Οι θεριακλήδες της μικρής οθόνης

21.01.2008
Την ώρα που στη Γαλλία το κάπνισμα απαγορεύτηκε ακόμη και στα καφέ, στη Γερμανία ο πόλεμος κατά του καπνίσματος φουντώνει και στην Τουρκία όσοι καπνίζουν ναργιλέ προβληματίζονται, στα πάνελ της ελληνικής τηλεόρασης οι συμμετέχοντες δεν έχουν πρόβλημα να το «ντουμανιάζουν».

Από τον ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΛΕΜΗ


Την ώρα που στη Γαλλία το κάπνισμα απαγορεύτηκε ακόμη και στα καφέ, στη Γερμανία ο πόλεμος κατά του καπνίσματος φουντώνει και στην Τουρκία όσοι καπνίζουν ναργιλέ προβληματίζονται, στα πάνελ της ελληνικής τηλεόρασης οι συμμετέχοντες δεν έχουν πρόβλημα να το «ντουμανιάζουν».

Πρόσωπα που εμφανίζονται στην οθόνη τηλεοπτικού σταθμού, είτε ως παρουσιαστές είτε ως μετέχοντες σε συζητήσεις, δεν πρέπει να καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εκπομπής και οι μετέχοντες πρέπει να ενημερώνονται προ της εκπομπής για την παρούσα υπόδειξη. Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης επιχειρούν να βάλουν «φρένο» στους θεριακλήδες της μικρής οθόνης με το παραπάνω «ραβασάκι» που έστειλαν στα κανάλια, ωστόσο παραμένει αμφίβολο αν οι αρειμανίως καπνίζοντες θα συνετιστούν.

Η Λιάνα Κανέλλη είναι η γνωστότερη TV persona που έχει υιοθετήσει το κάπνισμα on air. Δεν είναι μάλιστα λίγες οι φορές που όταν εκνευρίζεται ή θέλει να παρέμβει σε κάποιο σημείο της συζήτησης που θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό, σχεδόν πάντα ανάβει τσιγάρο.

Πρώτη διδάξασα βέβαια ήταν η αείμνηστη Μαλβίνα Κάραλη. Η ανατρεπτική δημοσιογράφος, τόσο στις εκπομπές που παρουσίαζε όσο και σε αυτές που συμμετείχε ως προσκεκλημένη, συνόδευε σχεδόν πάντα το λόγο της με ένα τσιγάρο στο χέρι

«Κουβέντα για μπάλα χωρίς τσιγάρο δεν γίνεται». Κάπως έτσι φαίνεται πως σκέφτηκαν Γιώργος Γεωργίου και Τάκης Τσουκαλάς. Ο πρώτος στις μεταμεσονύχτιες εκπομπές που παρουσιάζει κατά καιρούς από τις συχνότητες διάφορων περιφερειακών καναλιών αναλύει τις ποδοσφαιρικές του θεωρίες καπνίζοντας. Το ίδιο έκανε παλαιότερα από τη συχνότητα του Magic και ο Τάκης Τσουκαλάς, που έγινε γνωστός από τη φράση «Άντε γεια» αλλά και από τους καπνούς που κατέκλυζαν το στούντιο.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην περίπτωση του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, με τασάκια να υπάρχουν πάντα στα τραπέζια των εκπομπών του «Ζούγκλα» και «Κίτρινος Τύπος». Και αυτό γιατί πολλοί από τους προσκεκλημένους του δημοσιογράφου στο Alter παρακολουθούν τις αποκαλύψεις του κρατώντας ανά χείρας τσιγάρο. Τρανταχτά παραδείγματα ο γιατρός Ελευθέριος Ανευλαβής και ο πάντα παρορμητικός Παναγιώτης Χατζηστεφάνου.

Υπάρχουν βέβαια και οι οικοδεσπότες των εκπομπών που δεν κρύβουν την προτίμησή τους στον καπνό μπροστά στις κάμερες. Ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Βέλλιος υποδεχόταν τους καλεσμένους του στις εκπομπές που παρουσίαζε παλιότερα στο Κανάλι 5 και στο Extra Channel με μια πίπα στο χέρι.

Αλλά και στην πολιτική σκηνή κάποια από τα μέλη της δεν μπορούν να διακόψουν τη βλαβερή συνήθεια ούτε μπροστά στις κάμερες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Καψής, ο οποίος στο πρόσφατο αφιέρωμα που του έκανε η Σεμίνα Διγενή στην εκπομπή της ΝΕΤ «Τop Stories» το ένα τσιγάρο έσβηνε το άλλο άναβε

Πάντως, η γνωστή δημοσιογράφος έχει γνωρίσει πολλούς θεριακλήδες από διάφορους χώρους. Άλλωστε, σε όλες τις εκπομπές κεφιού της ελληνικής τηλεόρασης (π.χ., «Το πάρτι της ζωής σου», «Στην υγειά μας», το μέχρι πέρυσι «Κοίτα τι έκανες») όλοι οι καπνιστές καλεσμένοι συνοδεύουν το ποτό τους ή τα παλαμάκια με ένα τσιγάρο, ενίοτε και πούρο.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι περισσότεροι καπνιστές δημοσιογράφοι και οι καλεσμένοι τους που δεν θέλουν να φανερώσουν τη συνήθειά τους στο τηλεοπτικό κοινό συνηθίζουν να «τραβάνε» δυο τρεις γρήγορες ρουφηξιές από το τσιγάρο κατά τη διάρκεια των διαφημιστικών διαλειμμάτων, ενώ τα τασάκια εμφανίζονται και εξαφανίζονται εν ριπεί οφθαλμού από τους floor manager, όσο δηλαδή διαρκεί ένα break. Άλλωστε, ουκ ολίγες φορές έχει τύχει κάποιος παρουσιαστής να μην προλάβει να σβήσει το τσιγάρο του και στην επιστροφή από τις διαφημίσεις το στούντιο να θυμίζει νυχτερινό κέντρο από τους καπνούς!

Το κάπνισμα επιτρέπεται και στα σίριαλ
Πάντως, στην ελληνική μυθοπλασία το κάπνισμα προς το παρόν δεν απαγορεύεται. Ποιος άλλωστε δεν θυμάται τον Κωνσταντίνο Μαρκορά (Νίκος Σεργιανόπουλος) των «Δύο ξένων» να προσπαθεί να ξεχάσει τη Μαρίνα Κουντουράτου (Εβελίνα Παπούλια) πάνω από τόνους αποτσίγαρων; Στις φετινές σειρές λάτρεις των στριφτών τσιγάρων είναι ο Βάσια Γιούγκερμαν (Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης) αλλά και όλοι σχεδόν οι πρωταγωνιστές του «10». Σε φουγάρα τείνουν να εξελιχθούν Ρένια Λουιζίδου και Αιμίλιος Χειλάκης στην «Κλεμμένη ζωή», ενώ την ίδια κακιά συνήθεια έχει και η Μυρτώ Αλικάκη στα «Υπέροχα πλάσματα». Στους καπνιστές συμπεριλαμβάνονται επίσης ο Φάνης Μουρατίδης του «Μπαμπά μην τρέχεις» και ο Αλέξανδρος Σταύρου του «Γητευτή», αλλά και πρόσφατα η Κλειώ-Δανάη Οθωναίου σόκαρε τους συντηρητικούς καθηγητές του «Δεληγιάννειου Παρθεναγωγείου» ανάβοντας τσιγάρο. Τα πούρα προτιμούν κατά καιρούς ο Άνθιμος Ανανιάδης στη «Μαρία την άσχημη», ο Αντώνης Λουδάρος ως φάλαινα Όρκας στις «Γοργόνες», ενώ την κακιά συνήθεια θα υιοθετήσει προσεχώς και ο Στέλιος Μάινας ως ιδιοκτήτης νυχτερινού κέντρου στα «Μαύρα μεσάνυχτα». Τέλος, οι τηλεοπτικοί αστυνόμοι Χαρίτος και Μπέκας (Μηνάς Χατζησάββας και Ιεροκλής Μιχαηλίδης) προτιμούν το κάπνισμα πίπας, ως γνήσιοι απόγονοι του Σέρλοκ Χολμς!