Βίκυ Καγιά: "Δεν μου αρέσουν οι ταμπέλες"

15.11.2007
Μοιάζει με την ωραία πριγκίπισσα του παραμυθιού με τη χρυσή καρδιά κι έτσι είναι. Η Βίκυ Καγιά, η εκρηκτική ξανθιά που έχει «αλώσει» όλες τις μεγάλες πασαρέλες του εξωτερικού

Από τη Σίσσυ Μενεγάτου


Μοιάζει με την ωραία πριγκίπισσα του παραμυθιού με τη χρυσή καρδιά κι έτσι είναι. Η Βίκυ Καγιά, η εκρηκτική ξανθιά που έχει «αλώσει» όλες τις μεγάλες πασαρέλες του εξωτερικού, το sex symbol που χιλιάδες άντρες σε όλο τον πλανήτη ονειρεύονται, δεν διστάζει να κλάψει, να γελάσει δυνατά ή να κάνει σαρδάμ, αδιαφορώντας αν θα «τσαλακώσει» την εικόνα της. Είναι πάντα ο εαυτός της. Αυτό είναι το μυστικό της, το οποίο ακολούθησε και στο σανίδι του θεάτρου «Αλίκη» στο μιούζικαλ «Δύο τρελοί τρελοί παραγωγοί», όπου κατάφερε για άλλη μια φορά να καταπλήξει το κοινό με τις ικανότητές της.

Ηταν πραγματικά η έκπληξη, δικαιώνοντας τον Σταμάτη Φασουλή και τον Θοδωρή Πετρόπουλο, αλλά και όλους τους ηθοποιούς του θιάσου, που τη δέχτηκαν ζεστά στην αγκαλιά τους. Η Βίκυ Καγιά είναι η χαρά της ζωής, η αισιοδοξία προσωποποιημένη και αυτό το εκπέμπει προς κάθε κατεύθυνση. Μπορεί να κόβει ανάσες όταν εμφανίζεται ως σταρ με μαγιό σε κάποια στιγμή του έργου, αλλά από την αρχή έχει καταφέρει να σε πάρει μαζί της, με τον αυθορμητισμό, την ειλικρίνεια και το ταλέντο της, σε ένα ρόλο δύσκολο, μιας γλυκιάς, αθώας Σουηδέζας.

Η δική μας Ούλα Ίνγκα Χάνσεν Μπένσεν Γιόνσεν Τόλεν Χόλεν Τσάντεν Τσάνσεν (σ.σ.: αυτό είναι ολόκληρο το μικρό (!) όνομα της ηρωίδας που καταφέρνει να το λέει με το δικό της τρόπο η Βίκυ Καγιά επί σκηνής) έπαιξε, χόρεψε και τραγούδησε, χωρίς ούτε για μια στιγμή να μιμηθεί την Ούμα Θέρμαν, η οποία είχε σφραγίσει με την ερμηνεία της το ρόλο. Ήταν άλλο ένα μεγάλο ρίσκο που πήρε η Βίκυ Καγιά, με αρκετό τρακ αλλά και πολλή συγκίνηση και ευγνωμοσύνη για όλους εκείνους που τη στήριξαν και τη στηρίζουν.

Φυσικά, το ΛΟΙΠΟΝ ήταν εκεί, για να καταγράψει τα συναισθήματά της στο θεατρικό «βάπτισμά» της και να μιλήσει μαζί της. Κι εκείνη, λαμπερή, αλλά πάντα χαμηλών τόνων, μας άνοιξε την καρδιά της, ενώ λίγο αργότερα επί σκηνής απέδειξε ότι της ταιριάζει γάντι το ρεφρέν στο τραγούδι που ερμηνεύει: «Άμα το χεις, δείξ το, βγάλε το ταλέντο σου στο φως, να το βλέπει κι ο λαός».

Τελικά, τι δηλώνεις: μοντέλο, φωτομοντέλο, παρουσιάστρια ή ηθοποιός;

«Δεν μου αρέσουν οι ταμπέλες. Απλώς δοκιμάζω και δοκιμάζομαι. Είναι μόλις 2 χρόνια που έχω γυρίσει στην Ελλάδα και μου έγιναν κάποιες επαγγελματικές προτάσεις που θα ήταν απερισκεψία να τις απορρίψω».

Έχεις δηλώσει ότι κάνεις πράγματα που είσαι 100% σίγουρη ότι σου ταιριάζουν. Πώς το αποφάσισες να ανέβεις στο σανίδι;

«Άλλοι το αποφάσισαν. (γέλια.) Κι εννοώ τον Σταμάτη Φασουλή και τον Θοδωρή Πετρόπουλο. Όταν μου το πρότειναν, ήμουν πάρα πολύ διστακτική, γιατί δεν έχω κάνει σπουδές υποκριτικής. Είχα δει την ταινία και το θεατρικό δύο φορές στη Νέα Υόρκη, αλλά βέβαια ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα ερχόταν στιγμή να υποδυθώ την Ούλα. Με έπεισε ο Σταμάτης Φασουλής, που μου είπε ότι θέλει απλώς να είμαι ο εαυτός μου, για να φέρουμε την Ούλα στη Βίκυ. Αυτό και έκανα».

Ήταν ρίσκο για σένα;

«Για μένα το θέατρο είναι μια αναγέννηση. Αυτό που μου έχει συμβεί από τις 20 Αυγούστου δεν το περίμενα ότι θα ερχόταν στη ζωή μου. Βέβαια, στην αρχή ήμουν επιφυλακτική για το πώς θα με αντιμετωπίσουν οι συνεργάτες μου εδώ στο θέατρο, γιατί εγώ δεν ανήκω στο χώρο τους. Όμως, από την πρώτη στιγμή με αγκάλιασαν όλοι, με βοήθησαν, με στηρίζουν, νιώθω σαν να απέκτησα μια οικογένεια. Κι είμαι πολύ ευτυχισμένη γι αυτό. Είναι ένα ανεκτίμητο δώρο για μένα. Με κάνει να ωριμάζω ως άνθρωπος και μου έχει βγει μια φοβερή εσωτερική απελευθέρωση. Τους ευχαριστώ όλους».

Σταματάει. Τη βλέπω που κομπιάζει. Συγκινείται. Είναι έτοιμη να δακρύσει. Όπως τότε, στο «So you think you can dance», που άνοιξαν οι «βρύσες» και δεν σταματούσαν με τίποτα. Δεν προσπαθεί να το κρύψει. Έχει κρατήσει την επαγγελματική της αθωότητα και αυτό φαίνεται.

«Θέλω πάντα να είμαι ο εαυτός μου», μου λέει. «Είμαι ευσυγκίνητη σε πράγματα που δίνω την καρδιά μου. Αυτό συνέβη στο So you think you can dance. Μου άλλαξε όλη μου τη ζωή. Γύρισα από τη

Ν. Υόρκη και έχω αφιερωθεί σε αυτό. Το ίδιο και στο θέατρο. Έχω δώσει την ψυχή μου. Είναι πολύ συγκινητικό που όλοι στο θίασο με έχουν αγκαλιάσει τόσο ζεστά. Νιώθω ευτυχισμένη, πολύ ευλογημένη και τυχερή».

Σταρ, sex symbol και ευτυχία

«Η ευτυχία εξαρτάται, όμως, και από την προσωπική μας ζωή», της λέω. «Νιώθεις κι εκεί τυχερή; Είσαι ευτυχισμένη;».

«Ναι. Είμαι ευτυχισμένη. Δόξα τω Θεώ, είμαι πολύ καλά», μου απαντάει, χωρίς όμως να θελήσει να επεκταθεί σε πιο προσωπικές απαντήσεις. Όταν έχεις όμως μπροστά σου τη Βίκυ Καγιά, δεν μπορείς να της χαλάσεις χατίρι, με την ευγένεια που σου μιλάει. Μπορείς να πας παρακάτω

Είσαι sex symbol;

«Sex symbol; Όχι».

Δεν νιώθεις έτσι;

«Όχι βέβαια. Απλώς το δέχομαι γιατί υπάρχει λόγω δημοσιότητας στη δουλειά μου. Στο χώρο του μόντελινγκ πρέπει να πουλήσεις με συγκεκριμένο τρόπο για τα περιοδικά και τις ανάγκες κάποιας καμπάνιας. Αλλά υπάρχει και η Βίκυ. Με τις προσπάθειες που έκανα, με την ταινία Λούφα και παραλλαγή-Σειρήνες στο Αιγαίο, το So you think you can dance και τώρα το θέατρο, κατάφερα να είμαι ο εαυτός μου και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Δεκαπέντε χρόνια στο μόντελινγκ κρυβόμουν πίσω από κάτι που έπρεπε να είναι αλλιώς στη φωτογραφία».

Η Ούλα που ερμηνεύεις λέει ότι θέλει να γίνει σταρ και τα καταφέρνει. Εσύ, που έχεις περάσει από τις μεγαλύτερες πασαρέλες στο εξωτερικό, αισθάνεσαι ότι είσαι σταρ;

«Με βλέπετε για σταρ; Όχι βέβαια. Κάνω αυτά που αγαπώ και νιώθω ότι έχω ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μου. Έβαλα καλές βάσεις».

Το μόντελινγκ για σένα έχει περάσει ανεπιστρεπτί;

«Το μόντελινγκ από πέρυσι που ξεκίνησα στο So you think you can dance μπήκε σε δεύτερη μοίρα. Εξάλλου, μου φτάνουν 15 χρόνια καριέρας στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, οπότε έκοψα τις πασαρέλες και τις δουλειές στο εξωτερικό. Τώρα κάνω μόνο μεγάλες διαφημιστικές καμπάνιες».

Στην τηλεόραση κατάφερες να πάρεις το αίμα σου πίσω, γιατί αρχικά πολλοί αμφισβήτησαν το αν θα τα καταφέρεις...

«Και τώρα συμβαίνει αυτό, μη νομίζετε. Δεν τη γλίτωσα. Ευτυχώς, όμως, ο κόσμος με αγαπάει πολύ και τον ευχαριστώ από την καρδιά μου».

Δεν φοβάσαι, λοιπόν, μήπως τώρα με το θέατρο, που είναι πολύ πιο σκληρό από την τηλεόραση, υπάρξουν αρνητικά σχόλια ή κριτικές;

«Κάνω το καλύτερο που μπορώ. Γι αυτό και οι επαγγελματικές επιλογές μου είναι στα μέτρα μου. Πέρα από αυτό, δεν μπορώ να κάνω κάτι παραπάνω. Σαφώς θα υπάρξουν και αρνητικά σχόλια, αλλά νιώθω πάρα πολύ τυχερή και ευλογημένη που ο σκηνοθέτης και οι συνεργάτες μου είναι ευχαριστημένοι μαζί μου και με στηρίζουν πάρα πολύ, όπως και οι δικοί μου άνθρωποι. Αυτό είναι το καλύτερο που μπορώ να κάνω. Εύχομαι αυτό να εκτιμηθεί. Πέρυσι ήμουν πολύ τυχερή, γιατί ο κόσμος είχε ανάγκη να δει έναν άνθρωπο που να είναι ο εαυτός του. Που δεν ντρέπεται να κλάψει, να γελάσει, να κάνει λάθη, σαρδάμ. Μένω πιστή σε αυτό που είμαι, γιατί θεωρώ ότι και κάτι να πάει λάθος, όσο και να έχεις κάποια ατυχία, αν παραμένεις πιστός σε αυτό που είσαι, ο θεατής καταλαβαίνει ότι το κάνεις με την καρδιά σου».

Εν ολίγοις

  • Είναι πάντα χαρούμενη και ευγνώμων στη ζωή.
  • Δεν κάνει ποτέ σχέδια, γιατί, «όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια, ο Θεός γελάει».
  • Ζει σε ένα διαμέρισμα στο Χαλάνδρι.
  • Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά.
  • Έχει ασχοληθεί με τον αθλητισμό, την ενόργανη γυμναστική και το πόλο.
  • Της αρέσει το κολύμπι, το θαλάσσιο σκι και η γιόγκα.
  • Έχει 52 κιλά βάρος και 1,77 μ. ύψος, ενώ δεν προσέχει ιδιαίτερα τη διατροφή της. Μπορεί στις 11 το βράδυ να μαγειρέψει και να φάει μακαρόνια, που είναι το αγαπημένο της φαγητό.
  • Πιστεύει ότι είναι μεγάλη ευλογία να ξέρεις τι σου ταιριάζει και να μπορείς να κάνεις τις επιλογές που θέλεις!