Κάνει το κλάμα τις βλεφαρίδες πιο μακριές;

Κάνει το κλάμα τις βλεφαρίδες πιο μακριές;
ΠΗΓΗ:@izzyshea.ig
Μήπως είναι απλά ένας μύθος;

Το ερώτημα αν το κλάμα κάνει τις βλεφαρίδες πιο μακριές είναι ενδιαφέρον, αλλά ας δούμε τι λέει η επιστήμη. Έχει αποδειχθεί ότι το κλάμα προσφέρει πολλά οφέλη, όπως η μείωση του πόνου και η ενυδάτωση των ματιών. Δυστυχώς, όμως, η αύξηση του μήκους των βλεφαρίδων δεν είναι μέσα σε αυτά. Αν ίσχυε, μάλλον θα βλέπαμε όλοι το «The Notebook» κάθε βράδυ! «Είναι ένας μύθος ότι αν κλαις συχνά, οι βλεφαρίδες σου θα μεγαλώσουν», λέει η δερματολόγος Marina Peredo από τη Νέα Υόρκη. «Όταν κλαις, συνήθως βιώνεις άγχος και το σώμα σου απελευθερώνει ορμόνες, όπως η κορτιζόλη, αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αυτές οι ορμόνες επηρεάζουν την ανάπτυξη των βλεφαρίδων».

Ξεκαθαρίζοντας τον μύθο

«Δεν θα ήταν ωραίο αν υπήρχε κάτι θετικό σε μια ραγισμένη καρδιά ή σε άλλες αιτίες δακρύων;», λέει η δερματολόγος Ava Shamban από το Beverly Hills. «Δυστυχώς, στην περίπτωση αυτή, δεν υπάρχει κανένα τέτοιο όφελος. Οι βλεφαρίδες απλά φαίνονται πιο μακριές όταν είναι βρεγμένες». Η Dr. Peredo συμφωνεί, αναφέροντας ότι το κλάμα κάνει τις βλεφαρίδες να φαίνονται πιο λαμπερές και «ζωντανές». «Έτσι, ενώ το κλάμα δεν προκαλεί την ανάπτυξη των βλεφαρίδων, σίγουρα μπορεί να τις κάνει να φαίνονται πιο υγιείς και λαμπερές!

Γιατί οι βλεφαρίδες μας αραιώνουν

«Οι βλεφαρίδες είναι τρίχες που έχουν σκοπό να προστατεύουν τα μάτια μας», εξηγεί η δερματολόγος Janet Allenby από το Delray Beach, FL. «Το μήκος, το χρώμα, η πυκνότητα και ο κύκλος ανάπτυξής τους είναι επηρεασμένα από ορμονικούς και γενετικούς παράγοντες, όπως όλες οι τρίχες του σώματος.» Η Dr. Peredo προσθέτει ότι οι ορμονικές αλλαγές, όπως αυτές που συμβαίνουν με τη γήρανση και την εμμηνόπαυση, μπορούν να κάνουν τις βλεφαρίδες να κοντύνουν λόγω των ορμονικών ανισορροπιών που επηρεάζουν τον κύκλο ανάπτυξης των τριχοθυλακίων. «Κάποιες ιατρικές καταστάσεις, όπως η θυρεοειδοπάθεια, μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε απώλεια βλεφαρίδων, καθώς και φρυδιών. Ελλείψεις σε θρεπτικά στοιχεία, όπως ψευδάργυρο, βιοτίνη και σίδηρο μπορεί να προκαλέσουν επίσης αραίωση και απώλεια των βλεφαρίδων».

Τελευταία τροποποίηση στις 30.10.2024 - 21:02