Χαράτσι λόγω κρίσης

16.02.2009
Η εποχή των «παχιών αγελάδων» για την ελληνική τηλεόραση πέρασε ανεπιστρεπτί. Ναι, ακόμα και στην τηλεόραση, που ανέκαθεν μπορούσε κανείς να βγάλει εύκολα χρήμα, αρκεί να του χαμογελούσε λιγάκι η τύχη του και η AGB, οι στρόφιγγες έκλεισαν! Απίστευτο κι όμως αληθινό.

Από τη ΝΑΝΣΥ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ

Η εποχή των «παχιών αγελάδων» για την ελληνική τηλεόραση πέρασε ανεπιστρεπτί. Ναι, ακόμα και στην τηλεόραση, που ανέκαθεν μπορούσε κανείς να βγάλει εύκολα χρήμα, αρκεί να του χαμογελούσε λιγάκι η τύχη του και η AGB, οι στρόφιγγες έκλεισαν! Απίστευτο κι όμως αληθινό. Η διεθνής οικονομική κρίση που ταλανίζει όλο τον πλανήτη ήταν φυσικό πως θα χτυπούσε και την πόρτα της τηλεόρασης, η οποία έτσι κι αλλιώς είναι ο καθρέφτης της ζωής μας.

Έτσι, η νέα τηλεοπτική χρονιά που έρχεται από το Σεπτέμβριο αναμένεται να είναι τόσο φτωχή όσο ποτέ άλλοτε. Όλοι οι άνθρωποι των καναλιών αυτή την περίοδο έχουν βάλει κάτω τους προϋπολογισμούς τους και τα μπάτζετ τους και προσπαθούν να κόψουν όχι από εκείνα που περισσεύουν, αλλά ακόμα και από εκείνα που δεν περισσεύουν, με τα περιθώρια για οικονομικούς ελιγμούς να είναι ανύπαρκτα.

Γερό κόψιμο
Το χαράτσι που έχει προγραμματιστεί να πέσει όσον αφορά τις ελληνικές παραγωγές, δηλαδή τις ελληνικές σειρές, είναι κάτι παραπάνω από απογοητευτικό. Χαρακτηριστικό είναι ότι από εκεί που κάθε χρόνο μετρούσαμε περίπου 45 ελληνικές σειρές, σε σημείο που να μην ξέρουμε ποια να πρωτοδούμε, την επόμενη χρονιά θα τις ψάχνουμε με τα κιάλια, μιας και δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τις 15!

Έναν πρόχειρο προϋπολογισμό να κάνει κανείς διαπιστώνει πως μάξιμουμ 15 θα είναι οι σειρές που θα βγουν στον αέρα την επόμενη τηλεοπτική σεζόν και με αυτές θα πρέπει να δουλέψει και να κινηθεί όλη η αγορά της τηλεόρασης. Ήδη ο πανικός που επικρατεί στις περισσότερες εταιρείες παραγωγής δεν περιγράφεται. Όσο για τους τεχνικούς, τους σεναριογράφους, τους σκηνοθέτες και τους ηθοποιούς, βρίσκονται εδώ και καιρό στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Η τηλεοπτική πίτα έχει αρχίσει να συρρικνώνεται με απίστευτους ρυθμούς και, φυσικά, δεν φτάνει για όλους.

Prime time με ελληνική υπογραφή
Ξεκινώντας από το Mega, θα είναι το μοναδικό κανάλι που θα μείνει πιστό και του χρόνου στη συνταγή που θέλει το prime time να κατακλύζεται κυρίως από ελληνικές σειρές. Άλλωστε, είναι το μοναδικό κανάλι του οποίου οι σειρές καταφέρνουν να κάνουν τρελό σουξέ στους πίνακες τηλεθέασης. Παρ όλα αυτά, η νέα χρονιά δεν θα ξεκινήσει με 9-10 σειρές, όπως συνηθιζόταν μέχρι σήμερα, αλλά περίπου με 7, αφού του χρόνου στο πρόγραμμα θα παίζει μπάλα, πολλή μπάλα! Το Mega εξασφάλισε τα δικαιώματα του Τσάμπιονς Λιγκ, οπότε κάθε Τετάρτη οι σειρές θα βγαίνουν οφσάιντ και θα έχουμε ποδόσφαιρο, έτσι, για χάρη του ισχυρού φύλου!

Ποιοι θα προκριθούν την επόμενη χρονιά
Όπως ίσως φαντάζεστε κι εσείς, το «ΟΚ» έχουν ήδη πάρει η «Πολυκατοικία», το «L.Α.Ρ.D.» και ο «Λάκης ο γλυκούλης», μιας και κυριαρχούν στους πίνακες τηλεθέασης. Επίσης, του χρόνου θα δούμε και τη σειρά του Χριστόφορου Παπακαλιάτη «Τέσσερις», η οποία ήταν να κάνει πρεμιέρα σύντομα, αλλά τελικά μπήκε στο συρτάρι. Ακόμα, δεν έχει ξεκαθαριστεί τι μέλλει γενέσθαι με το «Ευτυχισμένοι μαζί», αφού οι άνθρωποι του Mega το θέλουν και τρίτη σεζόν στο πρόγραμμά τους, αλλά έλα που ο Γιάννης Μπέζος δεν πείθεται με τίποτα, ώστε η οικογένεια Μαυροτσούκαλου να συνεχίσει τη δράση της;

Κι επειδή το πρόγραμμα του Mega θα έχει στόχο πάλι τα παιδιά, που είναι οι καλύτεροι τηλεοπτικοί πελάτες και η μεγαλύτερη τηλεοπτική δύναμη, βρίσκεται ένα βήμα πριν από τις υπογραφές με τον Χάρη Ρώμα, ο οποίος, απ ό,τι ακούγεται, ετοιμάζεται για σούπερ-ντούπερ τηλεοπτική επιστροφή. Στο πρόγραμμα του Mega, όμως, θα παραμείνει πιθανότατα και το «Μια τρύπα στο νερό» με τον Γιώργο Πυρπασόπουλο, που... σκίζει, ενώ, αν τελικά κάνουν πρεμιέρα στους δέκτες μας οι ξανθές του Γιώργου Λιάγκα, με άλλα λόγια το παιχνίδι «Η εκδίκηση της ξανθιάς», μάλλον θα συνεχιστεί και του χρόνου, αφού μέχρι τον Ιούνιο που θα πέσει η αυλαία δεν θα έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του.

Σφιχτές και μετρημένες κινήσεις
Στον ΑΝΤ1 τώρα τα πράγματα είναι πολύ πιο μετρημένα. Βλέπετε, το ελληνικό πρόγραμμα του καναλιού μπορεί να τα πήγε σαφώς καλύτερα από πέρυσι, αλλά δεν κατάφερε να καρποφορήσει και να σκορπίσει χαμόγελα στο Μαρούσι.

Η οδηγία, λοιπόν, που έχει δοθεί προς τα στελέχη από τον αντιπρόεδρο Θοδωρή Κυριακού είναι το πρόγραμμά τους του χρόνου να φιλοξενήσει το πολύ 5 ελληνικές σειρές, αφού αποφασίστηκε να γίνει μεγαλύτερη επένδυση στο ξένο πρόγραμμα. Άλλωστε, οι ξένες σειρές είναι που φέτος έβαλε γερά πλάτη στους πίνακες τηλεθέασης και χάρισε μια αξιοπρεπή πορεία στο κανάλι, οπότε αναμενόμενο είναι να ενισχυθεί. Η παράδοση, λοιπόν, του prime eleven συνεχίζεται...

Τι θα δούμε
Η σεζόν 2009-2010 θα ξεκινήσει με την προβολή του πέμπτου κύκλου επεισοδίων του «Greys Αnatomy» και αμέσως μετά τη σκυτάλη θα πάρει ο τέταρτος και τελευταίος κύκλος του «Ρrison Βreak».

Ωστόσο, έπειτα από σειρά επαφών ο διευθυντής προγράμματος του καναλιού Γιάννης Λάτσιος κατάφερε και έκλεισε μια μεγάλη συνεργασία με την εταιρεία Paramount και τη θυγατρική της, την Dreamworks, εξασφαλίζοντας ένα πακέτο μεγάλων κινηματογραφικών επιτυχιών για τους μικρούς μας δέκτες.

Από τις φετινές, πάντως, δουλειές που φιλοξενήθηκαν στον ΑΝΤ1 η μοναδική που μπορεί να συνεχιστεί του χρόνου είναι το «Λίτσα.com» και, αν πάει καλά και φυσικά αν θέλει η ίδια η Ελένη Ράντου, η «Εργαζόμενη γυναίκα». Αλλά και στο κανάλι του Αμαρουσίου θα έχουμε αρκετές δόσεις από ποδόσφαιρο, αφού εξασφάλισαν τα δικαιώματα μετάδοσης του Κυπέλλου UEFA κάθε Πέμπτη βράδυ.

Το εισιτήριο για δεύτερη σεζόν έχουν πάρει η πολυσυζητημένη «Στιγμή της αλήθειας» και το «Χ-Factor», που ακόμη δεν τελείωσε ο πρώτος κύκλος του και ήδη έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για τον επόμενο.

Χωρίς ελληνικές σειρές;
Όσον αφορά τον Alpha, μάλλον θα φιλοξενήσει μία μόλις σειρά. Για να ακριβολογώ, στην Κάντζα υπάρχει η σκέψη το πρόγραμμα της επόμενης σεζόν που ήδη σχεδιάζεται να έχει 2-3 σειρές που θα παίζουν μόνο δύο μέρες την εβδομάδα ή να απαρτιστεί μόνο από τηλεπαιχνίδια, ψυχαγωγικές εκπομπές και σόου.

Πάντως, αν κάποιες σειρές όντως τελικά βγουν στον αέρα, οι υπεύθυνοι του καναλιού θα προσπαθήσουν μία από αυτές να είναι πάλι μεταφορά λογοτεχνικού έργου, έτσι, για να μη σπάσει το τηλεοπτικό έθιμο μετά την «Τελευταία παράσταση», το «10» και τα «Ματωμένα χώματα».