Έντονη τριχόπτωση μετά τον τοκετό: Πότε ξεκινάει και πώς μπορείς να το αντιμετωπίσεις;

Έντονη τριχόπτωση μετά τον τοκετό: Πότε ξεκινάει και πώς μπορείς να το αντιμετωπίσεις;
Όλα όσα πρέπει να ξέρεις.

Μετά τον τοκετό, το σώμα σου περνάει από διάφορες αλλαγές και μία από αυτές, που μπορεί να σε ανησυχήσει, είναι η απώλεια μαλλιών. Αν και είναι απόλυτα φυσιολογικό, σίγουρα όλες θέλουμε να το αποτρέψουμε όσο γίνεται. Πότε όμως ξεκινάει και τι μπορείς να κάνεις για να προστατέψεις τα μαλλιά σου;

Πότε ξεκινά η απώλεια μαλλιών μετά τον τοκετό;

Η τριχόπτωση εμφανίζεται συνήθως 2 με 4 μήνες μετά τη γέννα. Κατά την εγκυμοσύνη, τα επίπεδα οιστρογόνων σου αυξάνονται, κάτι που βοηθά τα μαλλιά σου να γίνονται πιο πυκνά και δυνατά. Όταν όμως τα οιστρογόνα επιστρέφουν στα κανονικά τους επίπεδα, αρχίζει η φάση της τριχόπτωσης.

Γιατί συμβαίνει;

Μετά τον τοκετό, τα οιστρογόνα μειώνονται απότομα, κάτι που προκαλεί σε πολλές τρίχες να μπουν στη φάση ηρεμίας (τελογενής φάση) και να πέσουν μαζικά. Αυτό είναι που παρατηρείς ως τριχόπτωση.

Πώς να περιορίσεις την απώλεια μαλλιών:

Παρόλο που δεν μπορείς να την αποφύγεις εντελώς, υπάρχουν μερικές κινήσεις που θα βοηθήσουν στην υγεία των μαλλιών σου.

1) Πρόσεξε τη διατροφή σου

Η διατροφή παίζει τεράστιο ρόλο. Φρόντισε να καταναλώνεις τροφές πλούσιες σε βιταμίνες Β, C, βιοτίνη και ψευδάργυρο. Αυτές θα βοηθήσουν στην ενδυνάμωση των τριχοθυλακίων και στη διατήρηση της υγείας των μαλλιών σου.

2) Ήπια περιποίηση μαλλιών

Απέφυγε το έντονο βούρτσισμα και το σφίξιμο των μαλλιών. Χρησιμοποίησε μαλακές χτένες και προϊόντα που δεν περιέχουν σκληρές χημικές ουσίες. Όσο για τα θερμικά εργαλεία, προσπάθησε να τα περιορίσεις για λίγο.

3) Ενυδάτωση και σωστή φροντίδα

Φρόντισε να ενυδατώνεις καλά το τριχωτό της κεφαλής σου. Τα φυσικά έλαια, όπως το λάδι καρύδας ή το καστορέλαιο, είναι εξαιρετικά για να κρατήσουν τα μαλλιά σου ενυδατωμένα και να τα ενισχύσουν.

4) Διαχειρίσου το άγχος σου

Το άγχος μπορεί να επιδεινώσει την τριχόπτωση, οπότε δώσε χρόνο στον εαυτό σου να χαλαρώσει. Μικρές δραστηριότητες, όπως διαλογισμός ή γιόγκα, μπορούν να βοηθήσουν.

5) Σκέψου τα συμπληρώματα

Αν η διατροφή σου δεν είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες σου, συζήτησε με τον γιατρό σου για τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν βιοτίνη, φυλλικό οξύ ή σίδηρο.

Ζήτησε τη γνώμη ειδικού

Αν η τριχόπτωση φαίνεται υπερβολική ή διαρκεί για πολύ καιρό, είναι καλή ιδέα να συμβουλευτείς έναν δερματολόγο. Εκείνος θα μπορέσει να σου προτείνει πιο εξειδικευμένες λύσεις ή θεραπείες.

Πότε να ανησυχήσεις;

Αν παρατηρήσεις ότι χάνεις πολλά μαλλιά για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη ότι κάτι άλλο συμβαίνει, όπως έλλειψη σιδήρου ή κάποιο πρόβλημα με τον θυρεοειδή σου. Σε αυτή την περίπτωση, είναι καλό να επισκεφτείς έναν γιατρό.

Η τριχόπτωση μετά τον τοκετό είναι φυσιολογική και συνήθως υποχωρεί με τον καιρό, οπότε μην ανησυχείς πολύ. Με λίγη φροντίδα και σωστή διαχείριση, τα μαλλιά σου θα ξαναβρούν τη φόρμα τους!

Τελευταία τροποποίηση στις 01.10.2024 - 21:33