε, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση: «Με νέο πρόεδρο τον κ. Δ. Κοντομηνά και νέο διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Σουβατζή ορίζεται η νέα δυναμική του καναλιού».

Με μία ανακοίνωση 13 σειρών, χωρίς να αναφέρει ούτε μία φορά το όνομά του, το Γραφείο Τύπου του Alpha «παραιτούσε» τον Νίκο Χατζηνικολάου. Έλεγε, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση: «Με νέο πρόεδρο τον κ. Δ. Κοντομηνά και νέο διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Σουβατζή ορίζεται η νέα δυναμική του καναλιού». Συνέβη πέρσι, σαν σήμερα, 17 Ιανουαρίου 2007.

Η Όλγα Τρέμη και ο Θέμος Αναστασιάδης δέχτηκαν την επίσκεψη της περιβόητης γυναίκας η οποία εμπλέκεται στην υπόθεση Ζαχόπουλου. Η στάση τους απέναντι στη γυναίκα ήταν διαφορετική. Και ο καθένας ανέλαβε την ευθύνη των πράξεων ή μη πράξεών του. Η υπόθεση Ζαχόπουλου δεν θα απασχολήσει τη στήλη μου. Θα μας απασχολήσει αυτό καθαυτό το φαινόμενο της προσφυγής στον ηλεκτρονικό Τύπο του πολίτη, είτε είναι άδολη είτε δόλια.

Η δημοσιογραφία είναι η (άτυπη) τέταρτη εξουσία, η οποία έχει σκοπό τον έλεγχο των άλλων και την αποκάλυψη της αλήθειας. Όποιος πολίτης αισθάνεται ότι αδικείται έχει δικαίωμα να φτάσει ως τα δημοσιογραφικά γραφεία και να καταγγείλει την αδικία. Με τη γιγάντωση του ρόλου της τηλεόρασης και την καθιέρωση των τηλεβεντέτων, το ενδιαφέρον του κοινού στρέφεται προς αυτούς. Πάνω από 25 συνεργάτες έχει γνωστός τηλεπαρουσιαστής ενημερωτικών εκπομπών για να ερευνά υποθέσεις που του καταγγέλλονται. «Εκατό άνθρωποι την ημέρα ζητούν να με δουν προσωπικά», εξομολογείται ο ίδιος. Ούτε βουλευτής να ήταν Συνήθως, τους δέχονται συνεργάτες του. Αν ένα θέμα κριθεί «άκρως σοβαρό», κλείνεται νέο ραντεβού απευθείας με τον τηλεστάρ. Τα τηλέφωνά τους είναι διαθέσιμα. Σπάνια, όμως, τα σηκώνουν οι ίδιοι. Μεσολαβούν ρεπόρτερ-γραμματείς που αξιολογούν τις καταγγελίες. Δύο δωμάτια με ράφια γεμάτα κασέτες και φακέλους έχω δει με τα μάτια μου στο νεόδμητο σπίτι ενός τηλεστάρ. «Τους έχω όλους φακελωμένους», μου είπε περιπαικτικά! Ένα σκάνδαλο για κάθε επώνυμο, και είναι και λίγο

Τα πιο δύσκολα για το δημοσιογράφο αρχίζουν μετά την καταγγελία. Τι πρέπει να κάνει; Θα θυμίσω δύο υποθέσεις από τα παλιά. Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 1998 ο Ρουμάνος κακοποιός Σορίν Ματέι, διωκόμενος από αστυνομικούς, εισβάλλει με απασφαλισμένη χειροβομβίδα στο διαμέρισμα της οικογένειας Γκινάκη. Εκεί, κρατώντας ομήρους τα μέλη της οικογένειας, τηλεφωνεί στον Σκάι και ζητάει προσωπικά τον Νίκο Ευαγγελάτο. Έκπληκτη, όλη η Ελλάδα βλέπει τον παρουσιαστή-δημοσιογράφο να «διαπραγματεύεται» με τον κακοποιό. Σε λίγο, στο κανάλι φτάνει όλη η ηγεσία της Αστυνομίας! Ίσως θυμάστε την τραγική κατάληξη της ιστορίας. Η χειροβομβίδα σκάει και η Αμαλία Γκινάκη τραυματίζεται θανάσιμα. Ο Σορίν συλλαμβάνεται, αλλά αυτοκτονεί στον Κορυδαλλό. Μέρες και νύχτες κρατούν οι συζητήσεις για το αν ο Ευαγγελάτος και ο Σκάι έπρεπε να «αντικαταστήσουν» το κράτος. ΕΣΗΕΑ και ΕΣΡ καταδικάζουν την εμπλοκή.

Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2000. Ένας χωρικός εκτελεί σύζυγο και κουνιάδο και πιάνει ομήρους τους Ιάπωνες τουρίστες σε ένα πούλμαν που περνά έξω από την Κόρινθο. Ο δράστης κάνει κάτι απρόβλεπτο. Μέσω κινητού επικοινωνεί με τον Τριανταφυλλόπουλο. Μόνον σε αυτόν, λέει, έχει εμπιστοσύνη να παραδοθεί! Ο Μάκης σπεύδει επιτόπου και στα διόδια ο δράστης παραδίδεται! Όμως, τρεις ώρες αργότερα πέφτει από τον 7ο όροφο του κτιρίου της ΓΑΔΑ. Προηγουμένως έχει δώσει συνέντευξη στον Μάκη, που δεν μεταδόθηκε ποτέ. «Για λόγους δεοντολογίας», είπε ο Μάκης, την παρέδωσε στους οικείους του.

Όλγα, Θέμος, Νίκος, Μάκης Το τίμημα του να είσαι τηλεστάρ!