Η καθημερινή ζωή του Μάικλ Τζάκσον

30.07.2009
Η προσωπική σεφ του "βασιλιά της ποπ", Κάι Τσέις (Kai Chase) περιγράφει την καθημερινή ζωή στο σπίτι του, αλλά και τις τελευταίες δραματικές στιγμές του, όπως τις έζησε η ίδια.
Η προσωπική σεφ του "βασιλιά της ποπ", Κάι Τσέις (Kai Chase) περιγράφει την καθημερινή ζωή στο σπίτι του, αλλά και τις τελευταίες δραματικές στιγμές του, όπως τις έζησε η ίδια.

Η Κάι Τσέις, επαγγελματίας σεφ, είχε προσληφθεί από τον Μάικλ Τζάκσον (Michael Jackson) για να τον βοηθάει να ακολουθεί μια υγιεινή δίαιτα, κατάλληλη για το φορτωμένο πρόγραμμα προετοιμασίας για τις συναυλίες του.

Την ημέρα του θανάτου του, η Τσέις κατάλαβε ότι κάτι δεν πάει καλά όταν διαπίστωσε ότι ο γιατρός του, Κόνραντ Μιούρεϊ (Conrad Murray) δεν κατέβηκε να πάρει τους χυμούς και τα δημητριακά που του πήγαινε πάντα για πρωινό.

Ο γιατρός μπαινόβγαινε καθημερινά στην έπαυλη. Συνήθως εμφανίζονταν μεταξύ 9-9:30 το πρωί και ανέβαινε κατευθείαν στο δωμάτιο του Τζάκσον. Από εκεί και πέρα η σεφ δεν τον ξανάβλεπε μέχρι να τελειώσει τη δουλειά της, πολλές φορές αργά το βράδυ, αλλά καταλάβαινε ότι εκείνος διανυκτέρευε εκεί.

Το πρωί, όταν εκείνη έφτανε στη δουλειά έβλεπε τον Μιούρεϊ να κατεβαίνει τη σκάλα κουβαλώντας φιάλες οξυγόνου. Το πρωί της 25ης Ιουνίου όμως, ο Μιούρεϊ δεν εμφανίστηκε στον κάτω όροφο και στην αρχή η Τσέις υπέθεσε "ότι μάλλον ο κύριος Τζάκσον παρακοιμήθηκε".

"Άρχισα να ετοιμάζω το μεσημεριανό και όταν κοίταξα το κινητό μου, είχε πάει ήδη δώδεκα. Γύρω στις 12:05 με 12:10, ο γιατρός κατεβαίνει τρέχοντας τη σκάλα, ουρλιάζοντας: 'Πήγαινε να πάρεις τον Πρινς'! Φώναζε πολύ δυνατά. Τρέχω στο παιδικό δωμάτιο όπου παίζουν τα παιδιά κι ο Πρινς (ο μεγαλύτερος γιος του Τζάκσον) τρέχει πίσω από τον κύριο Μιούρεϊ. Από εκείνη τη στιγμή μπορούσες να νιώσεις ότι ο αέρας άλλαξε μέσα στο σπίτι", συνεχίζει η Τσέις.

"Πήγα στο χολ και είδα τα παιδιά μαζεμένα. Η κόρη έκλαιγε. Είδα τους νοσοκόμους του ασθενοφόρου να ανεβαίνουν τη σκάλα".

"Σ' αυτό το σημείο" συνεχίζει η Τσέις, "μαζευτήκαμε -τα παιδιά, η νταντά τους, η οικονόμος κι εγώ- ενώσαμε τα χέρια κι αρχίσαμε να προσευχόμαστε, ενώ οι τραυματιοφορείς ανέβαιναν τα σκαλιά. Προσευχόμαστε να βοηθήσει ο Θεός τον κύριο Τζάκσον να γίνει καλά. Μετά όλοι ήταν ήταν σιωπηλοί".

Γύρω στη 1:30 οι υπεύθυνοι ασφαλείας της κτηρίου είπαν στην Τσέις και στο υπόλοιπο προσωπικό να εγκαταλείψουν το σπίτι γιατί: "Ο κύριος Τζάκσον είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο". Όταν βγήκε έξω είδε στην αυλή ασθενοφόρα και πλήθος συγκεντρωμένου κόσμου.

Η 37χρονη σεφ, που έχει μαγειρέψει για διάφορες διασημότητες και προέρχεται και η ίδια από οικογένεια της σόου μπίζνες, προσελήφθη από τον Τζάκσον τον Μάρτιο, έφυγε τον Μάιο και ξαναγύρισε στην οικογένεια στις 2 Ιουνίου. Όπως αποκαλύπτει η ίδια, ο τραγουδιστής ενδιαφέρονταν για φρέσκες, υγιεινές τροφές για τον εκείνον και τα παιδιά του. Η Τσέις μαγείρευε τα γεύματα της οικογένειας και κάποιες φορές και για τον Μιούρεϊ. Όταν ο Τζάκσον άρχισε να προετοιμάζεται για τις επερχόμενες συναυλίες του στο Λονδίνο, της είπε: "Πρέπει να με προσέχεις".

Τις περισσότερες μέρες ο Μιούρεϊ πήγαινε στον Τζάκσον τους ειδικούς φρουτοχυμούς και το μείγμα δημητριακών με γάλα αμυγδάλου, που του ετοίμαζε η Τσέις για πρωινό. Το μεσημέρι ο Τζάκσον έτρωγε μαζί με τα παιδιά συνδυασμούς φαγητών όπως κοτόπουλο με σαλάτα σπανάκι ή κάτι τέτοιο.

Κάποιες φορές ο Μιούρεϊ έτρωγε μαζί τους βραδινό, που συνήθως ήταν κάτι σαν ψάρι στον ατμό. Ο ίδιος κανόνιζε μαζί της τη διατροφή του 50χρονου σταρ και φρόντιζε να είναι σίγουρος ότι έτρωγε κανονικά.

Η μόνη ιδιορρυθμία στην όλη κατάσταση ήταν οι φιάλες οξυγόνου. Η Τζέις είπε ότι ποτέ δεν ρώτησε τι τις έκαναν και ότι δεν είδε κάποια ένδειξη ότι ο Τζάκσον έπαιρνε ναρκωτικά ή ότι ήταν άρρωστος.

"Κανονικά το πρωί, κατέβαζε τις φιάλες στο ισόγειο κρατώντας μία σε κάθε του χέρι", λέει για τον Μιούρεϊ. Όπως και ο γιατρός, η Τσέις προσελήφθη για να συνοδέψει τον Τζάκσον στο Λονδίνο για τις συναυλίες που θα σηματοδοτούσαν την επιστροφή του και η πρόταση της έγινε από τον 12χρονο γιο του, Πρίνς Μάικλ:

"Ο Πρινς μου είπε: 'Ο μπαμπάς θέλει να σου πω ότι θέλει να έρθεις μαζί μας στο Λονδίνο", θυμάται η σεφ. "Του είπα: 'Πες στον μπαμπά σου ότι χαίρομαι και με τιμά ιδιαίτερα". Η Τσέις έκανε τα χαρτιά της και υπέβαλε ένα αντίγραφο του διαβατηρίου της στον υπεύθυνο προσωπικού του Τζάκσον, εν αναμονή της αναχώρησής της για το Λονδίνο στις 3 Ιουλίου.

Στις 23 Ιουνιόυ, ο Τζάκσον της είπε: "Έχω κάνει βαλίτσες και είμαι έτοιμος να φύγω". Δύο μέρες αργότερα ήταν νεκρός.

Αυτό ήταν το τέλος της δουλειάς των ονείρων της και μιας ειδυλλιακής περιόδου στη ζωή της Τσέις. Η περίοδος αυτή είχε ξεκινήσει τον Μάρτιο, όταν έλαβε ένα τηλεφώνημα από τον βοηθό του Τζάκσον, Μάικλ Γουίλιαμς (Michael Williams), που της είπε ότι "ένας πελάτης" ενδιαφέρεται να την προσλάβει ως προσωπική του σεφ, χωρίς να της πει ότι επρόκειτο για τον Τζάκσον μέχρι την πρόσληψή της.

"Δεν μπορούσα να το πιστέψω", λέει η Τσέις: "Τον ρώτησα αν ήμουν στο "Κάντιντ Κάμερα", νόμιζα ότι μου έκανε πλάκα". Ο Τζάκσον είχε δει το βιογραφικό της όπου φαίνονταν ότι είχε μαγειρέψει για τη Μάισι Γκρέι (Macy Gray) και τον Τζέιμι Φοξ, όπως και για μέρος της εκστρατείας του προέδρου Μπάρακ Ομπάμα. Σύμφωνα με την Τσέις, ο Τζάκσον ήξερε ότι εκείνη προέρχεται από πολυπολιτισμική οικογένεια και ότι ο νονός της ήταν ο Ρεντ Φοξ (Redd Foxx).

Αλλά πριν πιάσει δουλειά, έπρεπε να περάσει από την έγκριση των τριών παιδιών του Τζάκσον. "Μόλις έφτασα στο σπίτι οι πρώτοι άνθρωποι που συνάντησα ήταν τα παιδιά. Άρχισαν να μου κάνουν ερωτήσεις", θυμάται: "Μου δήλωσαν ότι ακολουθούν υγιεινή διατροφή". Όταν την ενέκριναν, έπιασε αμέσως δουλειά και "αναπτύξαμε έναν πολύ στενό δεσμό", λέει η σεφ.

Τι περισσότερες μέρες ο Τζάκσον επέμενε να τρώει μαζί με τα παιδιά, μεσημέρι και βράδυ, ενώ πριν από κάθε γεύμα η Πάρις έλεγε την προσευχή.

Μετά από κάποιες εβδομάδες υγιεινής διατροφής η Τσέις έγραψε ένα σημείωμα στον Τζάκσον με το οποίο του πρότεινε να το γυρίσουν σε πιο οικογενειακά φαγητά, όπως κοτόπουλο με καλαμπόκι στο μπάρμπεκιου, μεξικάνική, ή παραδοσιακή κουζίνα του Νότου, μόνο για τα Σάββατα. Στην αρχή εκείνου του άρεσε, αλλά καθώς πλησίαζαν οι συναυλίες ξαναγύρισε στην υγιεινή διατροφή.

"Είπε, 'είμαι χορευτής' και ήθελε διατροφή που να μην βαραίνει όταν χόρευε", θυμάται η σεφ.

Τώρα κάθε τόσο ανατρέχει στα σημειώματα που της έστελναν τα παιδιά και ο Τζάκσον, καθώς και σε ένα δώρο που της έκανε: "Μια μέρα μου έδωσε ένα μικρό πακέτο λέγοντας 'είναι από εμένα και τα παιδιά'. Μέσα ήταν ένα iPod, γιατί τα παιδιά του είπαν ότι εξακολουθούσα να έχω Walkman. Ήταν ήδη φορτωμένο με το επετειακό άλμπουμ του "Thriller" για τα 25 του χρόνια.

Η Τσέις που είχε επισκεφτεί τα παιδιά μετά τον θάνατο του Τζάκσον, λέει ότι είναι καλά: "Έχουν πολλά ξαδέλφια για να παίζουν".

Όσο για το μέλλον της, θα είναι πάντα σημαδεμένο από την εμπειρία της με τους Τζάκσον, καθώς όπως ισχυρίζεται ο τραγουδιστής την παρότρυνε να γράψει ένα βιβλίο μαγειρικής του οποίου έχει ήδη βρει τον τίτλο: "Κατάλληλο για βασιλιά" (Fit for a King). Φυσικά το βιβλίο θα περιλαμβάνει συνταγές που έφτιαξε για τον Τζάκσον, και την ιστορία της για την εποχή που δούλευε γι' αυτόν: "Ήταν έμπνευση για μένα", λέει.