Η Ναόμι στο δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου

01.07.2010
Τελικά, όσο και αν προσπάθησε, δεν φαίνεται να το γλιτώνει το εδώλιο η 40χρονη καλλονή. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Ναόμι Κάμπελ (Naomi Campbell) θα κληθεί επίσημα να καταθέσει στη δίκη του πρώην προέδρου της Λιβερίας Τσαρλς Τέιλορ (Charles Taylor) ο οποίος δικάζεται για εγκλήματα πολέμου και παράνομη διακίνηση.


Τελικά, όσο και αν προσπάθησε, δεν φαίνεται να το γλιτώνει το εδώλιο η 40χρονη καλλονή. Όπως ανακοινώθηκε επίσημα, η Ναόμι Κάμπελ (Naomi Campbell) κλήθηκε να καταθέσει στη δίκη του πρώην προέδρου της Λιβερίας Τσαρλς Τέιλορ (Charles Taylor) ο οποίος δικάζεται για εγκλήματα πολέμου και παράνομη διακίνηση. Η κατάθεσή της έχει προγραμματιστεί για τις 29 Ιουλίου.

Η σύνδεση του διάσημου μοντέλου με την υπόθεση αφορά τους ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους, ο Τέιλορ δώρισε στην Κάμπελ κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στην Αφρική το 1997 ως καλεσμένη του προέδρου Νέλσον Μαντέλα (Nelson Mandela), ένα από τα "ματωμένα διαμάντια του".

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι τα διαμάντια αυτά αποκαλούνται έτσι γιατί προέρχονται από παράνομα αδαμαντωρυχεία -στα οποία πολλές φορές εργάζονται μικρά παιδιά- και διακινούνται από τους πολέμαρχους και δικτάτορες, κυρίως της Αφρικής, χρηματοδοτώντας έτσι τις αγορές όπλων και τροφοδοτώντας τις αλλεπάλληλες εμφύλιες συρράξεις.

Εκτός από τη Ναόμι, ανάλογη κλήτευση αναμένεται να παραλάβουν η ηθοποιός Μία Φάροου (Mia Farrow) και η Κάρολ Γουάιτ (Carole White). Η μεν Φάροου γιατί ήταν καλεσμένη του προέδρου Μαντέλα μαζί με την Κάμπελ το 1997 και, όπως ισχυρίζεται με πάθος, η ίδια η Ναόμι της είχε εκμυστηρευτεί πως άντρες του Τέιλορ της είχαν προσφέρει το διαμάντι μέσα στη μαύρη νύχτα! Η δε Γουάιτ, επειδή την ίδια περίοδο ήταν η ατζέντισσα του μοντέλου.

Η κατηγορούσα αρχή, ελπίζει ότι οι καταθέσεις των τριών γυναικών θα ρίξουν το απαραίτητο φως στην υπόθεση και θα αποκαλύψει ότι όντως ο πρώην πρόεδρος της Λιβερίας έχει σχέση με τα "ματωμένα διαμάντια".

Θυμίζουμε ότι ο Τέιλορ δικάζεται στη Χάγη και αρνείται και τις 11 κατηγορίες για ηθική αυτουργία σε δολοφονίες, βιασμούς, ακρωτηριασμούς, σεξουαλικό δουλεμπόριο και στρατολόγηση μικρών παιδιών κατά τη διάρκεια των πολέμων της Λιβερίας με τη Σιέρα Λεόνε, στους οποίους σκοτώθηκαν περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι. Οι κατήγοροι υποστηρίζουν ότι ο Τέιλορ παρείχε όπλα και πυρομαχικά σε αντάρτες κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Σιέρα Λεόνε με αντάλλαγμα διαμάντια. Εκείνος αρνείται και αυτές τις κατηγορίες.

Μέχρι στιγμής η Κάμπελ έχει αρνηθεί να συνεργαστεί και μέσω των δικηγόρων της έχει δηλώσει ότι δεν έχει καμία διάθεση να... ανακατευτεί. Μάλιστα πριν από περίπου έναν μήνα, έφυγε τρέχοντας από τηλεοπτική συνέντευξη όταν η δημοσιογράφος επέμενε να της κάνει σχετικές ερωτήσεις. Όμως, ύστερα από αυτή την πιο επίσημη προσέγγιση, μάλλον δεν θα έχει δικαίωμα επιλογής και η αλήθεια θα φανεί.

Επιμέλεια: Ζωή Κίττα