Πώς να διαλέξεις το σωστό αντηλιακό προσώπου

24.07.2013
Οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να φοράς το αντηλιακό προσώπου σου όλη μέρα είναι αμέτρητοι και οι περισσότεροι αφορούν την υγεία σου. Είσαι σίγουρη όμως ότι χρησιμοποιείς το σωστό αντηλιακό, δηλαδή ακριβώς αυτό που χρειάζεται το πρόσωπό σου;

Επειδή τα αντηλιακά χωρίζονται κι αυτά σε κατηγορίες ανάλογα με τις ιδιότητες που έχουν και τις απαιτήσεις της κάθε επιδερμίδας, διάβασε παρακάτω σύμφωνα με ποια κριτήρια πρέπει να επιλέξεις το αντηλιακό σου.

Τον τύπο επιδερμίδας: Το αντηλιακό υπακούει κι αυτό στη γνωστή διάκριση της επιδερμίδας σε λιπαρή-ξηρή-μεικτή και πρέπει πάντα να προτιμάται σύμφωνα με αυτήν. Ειδικά για το πρόσωπο είναι πολύ σημαντικό να δώσεις προσοχή ώστε το αντηλιακό να ρυθμίζει τη λιπαρότητα ή την ξηρότητα του δέρματός σου και να σου προσφέρει το αποτέλεσμα που θέλεις.

Τον τόνο επιδερμίδας: Η απόχρωση της επιδερμίδας σου θα καθορίσει στο μέγιστο την επιλογή του αντηλιακού σου αφού ο κάθε τόνος έχει εντελώς διαφορετικές απαιτήσεις. Αν είσαι ανοιχτόχρωμη "σαν το γάλα" σημαίνει ότι είσαι πιο επιρρεπής στη βλαβερή ακτινοβολία και χρειάζεσαι ένα αντηλιακό με ψηλό δείκτη προστασίας που θα σε προστατέψει καλύτερα από τις UV ακτινοβολίες. Αν έχεις πιο σκουρόχρωμη επιδερμίδα μπορείς να χρησιμοποιήσεις και αντηλιακό με ΔΠ 20-30. Παρ ΄ όλ ΄ αυτά δεν συνίσταται η πολύωρη έκθεση στον ήλιο ακόμα και με τη χρήση αντηλιακού.

Την ποιότητα δέρματος: Η κάθε επιδερμίδα ανάλογα με τις ευαισθησίες ή τα ιδιαίτερα προβλήματα που έχει πρέπει να χρησιμοποιεί και το κατάλληλο αντηλιακό. Για παράδειγμα μια επιδερμίδα που έχει τάση ακμής δεν πρέπει να επιβαρύνεται αλλά να "φοράει" ένα αντηλιακό με αόρατη υφή που δεν κολλάει και απορροφάται γρήγορα.

Το σημείο που απλώνεται: Πέρα από το την αντηλιακή κρέμα που χρησιμοποιείς σε όλο σου το πρόσωπο, υπάρχουν σημεία όπως η περιοχή κάτω από τα μάτια που το δέρμα είναι πιο λεπτό, τα χείλη ή οι λοβοί των αφτιών που χρειάζονται ειδική φροντίδα. Γι ΄ αυτό καλύτερα προτίμησε ένα ειδικό αντηλιακό στικ γι αυτές τις περιοχές ώστε να έχεις και μεγαλύτερη προστασία αλλά και να προλάβεις την εμφάνιση λεπτών γραμμών ή ρυτίδων.

Την ηλικία: Η έκθεση στον ήλιο προκαλεί από μόνη της πρόωρη γήρανση, γι ΄ αυτό θέλει μεγάλη προσοχή η επιλογή του αντηλιακού ιδιαίτερα σε μεγαλύτερες ηλικίες. Αν είσαι 30+ τότε χρειάζεσαι οπωσδήποτε ένα αντηλιακό που να συγκρατεί την υγρασία στο δέρμα, να σε προστατεύει περισσότερο από τη φωτογήρανση και να αφήνει το δέρμα σου ενυδατωμένο και ελαστικό. Ενώ για ηλικίες μέχρι τα 30 μπορείς να χρησιμοποιείς ένα αντηλιακό εμπλουτισμένο με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που ενισχύουν την άμυνα του δέρματος και δρουν κατά των δυσχρωμιών που προκαλεί ο ήλιος.

Το ιστορικό: Το αντηλιακό πρέπει να είναι υποαλλεργικό σε κάθε περίπτωση ώστε να μην αλληλεπιδρά με άλλα καλλυντικά που χρησιμοποιείς. Πέραν αυτού όμως, αν στο παρελθόν σου έχουν δημιουργηθεί στίγματα, ελιές ή άλλα σημάδια από τον ήλιο τότε χρειάζεσαι τη συμβουλή γιατρού για να σε κατευθύνει πιο ειδικά για την φροντίδα που χρειάζεσαι.

Επιμέλεια: Φραντζέσκα Καραπαναγιώτη