Θέλεις να κάνεις απολέπιση; Διάβασε αυτό πρώτα!

08.03.2019
Θέλεις να κάνεις απολέπιση; Διάβασε αυτό πρώτα!
Ειδικοί στον τομέα του δέρματος μοιράζονται τις σημαντικότερες συμβουλές τους

Εάν έχεις κοιτάξει ποτέ στον καθρέφτη και ένιωσες ότι η επιδερμίδα σου δεν ήταν στα καλύτερα της, μπορείς να "ευχαριστήσεις" το νεκρό δέρμα για αυτή τη θαμπή, κουρασμένη εικόνα.

Το δέρμα έχει φυσικό κύκλο ζωής περίπου ενός μήνα, που σημαίνει ότι το ανώτερο στρώμα σταδιακά πεθαίνει καθώς δημιουργούνται νέα κύτταρα. "Όταν είμαστε νέοι, η επιδερμίδα απορρίπτει τα νεκρά κύτταρα καθημερινά", λέει ο δερματολόγος Harold Lancer, "αλλά με την πάροδο του χρόνου, αυτή η διαδικασία επιβραδύνεται. Ως αποτέλεσμα, το δέρμα μας φαίνεται ξηρό, θαμπό, με ορατές γραμμές, ρυτίδες και χαλάρωση".

Δες και αυτό: Rosie Huntington-Whiteley: Τι έβγαλε από τη διατροφή της για να βελτιώσει την επιδερμίδα της;

Παλιότερα, σε ό,τι αφορούσε την απολέπιση, η κοινή σκέψη ήταν ότι όσο συχνότερη και πιο δυνατή τόσο το καλύτερο. Η αλήθεια όμως είναι ότι "η υπερβολική απολέπιση μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, ευαισθητοποίηση και επιδείνωση της επιδερμίδας", λέει η Lena Bratschi, guru του δέρματος και ιδρύτρια του Carasoin Day στο Δυτικό Hollywood. "Όχι μόνο αυτό, αλλά η συνεχής απολέπιση με την πάροδο του χρόνου μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία της γήρανσης, αντί να την εμποδίσει".

Μπορείς να απομακρύνεις αποτελεσματικά το νεκρό δέρμα και να αποφράξεις τους πόρους σου με ευγενέστερους και ασφαλέστερους τρόπους. "Τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη είναι ο τύπος απολέπισης, αν ταιριάζει στον τύπο του δέρματος και πόσο συχνά πρέπει να γίνεται", λέει η Bratschi.

Αυτό το είδες; Τα συστατικά που πρέπει να αποφύγεις αν φτιάχνεις σπιτικές μάσκες

Διάβασε παρακάτω τον οδηγό απολέπισης, καθώς και συμβουλές από τους ειδικούς:

Φυσική απολέπιση
Αυτός ο τύπος απολέπισης "μπορεί να γίνει με οτιδήποτε, από ένα υφασμάτινο πανί μέχρι το τρίψιμο με μικροσκοπικούς κόκκους ή κρυστάλλους που απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα", λέει ο Lancer. Σε αυτή τη μέθοδο, πρέπει να προσέξεις, καθώς οι πολύ χοντροί κόκκοι ή η υπερβολικά έντονη τριβή μπορεί να γρατσουνίσει το δέρμα.

Οξέα
Μπορεί να ακούγεται τρομακτικό, αλλά τα οξέα είναι από τα πιο συνηθισμένα και συνιστώμενα απολεπιστικά συστατικά. Λειτουργούν διαλύοντας τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι: άλφα υδροξυ (ΑΗΑ), βήτα-υδροξυ (ΒΗΑ) και πολυ υδροξυ (PHA).

"Τα AHA, όπως τα γλυκολικά και τα γαλακτικά οξέα, προτιμώνται γενικά για κανονικό έως ξηρό δέρμα, καθώς ενισχύουν την ενυδάτωση. Τα ΒΗΑ, όπως το σαλικυλικό οξύ, έχουν παρόμοια φύση, αλλά είναι διαλυτά σε έλαιο (δηλαδή διεισδύουν βαθύτερα) και είναι καλύτερο για κανονικό ή λιπαρό δέρμα. Τα PHAs είναι μια εξειδικευμένη ομάδα ΑΗΑ που περιλαμβάνουν λακτοβιονικό οξύ και γλυκονολακτόνη. Λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο όπως τα AHA, αλλά έχουν μεγαλύτερη μοριακή δομή και επομένως δεν διεισδύουν τόσο βαθιά, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει μικρότερη πιθανότητα ερεθισμού", λέει η Bratschi.

Χημική απολέπιση
Σε μια επαγγελματική απολέπιση χρησιμοποιούνται επίσης οξέα, αλλά σε μια πολύ υψηλότερη συγκέντρωση - γι 'αυτό πρέπει να γίνεται σε ένα γραφείο επαγγελματία. Χρησιμοποιούνται AHAs και BHA για την απολέπιση της επιφάνειας του δέρματος για ομαλότερο, φωτεινότερο, πιο ομοιόμορφο δέρμα. Ο Lancer σημειώνει ότι αποτελεί μια ιδανική θεραπεία για όσους έχουν ζημιές στην επιδερμίδα από τον ήλιο. Μπορούν επίσης να εφαφανίσουν τα κόκκινα σημάδια μετά την ακμή και να μειώσουν τις ατέλειες αφαιρώντας το ανώτερο στρώμα του δέρματος, αφαιρούν τη λιπαρότητητα και όσα φράζουν τους πόρους.

Διάβασε επίσης: H DIY μάσκα προσώπου που χρησιμοποιεί η Meghan Markle για λαμπερή επιδερμίδα

Ρετινόλη
Αυτό το παράγωγο βιταμίνης Α δεν αφαιρεί άμεσα το νεκρό δέρμα, αλλά αυξάνει τον φυσικό κυτταρικό κύκλο του δέρματος. Οι ρετινόλες είναι προϊόντα που είναι ενεργοποιημένα από τα φυσικά ένζυμα του δέρματός για να μετατραπούν σε ρετινοϊκό οξύ, το οποίο ενισχύει την κυτταρική κυκλοφορία.