Βασίλισσα Ελισάβετ: Οργή για τις αποκαλύψεις σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησης για τον θάνατό της

05.09.2021
Βασίλισσα Ελισάβετ: Οργή για τις αποκαλύψεις σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησης για τον θάνατό της
Αν και η βασίλισσα είναι καλά στην υγεία της, η βρετανική κυβέρνηση έχει ετοιμάσει σχέδια σε περίπτωση που φύγει από τη ζωή. Σύμφωνα με ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή η κυβέρνηση έχει καθορίσει ένα 10ήμερο σχέδιο για το πώς το Ηνωμένο Βασίλειο θα ανταποκριθεί στον θάνατο της μονάρχη. Τα έγγραφα αναφέρουν τον τρόπο ενημέρωσης των υπουργών για το θάνατό της και καθορίζουν το κατάλληλο πρωτόκολλο για τη δραστηριότητα στα social media. Το αναλυτικό σχέδιο ήταν μέρος μιας έκθεσης που διέρρευσε και δημοσιεύτηκε από το site Politico.

Δεδομένης της σκληρής και τραγικής χρονιάς που είχε η 95χρονη μονάρχης, ιδιαίτερα με τον θάνατο του συζύγου της Φίλιππου, το δημοσίευμα προκάλεσε την οργή των Βρετανών στα social media που κατηγόρησαν το site για ανηθικότητα ενώ ανάλογη ήταν και η αντίδραση των βασιλικών ρεπόρτερ οι οποίοι εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους.

Πρίγκιπας Φίλιππος - Βασίλισσα Ελισάβετ: Η πρώτη (1939) και η τελευταία (2020) κοινή τους φωτογραφία πριν το "αντίο"

Αυτά τα σχέδια, με την κωδική ονομασία Operation London Bridge, τα οποία αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά στην Guardian το 2017 και τώρα έχουν περιγραφεί πλήρως από το Politico, αναφέρουν λεπτομερώς την προετοιμασία για την κηδεία.

Η στρατηγική των social media που διαδραματίζει έναν εξέχοντα ρόλο, θα συμπεριλαμβάνει στα σχέδια την αλλαγή της ιστοσελίδας της βασιλικής οικογένειας σε μαύρη σελίδα με μια σύντομη δήλωση που θα επιβεβαιώνει τον θάνατο της βασίλισσας, ενώ η ιστοσελίδα gov.uk και όλες οι κυβερνητικές σελίδες των social media θα εμφανίζουν ένα μαύρο banner. Κανένα μη επείγον περιεχόμενο δεν θα δημοσιεύεται και τα retweets θα απαγορευτούν, εκτός εάν εγκριθούν από τον επικεφαλής της κυβέρνησης για την επικοινωνία.

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν ακόμα τα σχέδια για το φέρετρο της βασίλισσας όπως για παράδειγμα: ότι θα μεταφερθεί με πομπή από το παλάτι του Buckingham στο παλάτι του Westminster και θα τοποθετηθεί σε ένα βάθρο, το οποίο θα είναι ανοιχτό στο κοινό για 23 ώρες την ημέρα για τρεις μέρες. Εισιτήρια θα εκδίδονται για τους VIP.

Η κρατική κηδεία θα πραγματοποιηθεί 10 ημέρες μετά το θάνατό της και θα κηρυχθεί ως «ημέρα εθνικού πένθους», αλλά δεν θα είναι επίσημη αργία. Εάν πέσει εργάσιμη ημέρα, θα αφεθεί στη διακριτική ευχέρεια των εργοδοτών να δώσουν στο προσωπικό τους άδεια και δεν θα υπάρξει αναπληρωματική αργία εάν πέσει Σαββατοκύριακο.

Το απίστευτο ρεκόρ της βασίλισσας Ελισάβετ - Δείτε την με όλους τους πρωθυπουργούς που έχει διορίσει από το 1953!

Τα έγγραφα προσθέτουν λεπτομέρειες σε προηγούμενες αναφορές, οι οποίες αποκάλυπταν ότι ο πρωθυπουργός θα ενημερωθεί από έναν κρατικό λειτουργό ότι «η Γέφυρα του Λονδίνου έχει πέσει», ενώ ο θάνατος της βασίλισσας θα ανακοινωθεί μέσω έκτακτου δελτίου ειδήσεων.

Στην εσωτερική διαδικασία της κυβέρνησης, η ημέρα θα αναφέρεται ως «ημέρα D», με κάθε επόμενη ημέρα πριν από την κηδεία να αναφέρεται ως «D+1», «D+2» και ούτω καθεξής. Το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου και τα νομοθετικά σώματα στη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία θα διακόψουν τις εργασίες τους.

Το Υπουργείο Άμυνας θα μεριμνήσει για τους κανονιοβολισμούς χαιρετισμού σε όλους τους σχετικούς σταθμούς και θα ανακοινωθεί εθνική σιγή δύο λεπτών .