Η Meghan και ο Harry θέλουν να ακολουθήσει ο Archie vegan διατροφή; Οι φήμες και οι επιφυλάξεις των γιατρών

21.05.2019
Η Meghan και ο Harry θέλουν να ακολουθήσει ο Archie vegan διατροφή; Οι φήμες και οι επιφυλάξεις των γιατρών
Από την πρώτη μέρα της γέννησης του, ο Archie Harrison Mountbatten-Windsor (με άλλα λόγια, το βασιλικό μωρό) έχει πάει κόντρα στις βασιλικές παραδόσεις, όπως για παράδειγμα ότι η είδηση για τη γέννησή του έγινε γνωστή μέσω social media...

Αλλά τώρα, υπάρχει ένα άλλο πράγμα που o μικρός Archie ενδέχεται να κάνει διαφορετικά από τα υπόλοιπα βασιλικά μωρά: να ακολουθήσει μια vegan διατροφή.

Σύμφωνα με τη Νew York Post η Meghan Markle και ο πρίγκιπας Harry επιθυμούν να μεγαλώσουν τον Archie ως vegan (η Meghan είναι ως επί το πλείστον vegan, σύμφωνα με το Best Health). Αλλά, τι σκέφτεται για αυτό η βασίλισσα και (το πιο σημαντικό) είναι ασφαλής μια τέτοια διατροφή για το παιδί;

Μπορεί ένα μωρό στην πραγματικότητα να είναι vegan;

Λοιπόν, κατά τους πρώτους τέσσερις έως έξι μήνες, ο Archie πιθανότατα να καταναλώνει μόνο μητρικό γάλα ή γάλα φόρμουλα (υπάρχουν μερικά vegan brands, αλλά δεν είναι διαθέσιμα σε όλες τις χώρες). Το μητρικό γάλα, φυσικά, δεν είναι στην πραγματικότητα vegan, αλλά αν η Meghan ακολουθεί μια vegan δίαιτα, ο Archie θα λάβει επίσης, κατά μία έννοια, όλα τα θρεπτικά συστατικά που θα προέρχονται από την μητέρα του και αυτό μπορεί να είναι απολύτως ασφαλές, κατά τους γονείς του.

«Μια μητέρα που θηλάζει δεν χρειάζεται να τροποποιήσει τη διατροφή της καθ 'οιονδήποτε τρόπο, αρκεί να παίρνει επαρκείς ποσότητες Β12, σιδήρου, πρωτεΐνης, βιταμίνης D, ασβεστίου και ψευδαργύρου, κάτι που θα πρέπει να προσέχει ήδη ως vegan, ακόμα και αν δεν θηλάζει », λέει η κλινική διαιτολόγος Eliza Savage, από το Middleberg Nutrition της Νέας Υόρκης.

«Θα πρέπει να συνεργαστεί με τον διατροφολόγο της για να βεβαιωθεί ότι αυτή και το μωρό της παίρνουν επαρκή συστατικά», προσθέτει. «Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι μπορεί να χρειάζεται συμπληρώματα, ιδιαίτερα τη βιταμίνη D, εάν δεν εκτίθεται αρκετά στον ήλιο και ασβέστιο εάν δεν τρώει γαλακτοκομικά που είναι πηγή ασβεστίου».

Τι γίνεται λοιπόν όταν ο Archie θα αρχίσει να τρώει μόνος του; Μπορεί να ακολουθήσει μια διατροφή vegan;

Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο, λέει η Savage. «Μια δίαιτα vegan μπορεί να αποτελέσει δοκιμασία για ένα μωρό καθώς μπορεί να μην λαμβάνει επαρκή πρωτεΐνη, σίδηρο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, ιώδιο και βιταμίνες Β12 και D», λέει. «Μπορεί να είναι δύσκολο για έναν γονέα να εντάξει όλες αυτές τις βασικές βιταμίνες και μέταλλα στη διατροφή του παιδιού του, ειδικά αν είναι ιδιότροπο στο φαγητό».

Οι ελλείψεις σε αυτά τα βασικά θρεπτικά συστατικά, τα οποία τείνουν να προέρχονται από το κρέας, τα ψάρια, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα λαχανικά, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε ανεπαρκή ανάπτυξη, λέει η Savage. Οι vegan δίαιτες τείνουν επίσης να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, oπότε είναι δύσκολες για το πεπτικό σύστημα των μωρών, συμπληρώνει.

«Μια vegan δίαιτα δεν είναι ιδανική για τα παιδιά και δεν θα την συμβούλευα. Μόλις ένα παιδί μεγαλώσει αρκετά και μπορεί να επιλέξει ποια διατροφή θα ακολουθήσει, τότε μπορεί να σκεφτείτε μια δίαιτα vegan, αλλά στους πρώτους μήνες των μωρών και στα πρώτα τους χρόνια μια τέτοια δίαιτα δεν συμβάλλει στην ολοκλήρωση της ανάπτυξης τους», λέει.

Ωστόσο, όταν η Meghan και ο Harry θα αποφασίσουν τι θα ταΐζουν τον Archie, μπορούμε να στοιχηματίσουμε ότι όλος ο κόσμος θα παρακολουθεί.

Νικολέττα Μακρή