Πέθανε ο σχεδιαστής Αλεξάντερ Μακ Κουίν

11.02.2010
Νεκρός στο διαμέρισμα του στο Λονδίνο, βρέθηκε σήμερα ο βρετανός σχεδιαστής μόδας Αλεξάντερ Μακ Κουίν (Lee Alexander McQueen) ενώ οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για αυτοκτονία.

Νεκρός στο διαμέρισμα του στο Λονδίνο, βρέθηκε σήμερα Πέμπτη, ο βρετανός σχεδιαστής μόδας Αλεξάντερ Μακ Κουίν (Lee Alexander McQueen) ενώ οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για αυτοκτονία.

Η σορός του βρέθηκε νωρίτερα το πρωι στο διαμέρισμά του στο Green Park ενώ ο θάνατός του ανακοινώθηκε το απόγευμα και συνέβη μια μέρα πριν την κηδεία της μητέρας του, Τζόις (Joyce) η οποία πέθανε την προηγούμενη εβδομάδα, στις 2 Φεβρουαρίου.

Ο βρετανός σχεδιαστής με τις πρωτοποριακές ιδέες που τον καθιέρωσαν ως παγκόσμιο σταρ και του κόλλησαν το παρατσούκλι ο "χούλιγκαν" της μόδας, ήταν μόλις 40 ετών. Το μεγάλο ταλέντο του αναγνωρίστηκε μέσα από σκληρή δουλειά, αφού ξεκίνησε να εργάζεται ως μαθητευόμενος ράφτης από τα χρόνια της εφηβείας του.

Η υπεύθυνη επικοινωνίας του Μακ Κουίν, του οποίου το μικρό όνομα ήταν Λι, Σαμάνθα Γκάρετ (Samantha Garret) κοινοποίησε τον θάνατο του με μια λιτή ανακοίνωση: "Εκ μέρους της οικογένειας του Λι Μακ Κουίν, ο οίκος Αλεξάντερ Μακ Κουίν ανακοινώνει το τραγικό νέο ότι ο Λι Μακ Κουίν, ιδρυτής και σχεδιαστής της φίρμας Alexander McQueen, βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του".

Η αστυνομία είπε ότι δεν αντιμετωπίζουν τον θάνατό του ως ύποπτο. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC ο σχεδιαστής είχε ανακοινώσει τον θάνατο της μητέρας στην σελίδα του στο Twitter, νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Κάποια δημοσιεύματα αναφέρουν ότι απαγχονίστηκε, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί επίσημα κάτι τέτοιο.

Το 2007 ο Μακ Κουίν είχε χάσει επίσης την στενή φίλη και ομότεχνή του, βρετανίδα σχεδιάστρια Ιζαμπέλα Μπλόου (Isabella Blow), που τον είχε βοηθήσει πολύ στο ξεκίνημα της καριέρας του και η οποία αυτοκτόνησε σε ηλικία 48 ετών πίνοντας ζιζανιοκτόνο για τα φυτά.

"Σ' αυτή τη φάση είναι απρεπές να σχολιάσουμε αυτά τα τραγικά νέα, πέραν του να πούμε ότι είμαστε συγκλονισμένοι και μοιραζόμαστε ένα κοινό αίσθημα ταραχής και θλίψης με την οικογένεια του Λι", συνέχιζε η ανακοίνωση.

Γεννημένος στις 17 Μαρτίου 1969, σε μια εργατική περιοχή του Λονδίνου από πατέρα ταξιτζή και μητέρα δασκάλα, ο Μακ Κουίν ήταν ο νεότερος ανάμεσα σε έξι αδέλφια. Άφησε το σχολείο σε ηλικία 16 ετών και κατάφερε να εξασφαλίσει μια θέση μαθητευόμενου αρχικά στον παραδοσιακό βρετανικό οίκο ραπτικής "Anderson and Shephard" και αργότερα στους "Gieves and Hawkes", με πελάτες όπως ο πρίγκιπας Κάρολος και ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Στη συνέχεια, αφού μαθήτευσε για ένα διάστημα στο πλευρό του Ρόμεο Τζίλι (Romeo Gigli) στο Μιλάνο, επέστρεψε στο Λονδίνο για να σπουδάσει στην περίφημη σχολή Σεν Μάρτινς (Central Saint Martins College of Art and Design), απ' όπου αποφοίτησε με μάστερ στο σχέδιο μόδας. Όλες οι συλλογές του είχαν ένα έντονα αντικομφορμιστικό στοιχείο καταφέρνοντας να σοκάρουν ακόμη και τον μπλαζέ κόσμο του θεάματος.

Ένα παράδειγμα είναι η συλλογή του με τίτλο "Ο βιασμός των Χάιλαντ" για το Φθινόπωρο/Χειμώνα 1995, όπου τα μοντέλα εμφανίστηκαν στην πασαρέλα με θλιμμένο ύφος και σκισμένα ρούχα. Την επόμενη χρονιά, ο Μακ Κουίν ανακηρύχτηκε επικεφαλής του συντηρητικού -μέχρι τότε- οίκου Givenchy στο Παρίσι και υποκλίθηκε στο κοινό του κουρεμένος γουλί και με μπότες Doc Marten, σοκάροντας γι' ακόμη μια φορά.

Παράλληλα διατήρησε τη δική του ανεξάρτητη φίρμα που φέρει το όνομα του κερδίζοντας πλήθος διακρίσεων. Υπήρξε από τους νεότερους σχεδιαστές που κατέκτησαν τον τίτλο "British Designer of the Year" και μάλιστα τέσσερις φορές μεταξύ 1996 και 2003, ενώ έχει τιμηθεί και με τον τίτλο " International Designer of the Year" από το Επιτροπή των Βραβείων Σχεδιαστών Μόδας (Council of Fashion Designer Awards).

Τον Δεκέμβριο του 2000 αγόρασε το 51% του πανίσχυρου ομίλου Gucci παίρνοντας την πλειοψηφία της εταιρείας και μαζί τα σκήπτρα του καλλιτεχνικού της διευθυντή. Το 2003 η φήμη του πέρασε τις πύλες των βρετανικών ανακτόρων, όπου η βασίλισσα Ελισάβετ του απένειμε το παράσημο του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας για την εξέχουσα προσφορά του στη βιομηχανία του ενδύματος.

Η απώλεια του έχει αναστατώσει ολόκληρο τον χώρο της μόδας. "Ο θάνατος του είναι η μεγαλύτερη απώλεια για όσους τον γνώριζαν και για πολλούς που δεν τον γνώριζαν", δήλωσε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια στη σχολή Σεν Μάρτινς, Λούιζ Γουίλσον: "Οι περισσότεροι δεν ξέρουν πόση επίδραση είχε, όπως για παράδειγμα συνέβη με τα χαμηλοκάβαλα τζιν, τα οποία σχεδίασε πρώτος εκείνος και στη συνέχεια υιοθετήθηκαν από όλο τον κόσμο, επηρεάζοντας τον τρόπο που τα φοράμε σήμερα πολύ, πολύ χαμηλά".

"Ο Μακ Κουίν επηρέασε μια ολόκληρη γενιά σχεδιαστών", έγραψε στο σάιτ της βρετανικής Vogue, η διευθύντρια της, Αλεξάντρα Σούλμαν (Alexandra Shulman): "Η λαμπρή φαντασία του δεν γνώριζε φραγμούς, παράγοντας εξαιρετικά σχέδια από συλλογή σε συλλογή. Από την μια πλευρά ήταν ο βασιλιάς του θεάματος, δημιουργώντας εκπληκτικές επιδείξεις μόδας που συνδύαζαν το σχέδιο, την τεχνολογία και τη σκηνική παρουσία και από την άλλη ήταν μια σύγχρονη διάνοια της οποίας η σκληρή αισθητική είχε υιοθετηθεί από τις γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο".

Ανάμεσα στις διάσημες πελάτισσες του των τελευταίων ετών αναγνωρίζουμε τη Μαντόνα (Madonna), τη Ριάνα (Rihanna), τη Σάρα Τζέσικα Πάρκερ (Sarah Jessica Parker), τη Lady Gaga, τη Σάντρα Μπούλοκ (Sandra Bullock) και την Κάμερον Ντίαζ (Cameron Diaz) και βέβαια, την Κέιτ Μος (Kate Moss) η οποία υπήρξε στενή φίλη και κουμπάρα στον σύντομο γάμο του σχεδιαστή με τον κινηματογραφιστή Τζορτζ Φόρσιθ (George Forsyth), που κράτησε από το 2000 και για λίγα χρόνια μετά.

Η τελευταία του συλλογή παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο στο Παρίσι όπου κυριάρχησαν τα εντυπωσιακά φορέματα κοκτέιλ σε ιδιαίτερα δομημένες γραμμές. Τον Μάρτιο αναμενόταν να παρουσιάσει την καινούργια του συλλογή επίσης στην Παρισινή Εβδομάδα Μόδας.

Τώρα, εκτός από την εξακρίβωση των αιτίων του θανάτου του, όλοι αγωνιούν για το μέλλον του Οίκου του, ο οποίος είναι αμφίβολο αν θα συνεχίσει να λειτουργεί.

Δείτε το βίντεο από την τελευταία κολεξιόν του σχεδιαστή, όπου ο Μακ Κουίν χαιρετά χαρούμενος το κοινό στο τέλος της επίδειξης.