Βαριά ήττα για τη Μαντόνα!

03.04.2009
Το δικαστήριο του Μαλάουι απέρριψε την αίτηση υιοθεσίας της Μαντόνα γιατί δεν πληρούσε την προϋπόθεση ότι οι υποψήφιοι γονείς πρέπει να κατοικούν στη χώρα για τουλάχιστον 18 μήνες πριν.

Το δικαστήριο του Μαλάουι απέρριψε την αίτηση υιοθεσίας της Μαντόνα (Madonna) γιατί δεν πληρούσε την προϋπόθεση ότι οι υποψήφιοι γονείς πρέπει να κατοικούν στη χώρα για τουλάχιστον 18 μήνες πριν.

Την είδηση έδωσαν στη δημοσιότητα ένας δικαστής και ένας δικηγόρος, οι οποίοι θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους καθώς δεν τους επιτρέπεται να συζητούν δημόσια τις λεπτομέρειες της υπόθεσης.

Ο νόμος περί κατοικίας των υποψήφιων γονέων θεσπίστηκε το 2006, μετά την υιοθεσία του Ντέιβιντ Μπάντα (David Banda) από την Μαντόνα, η οποία όμως εγκρίθηκε οριστικά το 2008, αφού η συγκεκριμένη προϋπόθεση είχε μπει σε ισχύ.

Τώρα η 50χρονη ποπ σταρ μπορεί να κάνει έφεση για την επανεξέταση της υπόθεσης. Η ίδια δεν ήταν παρούσα στη δίκη που διεξάχθηκε σήμερα το πρωί.

Η προσπάθειά της να υιοθετήσει την 3χρονη Μέρσι της οποίας το αφρικανικό όνομα είναι Σιφούντο Τζέιμς (Cifundo James), είχε ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών από τους ακτιβιστές που έλεγαν ότι το κοριτσάκι θα ήταν καλύτερα να μείνει με τους συγγενείς του.

Τα χαρτιά που κατέθεσε η Μαντόνα στο δικαστήριο έλεγαν ότι η γιαγιά της μικρής είναι ανίκανη να την φροντίσει, γι' αυτό και η Μέρσι μένει στο ορφανοτροφείο. Μάλιστα, η "βασίλισσα της ποπ" είχε υποσχεθεί να εντάξει την Μέρσι στην οικογένεια της και να της απαλύνει τα τραύματα που της έχει προκαλέσει η εμπειρία της ορφάνιας.

Η μητέρα του κοριτσιού, πέθανε σε ηλικία 14 ετών λίγες μέρες μετά τη γέννα, στις 22 Ιανουαρίου του 2006. Η μικρή είναι αγνώστου πατρός και ο θείος της (αδελφός της μητέρας της) είχε συναινέσει στην υιοθεσία.

Εξάλλου, υπέρ της υιοθεσίας είναι και η κυβέρνηση του Μαλάουϊ: "Έχουμε περίπου 2 εκατομμύρια ορφανά που χρειάζονται βοήθεια", είπε στο Associated Press η υπουργός Μέριμνας Μητέρας και Παιδιού, Άννα Κατσίκο: "Δεν μπορούμε να τα φροντίσουμε όλα. Αν άνθρωποι σαν την Μαντόνα υιοθετούσαν έστω ένα τέτοιο ορφανό, θα ήταν ένα στόμα λιγότερο για να θρέψουμε".

Το Μαλάουι που χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλά ποσοστά βρεφικής και παιδικής θνησιμότητας και πολύ χαμηλό προσδόκιμο ζωής, υποφέρει σημαντικά από τη μάστιγα του AIDS, αφού ένα 14% του πληθυσμού της των 14 εκατομμυρίων, είναι προσβεβλημένοι από την ασθένεια.

Αυτός ήταν ο λόγος που έφερε αρχικά την διάσημη τραγουδίστρια στο Μαλάουι το 2006, με σκοπό την κινηματογράφηση ενός ντοκιμαντέρ για την εξάπλωση του AIDS και της φτώχειας στην περιοχή.

Σ' αυτό το ταξίδι έχει μαζί της και τα τρία παιδιά της: τον 3χρονο Ντέιβιντ, την 12χρονη Λούρδη και τον 8χρονο Ρόκο. Οι τέσσερις τους επισκέφτηκαν το ορφανοτροφείο όπου ζούσε ο Ντέιβιντ μέχρι την υιοθεσία του, ενώ ο ίδιος συναντήθηκε με τον βιολογικό του πατέρα για πρώτη φορά από τότε.

Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν εντελώς αναπάντεχη για την ίδια την Μαντόνα, αφού χτες το βράδυ έκανε πάρτυ για να γιορτάσει την ευτυχή έκβαση της υπόθεσης. Μια ομάδα παραδοσιακού χορού είχε αναλάβει την μουσική επένδυση. "Είμαστε εδώ για να χορέψουμε για την Μαντόνα", είπε ένας από τους μουσικούς που κρατούσε ένα παραδοσιακό τύμπανο φτιαγμένο από δέρμα αγελάδας: "Είμαστε ενθουσιασμένοι".

Στο πάρτι παρευρέθηκαν και οι θείοι της μικρής Μέρσι, οι οποίοι την περασμένη Δευτέρα στην πρώτη ακρόαση του δικαστηρίου έδωσαν την συγκατάθεση τους, υπογράφοντας τα χαρτιά της υιοθεσίας.

Όμως, η εξέλιξη της δίκης δεν ήταν η μοναδική κακοτυχία της Μαντόνα, αφού χτες τραυματίστηκε πάνω στην καθημερινή προπόνησή της.

Καθώς έτρεχε στον διάδρομο -που έφερε μαζί της από την Αμερική γι' αυτό τον σκοπό- στραβοπατησε, με αποτέλεσμα να στραμπουλήξει τον αστράγαλό της. Ενας υπάλληλος του ξενοδοχείου Κουμπάλι (Kumbali) στη Λιλόνγκε (Lilongwe) που διαμένει η Μαντόνα είπε:

"Ακούστηκε ένας δυνατός θόρυβος, μάλλον έχασε την ισορροπία της και έπεσε με δύναμη από τον διάδρομο. Φαινόταν να έχει χτυπήσει, αφού έπιανε τον αστράγαλο της μορφάζοντας από τον πόνο".

"Ξέρετε, στο Μαλάουι οι άνθρωποι δεν ξέρουν καν τι σημαίνει γυμναστήριο. Τους έκανε εντύπωση που στο διάδρομο τρέχεις και μονίμως βρίσκεσαι στο ίδιο σημείο. Το βρήκαν χαζό λέγοντας: "Τι νόημα έχει;", παρατήρησε ο ίδιος υπάλληλος.

Το χτύπημα φρόντισε ο προσωπικός γυμναστής της Μαντόνα -που δεν τον αποχωρίζεται ποτέ- βάζοντας πάγο στον αστράγαλο και επιμένοντας οτι πρέπει να ξεκουραστεί. Ωστόσο εκείνη δεν το έβαλε κάτω και παρότι ακύρωσε την επίσκεψή της σε ένα άλλο ορφανοτροφείο, εμφανίστηκε στο βραδινό πάρτυ της υιοθεσίας σχολιάζοντας το ατύχημα στον γιο της Ντέιβιντ και στη μικρή Μέρσι: "Η μαμά κάνει βλακείες".