Πριγκίπισσα Ειρήνη: Μιλάει για πρώτη φορά

24.03.2008
Μια σπουδαία αποκλειστικότητα, την πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη της μεγαλύτερης αδερφής του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, της πριγκίπισσας Ειρήνης, εξασφάλισε ο Σταύρος Θεοδωράκης για τους «Πρωταγωνιστές» του.

Από τον ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΛΕΜΗ

Μια σπουδαία αποκλειστικότητα, την πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη της μεγαλύτερης αδερφής του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, της πριγκίπισσας Ειρήνης, εξασφάλισε ο Σταύρος Θεοδωράκης για τους «Πρωταγωνιστές» του.

Στην εκπομπή που προβάλλεται μέσα από τη συχνότητα του Mega η πριγκίπισσα Ειρήνη «σπάει τη σιωπή της» και μιλάει για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση. Στο πρώτο μέρος της επίσκεψής της στην Ελλάδα θα παρακολουθήσουμε τη μετάβασή της στο Τατόι, στο «σπίτι» της δηλαδή μέχρι την αποχώρηση της τέως βασιλικής οικογένειας της Ελλάδας μετά το δημοψήφισμα του 1974. Αντίθετα με όσα θα περίμενε κανείς, η πριγκίπισσα φροντίζει να κρύβει καλά τη συγκίνησή της όταν επισκέπτεται το εκκλησάκι δίπλα στους τάφους των γονιών της, Παύλου και Φρειδερίκης. Όπως αναφέρει στο γνωστό δημοσιογράφο, θεωρεί πως η οικογένειά της ήταν μια φυσιολογική οικογένεια, ενώ μιλώντας για τον πατέρα της, το βασιλιά Παύλο, λέει πως έκανε και αυτός μια δουλειά όπως κάθε άνθρωπος.

Οι αναμνήσεις της πριγκίπισσας Ειρήνης από τα παιδικά της χρόνια στο Τατόι είναι πλούσιες, ενώ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στους κήπους του κτήματος, όπου της άρεσε να παίζει ως μικρό κορίτσι. Θυμάται επίσης την αγάπη που έτρεφε ο πατέρας της για το πιάνο, κάτι που της μετέδωσε έντονα, αλλά και τα μαθήματα που έκανε στη συνέχεια με τη διεθνούς φήμης σολίστ Τζίνα Μπαχάουερ. Άλλωστε, η ίδια η πριγκίπισσα Ειρήνη θέσπισε αρκετά χρόνια αργότερα τα βραβεία «Τζίνα Μπαχάουερ».

Το μέλος της τέως βασιλικής οικογένειας μιλάει και για τα πρώτα χρόνια της ζωής της στην Αφρική, όταν ο τότε διάδοχος Παύλος και η πριγκίπισσα Φρειδερίκη ήταν αυτοεξόριστοι μέχρι τη λήξη του Β Παγκοσμίου πολέμου. Αποφεύγοντας να αναφερθεί στην πολιτική, η πριγκίπισσα Ειρήνη θυμάται και στιγμές που περνούσε με τον αδερφό της Κωνσταντίνο, λέγοντας πως ήταν ένας φυσιολογικός νέος, με τα γέλια του και τις παρέες του.

Η πριγκίπισσα, που είναι η δευτερότοκη κόρη του Παύλου και της Φρειδερίκης, γεννήθηκε στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής στις 11 Μαϊου 1942.

Στο δημοσιογράφο και στο κοινό της εκπομπής του δεν κρύβει την αγάπη της για την Ελλάδα, δηλώνοντας Ελληνίδα και λέγοντας χαρακτηριστικά πως η χώρα μας είναι η πατρίδα της.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι από τις 6 Μαρτίου 1964 έως τις 10 Ιουλίου 1965 (ημερομηνία γέννησης της ανιψιάς της Αλεξίας) ήταν η διάδοχος του ελληνικού θρόνου, ενώ στις 13 Δεκεμβρίου 1967 ακολούθησε στην εξορία τον αδερφό της, βασιλιά Κωνσταντίνο.

Επόμενος σταθμός και αυτό είναι η μεγάλη έκπληξη της εκπομπής η επίσκεψη της πριγκίπισσας στην Πέτρου Ράλλη και συγκεκριμένα σε έναν καταυλισμό όπου ζουν κάτω από πραγματικά άθλιες συνθήκες αθίγγανοι προερχόμενοι από την Αλβανία. Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε θέματα προστασίας αδύναμων και με προβλήματα κοινωνικών ομάδων, η πριγκίπισσα Ειρήνη είναι πρόεδρος του ιδρύματος «Κόσμος εν Αρμονία», που, εκτός των άλλων, αναπτύσσει και έντονη ακτιβιστική δράση. Επίσης, είναι χορτοφάγος και ενδιαφέρεται για την οικολογία και την προστασία του περιβάλλοντος.

Στον καταυλισμό της Πέτρου Ράλλη, απλή και καταδεκτική, η τέως πριγκίπισσα της Ελλάδας πλησιάζει τα μικρά παιδιά και δείχνει να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την εκπαίδευσή τους. Όπως θα την ακούσουμε να λέει, πιστεύει πως οι Ρομ είναι μια φυλή με πολλά ταλέντα και κλίση στη μουσική. Με το θέμα της εν λόγω μειονότητας ασχολείται και στην Ισπανία, όπου βρίσκεται πλέον η μόνιμη έδρα της ως μέλος της ισπανικής βασιλικής οικογένειας δίπλα στην αδερφή της, τη βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία.

Όπως μάθαμε, καθ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης η πριγκίπισσα Ειρήνη δεν είχε ίχνος σνομπισμού. Ήταν απλή, ευγενής, ενώ απέδειξε πως πρόκειται για ένα φιλοσοφημένο άτομο με ιδιαίτερα ανεπτυγμένη την αίσθηση του χιούμορ και μεγάλη αγάπη για τις τέχνες και τη μουσική. Η αποκλειστική συνέντευξη στον Σταύρο Θεοδωράκη είναι προγραμματισμένη να μεταδοθεί μέσα στον Απρίλιο.