Το "ματωμένο διαμάντι" της Ναόμι Κάμπελ

23.04.2010
Στο στόχαστρο της αρνητικής κριτικής βρέθηκε και πάλι η οξύθυμη καλλονή, με αφορμή το ξέσπασμα της εναντίον δημοσιογράφου μπροστά στην κάμερα, που την απαθανάτισε να εκνευρίζεται από τις ενοχλητικές ερωτήσεις τις οποίες δεν είχε καμία διάθεση να απαντήσει.



Στο στόχαστρο της αρνητικής κριτικής βρέθηκε και πάλι η οξύθυμη καλλονή, με αφορμή το ξέσπασμα της εναντίον δημοσιογράφου μπροστά στην κάμερα, που την απαθανάτισε να εκνευρίζεται από τις ενοχλητικές ερωτήσεις στις οποίες δεν είχε καμία διάθεση να απαντήσει.

Σε συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα στο πλαίσιο φιλανθρωπικής εβδομάδας μόδας για τα θύματα του σεισμού της Αϊτής, η Ναόμι Κάμπελ (Naomi Campbell) "τα πήρε στο κρανίο" όταν η δημοσιογράφος παρέκλινε του θέματος και επέμενε να τη ρωτάει για το τεράστιο "ματωμένο διαμάντι" που υποτίθεται ότι έλαβε παλιότερα ως δώρο από τον πρώην πρόεδρο της Λιβερίας, Τσαρλς Τέιλορ (Charles Taylor).

Αφορμή για τις ερωτήσεις στάθηκε η άρνηση της η Κάμπελ να καταθέσει στη δίκη του Τέιλορ ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου και εμπλέκεται σε υποθέσεις παράνομης διακίνησης διαμαντιών. Αυτά τα "ματωμένα διαμάντια", αποκαλούνται έτσι γιατί προέρχονται από παράνομα αδαμαντωρυχεία -στα οποία πολλές φορές εργάζονται μικρά παιδιά- και διακινούνται από τους πολέμαρχους και δικτάτορες, κυρίως της Αφρικής, χρηματοδοτώντας έτσι τις αγορές όπλων και τροφοδοτώντας τις αλλεπάλληλες εμφύλιες συρράξεις.

Ένα τέτοιο ακατέργαστο και τεράστιο διαμάντι, λέγεται ότι έδωσε ο πρώην πρόεδρος της Λιβερίας στη Ναόμι, το 1997, όταν εκείνη είχε επισκεφτεί τη Νότια Αφρική ως καλεσμένη του Νέλσον Μαντέλα (Nelson Mandela). Σύμφωνα με τους εισαγγελείς της υπόθεσης ο Τέιλορ βρισκόταν εκεί για να αγοράσει όπλα για τους επαναστάτες της Σιέρα Λεόνε, χρησιμοποιώντας ως κεφάλαιο χρήματα από την πώληση "ματωμένων διαμαντιών".

Όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο που ακολουθεί, η Ναόμι έδειξε φανερά ενοχλημένη από τις σχετικές ερωτήσεις της δημοσιογράφου, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχωρούσε στο ABC. Στην αρχή, προσπάθησε να κρατήσει την ψυχραιμία της επιμένοντας ότι: "Δεν έχω πάρει κανένα διαμάντι και δεν πρόκειται να μιλήσω γι' αυτό" και ότι "Δεν είμαι εδώ για αυτό τον λόγο". Στο τέλος όμως, αφού είδε ότι η δημοσιογράφος δεν άλλαζε στάση, σηκώθηκε έξαλλη να φύγει, παρασύροντας μαζί και την κάμερα.

Η μαρτυρία της Κάμπελ είναι πολύ σημαντική για την κατηγορούσα αρχή στην υπόθεση του δικτάτορα Τέιλορ, αφού αν αποδειχτεί ότι όντως έκανε ένα τέτοιο δώρο στη γαζέλα της πασαρέλας τότε θα ύπάρξει ακόμα ένα πειστήριο για τις παράνομες δοσοληψίες του.

Όμως, όπως μετέδωσε το χθεσινοβραδινό ειδησεογραφικό πρόγραμμα του ABC "News' Nightline" στις ΗΠΑ, η Κάμπελ τηρεί σιγή ιχθύος επί του θέματος. Σύμφωνα πάντα με την ίδια εκπομπή, η αποκάλυψη του παράνομου δώρου έγινε από την ακτιβίστρια και ηθοποιό Μία Φάροου (Mia Farrow), που ήταν επίσης καλεσμένη του Μαντέλα την ίδια εποχή μαζί με την Κάμπελ και η οποία δήλωσε στον δημοσιογράφο Μπράιαν Ρος (Brian Ross) ότι έμαθε για το διαμάντι κατά τη διάρκεια του πρωινού τους:

"Η Ναόμι Κάμπελ κατέβηκε από το δωμάτιό της και μας είπε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας άκουσε να χτυπούν την πόρτα του δωματίου της. Εκείνη άνοιξε μισοκοιμισμένη την πόρτα και είδε μπροστά της άντρες του προέδρου Τσαρλς Τέιλορ, οι οποίοι της πρόσφεραν ένα τεράστιο διαμάντι. Οι υπόλοιποι μείναμε με το στόμα ανοιχτό", διηγήθηκε συγκεκριμένα.

Στη συνέχεια πρόσθεσε με νόημα: "Αν μια κοπέλα σου πει ότι κάποιος της έδωσε ένα τεράστιο διαμάντι στη μέση της νύχτας, δεν το ξεχνάς εύκολα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό μου. Το μόνο που μπορούσα να σκεφτώ ήταν το πόσο υπέροχη πρέπει να είναι η ζωή της Ναόμι Κάμπελ. Προφανώς είναι πολλοί οι άντρες που της δωρίζουν διαμάντια".

Περισσότερα από 50 θύματα της βίας στη Σιέρα Λεόνε πρόκειται να καταθέσουν στη δίκη εναντίον του Τέιλορ στη Χάγη. Στην προσπάθειά της να προσφέρει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη βοήθεια μπορεί στην υπόθεση η Φάρροου εκλιπαρεί την Κάμπελ να καταθέσει και αυτή, τονίζοντας πόσο σημαντική θα είναι όποια πληροφορία μπορεί να προσφέρει.

Ωστόσο, ακόμη δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για το θέμα από την πλευρά της Ναόμι. Άλλωστε, σύμφωνα με τις φήμες η ίδια είναι πολύ απασχολημένη με την προσωπική της ζωή για να δώσει βαρύτητα στα διεθνή προβλήματα. Όπως γράφει ρωσική διαδικτυακή εφημερίδα, ο εκατομμυριούχος αγαπημένος της 39χρονης καλλονής, Βλάντισλαβ Ντορόνιν (Vladislav Doronin), αποκάλυψε ότι αυτό τον καιρό σχεδιάζει να παντρευτεί την καλή του και ότι παράνυμφος θα είναι η σύντροφος του Ρόμαν Αμπράμοβιτς (Roman Abramovich), Ντάσα Ζούκοβα (Dasha Zhukova).

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα "life.ru" μετέφερε ατόφια τα σχόλια του Ντορόνιν κατά τη διάρκεια ενός πριβέ πάρτι που έγινε πρόσφατα στη Μόσχα: "Δεν μπορώ να πω ότι χρειάστηκε να σκεφτούμε πολύ για το θέμα της παρανύμφου. Είμαστε πολύ καλοί φίλοι με την Ντάσα. Είναι ένας υπέροχος άνθρωπος και μια ταλαντούχα σχεδιάστρια. Εκείνη θα βρίσκεται δίπλα στη Ναόμι στον γάμο". Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι δύο γυναίκες καθόταν δίπλα, δίπλα και στο συγκεκριμένο πάρτι.

Το δημοσίευμα δεν έκανε καμία αναφορά στην ημερομηνία γάμου, ενώ ούτε και το γραφείο του Ντορόνιν στη Μόσχα έκανε κάποια επίσημη ανακοίνωση για το θέμα. Την ίδια στιγμή, βέβαια, υπάρχουν πληροφορίες ότι ο Ρώσος μεγιστάνας είναι ακόμη παντρεμένος με τη μητέρα της έφηβης κόρης του Κάτια (Katia), Εκατερίνα (Ekaterina), η οποία ζει στο Λονδίνο.

Από την πλευρά της Κάμπελ πάλι, ο εκπρόσωπός της είχε δηλώσει τον Ιανουάριο ότι η Ναόμι δεν είναι αρραβωνιασμένη, ούτε και σχεδιάζει να παντρευτεί. Σε περίπτωση όμως που οι τελευταίες φήμες επιβεβαιωθούν, θα είναι η πρώτη φορά που η Ναόμι θα ντυθεί νυφούλα.