Φαγούρα στο κεφάλι: Οι βασικοί λόγοι πίσω από αυτή τη συχνή ενόχληση

20.03.2021
Φαγούρα στο κεφάλι: Οι βασικοί λόγοι πίσω από αυτή τη συχνή ενόχληση
Η φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής είναι ένα από τα πιο ερεθιστικά προβλήματα του δέρματος που μπορεί να αντιμετωπίσεις. Αν και φαίνεται να εμφανίζεται από το πουθενά, η φαγούρα επανέρχεται συχνά κατά τους χειμερινούς μήνες. Ακριβώς όπως το δέρμα στο πρόσωπο ή το σώμα σου, το τριχωτό της κεφαλής σου είναι ευαίσθητο στην ξηρότητα.

Είναι εξαιρετικά δελεαστικό το να προσπαθήσεις να λύσεις μόνη σου το πρόβλημα της φαγούρας στο κεφάλι, με σαμπουάν, scrub και λάδια, αλλά είναι σημαντικό να μάθεις γιατί το κεφάλι σoυ μπορεί να σε φαγουρίζει και να έχει ξηροδερμία.

«Όλες οι μη ομαλές καταστάσεις του τριχωτού της κεφαλής μπορεί να είναι ένας ή συνδυασμός αυτών των παραγόντων: γενετική, τρόπος ζωής, διατροφή, χτενίσματα, περιβάλλον, υγεία, άγχος, ορμόνες και φάρμακα», λέει στο Popsugar η τριχολόγος Bridgette Hill.

Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις για τις πιο κοινές αιτίες της ξηρότητας και της φαγούρας στο τριχωτό της κεφαλής.

Προϊόντα περιποίησης μαλλιών

Εάν ξαφνικά αρχίσεις να αισθάνεσαι φαγούρα, ρίξε μια ματιά στα προϊόντα της περιποίησης μαλλιών σου. Κάτι που πρόσθεσες πρόσφατα στο ντους σου μπορεί να σου κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Ορισμένα προϊόντα αφαιρούν τα φυσικά έλαια από τα μαλλιά και το δέρμα, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσουν σε ξηρά μπαλώματα και ξεφλούδισμα.

Υπερβολική χρήση εργαλείων θερμότητας

Όλες έχουμε ακούσει ότι το styling βλάπτει τα άκρα των μαλλιών μας, αλλά η Hill λέει ότι μπορεί ακόμη και να στεγνώσει το τριχωτό της κεφαλής σου. Προσπάθησε να σταματήσεις τη συχνή χρήση εάν το δέρμα στο κεφάλι σου το αισθάνεσαι ερεθισμένο.

Αφυδάτωση σώματος

Η ενυδάτωση φαίνεται να είναι η απάντηση σε όλα τα προβλήματα που σχετίζονται με το δέρμα. Μπορεί να μην το συνειδητοποιείς, αλλά η Hill λέει ότι η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στο τριχωτό της κεφαλής σου.

Διάβασε και αυτό: Πώς να καταλάβεις ποια χωρίστρα σου ταιριάζει περισσότερο

Σύνθετες συνθήκες του τριχωτού της κεφαλής

Μόλις αποκλείσεις την αφυδάτωση και τα προϊόντα των μαλλιών σου από τη λίστα των πιθανών αιτίων, ίσως είναι καιρός να εξετάσεις πιο περίπλοκες καταστάσεις του τριχωτού της κεφαλής. Αυτό περιλαμβάνει δερματικές παθήσεις όπως πιτυρίδα και ψωρίαση κατά πλάκας, όπου τα κύτταρα του δέρματος συσσωρεύονται στο τριχωτό της κεφαλής. Εάν υποψιάζεσαι ότι αντιμετωπίζεις ένα πιο σοβαρό πρόβλημα, θα πρέπει να συμβουλευτείς τον δερματολόγο σου.

Πώς να προσδιορίσεις την ακριβή αιτία ενός ξηρού τριχωτού της κεφαλής

Μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιορίσεις τι προκαλεί ξηροδερμία στο τριχωτό της κεφαλής σου λόγω του ότι μπαίνουν τόσοι πολλοί παράγοντες στο παιχνίδι. «Ο εντοπισμός της αιτίας, ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος, μπορεί να απαιτήσει ιατρικές εξετάσεις, όπως εξέταση αίματος ή βιοψία δέρματος», συμπληρώνει η Hill. «Είναι επιτακτική ανάγκη να επισημανθεί ότι οι σοβαρές καταστάσεις του τριχωτού της κεφαλής δεν μπορούν ποτέ να θεραπευτούν, μόνο να αντιμετωπιστούν, καθιστώντας υποχρεωτική την τήρηση μιας σωστής ρουτίνας φροντίδας του τριχωτού της κεφαλής».