Δεν θα πιστέψεις πόσα τριαντάφυλλα χρειάζονται για να φτιαχτεί ένα μπουκάλι Chanel Nο 5

06.06.2019
Δεν θα πιστέψεις πόσα τριαντάφυλλα χρειάζονται για να φτιαχτεί ένα μπουκάλι Chanel Nο 5
Το εμβληματικό άρωμα που λάτρευε η Marilyn Monroe αποκαλύπτει τα μυστικά του...

Για να δημιουργηθεί αυτό το άρωμα χρειάζονται πολλά τριαντάφυλλα. Και όχι όποια κι όποια! Μιλάμε για τα τριαντάφυλλα του Μαΐου που μαζεύονται μόνο το συγκεκριμένο μήνα και μόνο στην πόλη Grasse της Γαλλίας, της παγκόσμιας πρωτεύουσας των αρωμάτων. Και μόνο σε μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας!

«Το τριαντάφυλλο του Μαίου αρχίζει να ανοίγει το βράδυ και αναπτύσσει γλυκά, μελιτωμένα και πικάντικα αρώματα», λέει στο The Cut ο Olivier Polge, αρωματοποιός της Chanel. Όλο αυτό το νυχτερινό γεγονός σημαίνει ότι κάθε πρωί για τρεις εβδομάδες, οι συλλέκτες δουλεύουν σε ζευγάρια για να γεμίσουν γρήγορα τις τσέπες των ποδιών τους με λουλούδια που μόλις έχουν ανοίξει, στην τεράστια έκταση. Κάθε συλλέκτης συλλέγει περίπου 5 κιλά λουλουδιών την ώρα (1 κιλό τριαντάφυλλα είναι περίπου 350 λουλούδια).

Στη συνέχεια, τα τριαντάφυλλα πηγαίνουν από τις ποδιές στις σακούλες με εξαιρετική φροντίδα, ώστε τίποτα να μην καταστραφεί. Ο αγώνας ενάντια στο χρόνο, όμως, συνεχίζεται καθώς οι τσάντες μεταφέρονται στην κοντινή μονάδα εξαγωγής για ζύγιση πριν τα άνθη αλλοιωθούν από τη ζέστη. Αφού ζυγιστούν, τα λουλούδια χύνονται σε στοίβες σε μεγάλα ταψιά, δέχονται τρεις διαδοχικές πλύσεις σε διαλύτη, αναδεύονται και θερμαίνονται σε υψηλή θερμοκρασία. Ο διαλύτης απορροφά όλα τα μυρωδικά συστατικά, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στο τελικό άρωμα. Σε κάθε μηχάνημα μπαίνουν 250 κιλά λουλουδιών.

Μετά την εκχύλιση με διαλύτη, λαμβάνεται ένα υλικό που ονομάζεται «συμπαγές» το οποίο σύμφωνα με την εταιρεία «αποθηκεύεται με προσοχή σαν θησαυρός». Χρειάζονται 400 κιλά τριαντάφυλλων για να παραχθεί ένα κιλό αυτού του υλικού. Τέλος, το «συμπαγές» μετατρέπεται στο «απόλυτο», ένα υγρό που χρησιμοποιείται στη σύνθεση του εκχυλίσματος για το Chanel Νο. 5. Τα ένα κιλό του συμπαγούς παράγει 600 γραμμάρια του «απολύτου». Με άλλα λόγια και με λίγα μαθηματικά, για να παραχθούν 600 γραμμάρια του εκχυλίσματος του διάσημου αρώματος, χρειάζονται 140.000 κομμάτια από τα σπάνια τριαντάφυλλα του Μαΐου!

Οπότε την επόμενη φορά που θα μυρίσεις το Chanel No 5, ίσως αντιληφθείς διαφορετικά τη μυρωδιά ενός πολύ μεγάλου μπουκέτου τριαντάφυλλων.