4 μαγικές κρέμες με το κερί της μέλισσας

04.02.2015
Οι μέλισσες μπορεί να το χρησιμοποιούν για να φτιάξουν τα κελιά της κηρήθρας τους, εμείς όμως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το κερί τους για να φτιάξουμε εξαιρετικής ποιότητας καλλυντικά. Απλώς ακολούθησε τις οδηγίες της κ. Δήμητρας Γουλά, προσωπολόγου - αισθητικού.

Αν και η πλήρης χημική σύσταση του κεριού είναι ακόμα άγνωστη, εντούτοις έχουν αναγνωριστεί οι μαλακτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντισηπτικές και επουλωτικές του ιδιότητες, οι οποίες εν μέρει οφείλονται και στις μικροποσότητες πρόπολης που τοποθετούν οι μέλισσες σε κάθε κελί της κηρήθρας. Γι’ αυτό και το κερί της μέλισσας αναδεικνύεται σε μοναδικό σύμμαχο της υγείας και της ομορφιάς μας.

Πού χρησιμοποιείται; Το κερί της μέλισσας, χάρη στις αναπλαστικές και ενυδατικές του ιδιότητες, βοηθά το δέρμα να έχει απαλή και ελαστική δομή, καταπραΰνει εγκαύματα και τραυματισμούς και συγκρατεί την υγρασία στα κύτταρα χωρίς να κλείνει τους πόρους. Χρειάζεται όμως προσοχή όταν το χρησιμοποιήσετε στις συνταγές σας: Πρέπει να το ζεσταίνεις σε μπεν μαρί σε χαμηλή θερμοκρασία, ώστε η τήξη του να γίνεται με αργό ρυθμό και όχι πάνω από τη θερμοκρασία των 85° C.

Ενυδατικό βούτυρο για τις ραγάδες: Αποτρέπει τη δημιουργία ραγάδων, ενώ βελτιώνει σημαντικά αυτές που υπάρχουν ήδη.

Θα χρειαστείς: 1 κ.σ. κερί μέλισσας, 200 ml λάδι αχιλλέας, 1 πρέζα μαγιά μπίρας.

Λιπ γκλος για ταλαιπωρημένα χείλη: Αποτρέπει το ξεφλούδισμα, χαρίζει λάμψη.

Θα χρειαστείς: 1 κ.γ. κερί μέλισσας, 10 ml λάδι τριανταφυλλιάς, κάψουλες βιταμίνης Ε, 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας.

Ενυδατικό βούτυρο ιδανικό για τα χέρια: Αναδομεί τα ταλαιπωρημένα χέρια.

Θα χρειαστείς: Κερί μέλισσας, αμυγδαλέλαιο, αιθέριο έλαιο λεμονιού.

Παρασκευή (κοινή και για τις 3 συνταγές): Ζεσταίνεις το κερί. Μόλις λιώσει ρίχνεις τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύεις. Αποθηκεύεις σε γυάλινο βαζάκι. Αφού κρυώσει το χρησιμοποιείς όπως και τα ανάλογα προϊόντα του εμπορίου.

Ό, τι καλύτερο!

Κρύα κρέμα του Γαληνού: Ίσως αυτή η απλή συνταγή που έρχεται από την αρχαιότητα σε βοηθήσει να λύσεις το πρόβλημα της αφυδάτωσης.

Υλικά: 4 κουταλιές ελαιόλαδο (ψυχρής έκθλιψης), κούπα νερό πηγής (ή εμφιαλωμένο), 1 κ.σ. κερί μέλισσας, 1 κ.σ. ροδόνερο και αρκετά ροδοπέταλα.

Παρασκευή: Βάλε το ελαιόλαδο σε μπεν μαρί και ζέστανέ το καλά. Ρίξε όσα πιο πολλά ροδοπέταλα χωρούν. Όταν το μείγμα κρυώσει, βάλε το σε αποστειρωμένο βάζο με πώμα και άφησέ το για επτά ημέρες. Στη συνέχεια το στραγγίζεις και φυλάς το μείγμα σε γυάλινο μπουκάλι. Για να φτιάξεις την κρύα κρέμα ζεσταίνεις πρώτα το κερί μέλισσας σε μπεν μαρί μέχρι να γίνει διάφανο και προσθέτεις το λάδι. Το βγάζεις από τη φωτιά και ανακατεύεις. Αφού κρυώσει προσθέτεις σιγά σιγά το ροδόνερο, μέχρι η κρέμα να αποκτήσει τη ρευστότητα που θέλεις. Αποθηκεύεις την κρέμα σε γυάλινο βαζάκι.